Pedagojik formasyon yeniden düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Pedagojik formasyon yeniden düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2021 17:05

Yükseöğretim Kurulu (YÖK), MEB ile yapılan protokol çerçevesinde Pedagojik Formasyon eğitimine ilişkin usul ve esasların güncellendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada usul ve esasların YÖK tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Bu kapsamda YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolü güncellenerek yeniden imzalandı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönergede”de güncellemeler yapıldı.

MEZUNLAR BAŞ VURACAK
“Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları”nda belirlenen yeni usul ve esasların, üniversite senatolarının belirlediği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği gibi hususların göz önünde bulundurularak güncellendiği belirtildi. YÖK’ün internet sitesinde belirtilen şartlara göre;
- Üniversitelerin kurumsal kapasitesine bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olan ve senatoca belirlenecek şartları taşıyan adaylar, eğitim ve eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan ve program açma izni verilen üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilecek.
- Açık öğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan ilgili lisans programlarının mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi programına katılmak isteyenler, eğer program açılmışsa mezun oldukları üniversiteye veya program açılan diğer üniversitelere başvuru yapabilecekler.
- Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı ile çift ana dal yaptığı lisans programının ikisi de Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen lisans programları içinde yer alıyorsa, her iki alandan birini tercih edebilecekler.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADA TOPLANDILAR
Yeni yapılan açıklamaya göre pedagojik formasyon şansının sadece mezunlar için geçerli olması, günlerdir bu haberleri bekleyenler için hayal kırıklığı oldu. Adaylar seslerini duyurabilmek için “YÖKOkuyanaformasyon” etiketinde birleşti. 1 saatte 30 bine yakın twit atıldı. Gelen tepkilerden bazılar şöyle:

- Betül Yücetaş @betulycts
Okuyanlar alamayacaksa formasyon demenizin ne anlamı var? Tzyl deseydiniz! #YökOkuyanaFormasyon

- bahar @Baharr139
Formasyon eski sistemdeki gibi verilmeli. Getirdiğiniz formasyon değil Tezsiz Yüksek Lisans. Gene aynısı olacak binlerce insan mağdur olacak. Oynamayın artık umutlarımızla mevzuat şartları bir an önce değişsin!!!
@erolozvar @YuksekogretimK #YökOkuyanaFormasyon

Haberin Devamı

- aşırı iyi gidiyo ߑ?ߏ? @asiriiyi_gidiyo
#YÖKOkuyanaFormasyonOkuyan öğrencilere de formasyon verilmesini, Pedagojik Formasyon konusunda Okuyan-Mezun adaletinin sağlanmasını istiyoruz. #YÖKOkuyanaFormasyon @erolozvar @YuksekogretimK @tcmeb

- Kübra YILDIZ @Kkubra_yldz
#YökOkuyanaFormasyon
Usul ve esaslar tekrardan gözden geçirilmeli okumakta olan öğrencilerin de hakkıdır formasyon @erolozvar @YuksekogretimK

- EsinFilizlenen çiçek @esinncn
Sürekli hevesimiz kursağımızda kalıyor sürekli hayal kırıklığı yaşıyoruz biz bunları haketmiyoruz formasyon okuyanlara da verilmeli @YuksekogretimK
@erolozvar #YÖKOkuyanaFormasyon

PROGRAM NASIL AÇILACAK?
Pedagojik formasyon programında dersleri verecek olan öğretim üyelerinin doktora veya doçentliğinin ilgili alandan olması gerekecek. Bir üniversitede program açılabilmesi için ilgili üniversitenin belirli koşulları sağlamış olması gerekecek. Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıl olacak. Dersler iki yarıyıla bölünerek bir öğretim yılında tamamlanabilecek ders programına göre yürütülecek.

Haberin Devamı

PROGRAMI KİMLER YÜRÜTECEK?
Programa ilişkin akademik, idari ve mali işler, rektörlük tarafından oluşturulan Pedagojik Formasyon birimince yürütülecek. Bu birim, bir rektör yardımcısı başkanlığında eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ya da ilgili fakülte dekanı ile eğitim bilimleri bölüm başkanından oluşacak.

Birim, akademik takvimi ve ders programlarını yapmak, programın uygulama ilkelerini belirlemek, uygulamaları izlemek, stratejiler geliştirmek, programları değerlendirmek, diğer birimlerle iş birliği yaparak dersleri yürütecek öğretim elemanlarının ders programlarını belirlemek, ilgili birim ve kişiler arasında iş birliğini sağlayarak programın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak ile görevli olacak.

Haberin Devamı

Sınav programlarını hazırlamak ve uygulamak, öğretmenlik uygulaması dersinde MEB’e bağlı uygulama yapılacak okulların ve uygulamaya gidecek öğrencilerin listesini hazırlamak, okullara ve öğrenci gruplarına göre, danışman öğretim elemanlarını ve rehber öğretmenleri belirlemek, uygulamalar için valilik ve il milli eğitim müdürlüğünden izinleri almak için gerekli işlemleri yapmak ve rektörlükçe verilecek diğer görevleri yapmak, birimin diğer görevleri olacak.

DERS DETAYLARI
Bir dönemde en az bir dersten devam şartını sağlayan ancak bazı derslerden devam alamayanlar, bir sonraki dönemde ders kredisi başına kurum tarafından belirlenecek öğrenim ücretini yatırarak programa devam edecek.
Programda aldığı dersleri, öngörülen öğrenim süresi içinde başaramamış öğrencilere, ilgili yükseköğretim kurumlarının Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanacak. Programa kayıtlı olmak, erkek öğrencilerin askerlik tecil işlemleri için bir gerekçe oluşturmayacak. Programı tamamlamadan askere alınan öğrenciler, askerlik hizmetinden sonra terhislerini izleyen ilk iki yıl içinde başvurmaları durumunda programı kaldıkları yerden tamamlayacak ya da programın açık bulunduğu bir yükseköğretim kurumunda programa kaldıkları yerden devam edebilecek. Programda yer alan dersler, derslerin kredileri ve notları, lisans programından ayrı bir transkriptte gösterilecek. Programa devam edenler, sınav hakları dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamayacak. Programdan herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere ve ayrılanlara istemeleri halinde o güne kadar almış oldukları derslere ilişkin not durum belgesi verilecek. İlgili kurumun öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre, programda yer alan derslerin tümünden başarılı olanlar Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanacak. Aynı pedagojik formasyon eğitimine dayalı olarak birden fazla alanda sertifika belgesi düzenlenemeyecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENİM ÜCRETLERİ
Programa kaydolanlardan alınabilecek öğrenim ücreti, peşin ya da kurumca belirlenecek taksitler halinde ödenebilecek. İlk taksit kayıt sırasında, diğer taksitler ise kurumun belirleyeceği tarihlerde ödenecek. Bu usul ve esaslar, YÖK kararı ile 2021-2022 akademik yılı güz yarı yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!