LGS’ye doğru son tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

LGS’ye doğru son tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 15:01

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla 5 Haziran’ı bekliyor. Öğrencilerin derslerine düzenli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması kadar bu emekleri sınava doğru bir şekilde yansıtması da önem taşıyor.

Haberin Devamı

Uğur Okulları PDR ve AR-GE’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutacak önerilerde bulundu.

LGS’ye doğru son tavsiyeler

KAYGI KONTROLÜ: Kaygı aslında herkeste bir miktar olması gereken ve doğru kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Önemli olan kişinin kaygılandığında nasıl davranacağını bilmesidir. Olumlu düşünmek ve belirli periyotlarla derin nefes alıp vermek kaygınızı azaltacaktır. 
DURUM DEĞERLENDİRMESİ: Son haftada, sene başından bu yana yapılan çalışmaların değerlendirmesi yapılmalı. Hangi ders veya konularda iyisin, nerelerde eksiklerin var? Hangi soru türlerinde zorlanıyorsun? Son hafta en çok neye ihtiyacın var? Bu sorulara verdiğiniz cevaba göre son hafta planını uygulayabilirsiniz.
ÖRNEK SORU ÇÖZÜMLERİ: Sınava sayılı günler kala MEB’in yayınladığı örnek sorulara yeniden göz gezdirmek faydalı olacaktır. Soruları ezberlemiş olsanız dahi yeniden çözmek veya üzerinde düşünmek, bu sorular üzerinden de yeniden pratik yapmak sizi tanıdık bir sınava hazırlayacaktır.
SINAV SİMÜLASYONU YAPIN: Her sabah mutlaka bir deneme çözülmeli. Sınav saatine biyolojik olarak uyum sağlama ve bu saatte soru, deneme çözme alışkanlığını pekiştirmek amacıyla sınav öncesi uygulanabilir bir pratik ve alışkanlık sağlayacaktır. Ayrıca sınav gününü, bu ve benzer şekilde zihninde canlandırarak, sınav anında yaşanılanları önceden görmek, olası durumlara yönelik alacağın tedbirlere yönelik hazırlık yapma açısından önemlidir. 
YORUCU ETKİNLİKLERDEN UZAK DURUN: Sınavdan bir gün önce ailenizle, arkadaşlarınızla birlikte sevdiğiniz bir plan yapabilirsiniz. Ancak yorucu etkinliklerden ve oyunlardan uzak durun. Midenizi yoracak ağır besinlerden kaçının. Yemek ve uyku rutinlerinizi bozmayın.
MOTİVASYONUNUZU YÜKSEK TUTUN: Yıl boyunca katıldığınız sınavlar LGS’nin bir provasıydı. Bu sınavın da deneme sınavları gibi olduğunu düşünmek gerekiyor. LGS önemlidir ancak hayatımızda karşımıza benzer sınavlar çıkacağını da unutmamalıyız. Öncelikle tüm emekleriniz için kendinize ve bildiklerinizin gücüne inanmalısınız.
SINAV ARASINDA SORULARI TARTIŞMAYIN: Sınav arasında diğer adaylarla soru değerlendirmesi yapmak motivasyonu olumsuz etkileyecektir. Hangi şıkların doğru ya da yanlış olduğunu cevap anahtarı belirleyecektir. 

Haberin Devamı

AİLELER EMPATİ KURMALI
Sınav motivasyonunda aile desteğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Barış Sezgin, ebeveynlere de önerilerde bulundu. 
• LGS’nin son haftası kullanılacak cümleler çok önemlidir. “Artık son haftan, çalışman gerek. Bir daha bu zamanı bulamayacaksın vb.” kaygı arttırıcı ve motivasyon düşürücü cümlelerden uzak durulmalı. Sınav hakkında çocuğunuz yorum yapmadığı veya tepki vermediği sürece konuşulmamalıdır.
• Motive etmek önemlidir. Yanında olduğunuzu göstermeniz sadece “Senin yanındayım, sen ne olursa olsun bizim oğlumuzsun vb.” cümleleri ile değil göz kırpma ile cumartesi günü yapılacak güzel bir etkinlik, güvenli dokunma gibi farklı sözsüz iletişim becerileri ile de gerçekleşmelidir. 
• Çocuğunuz sınavdan bir gün önce veya sınava giderken konuşmak istemeyebilir. Ya da sınav günü çok daha fazla konuşmak isteyebilir. Rahatlamak için yollar seçtiğini ve farklı davranabileceklerini unutmayın. Kabul edici tutum sergilemek gerekli. 
• Uyku ve beslenme düzeninin oturtulması sağlanmalı ve rutinleri devam ettirilmelidir. Sınav günü öğrenciler zor uyuyabilir, bu normaldir. Bu sebeple rutin uyku düzenlerinde yatağa girmeleri önemlidir. Uykularını getirecek rutinleri de deneyebilirsiniz. 
• Sınavdan sonra onlar konuşmak istemedikçe sınavın zorluğu veya ayrıntısı konusunda zorlamalar yapmamalısınız. Duygusal anlamda boşalımlar yaşanabilir. Aynı zamanda sizde de yaşanabilir. İki duruma da kendinizi hazırlayabilirsiniz. Hepsi normal paylaşımlardır, endişe etmeyiniz.
• Sınavdan sonra arkadaşları veya sizlerle farklı etkinlikler yapabilir bu konuda destekleyebilirsiniz. 

Haberin Devamı

TEKRARLARA DEVAM
Milyonlarca öğrencinin daha iyi bir lise eğitimi almak için ter dökeceği Liselere Geçiş Sınavı öncesinde Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları, öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulundu.

1) Bugünden itibaren neler yapmalıyım?
a)
Eksik veya yetersiz olduğun konuları tekrar etmeli, her gün bir adet LGS deneme çözmelisin.
b) Akşam en geç, saat 22.30’da yatmalı, sabah da saat 07.00’de kalkmalısın.
c) Her sabah kahvaltı yapmalı, öğünlerini atlamadan, sağlıklı besinler tüketmelisin.
d) Her gün temiz havada yürüyüş ve fiziksel hareketler yapmalısın.
e) Hijyen tedbirlere dikkat etmelisin.

2) Sınavdan bir gün önce neler yapmalıyım?
a)
Cumartesi günü, çalışmayıp dinlenebilirsin.
b) Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, dışarıda yemek yememeli, metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemelisin.
c) Gün içerisinde temiz havada ve yeşillik bir ortamda, 1 - 1,5 saat kadar yürüyüş yapmalısın.
d) Sınav günü giyeceğin kıyafeti hazırlamalı, eşofman tarzı rahat ve pamuklu kıyafetler seçmelisin.
e) Sınav günü yanında olması gereken nüfus cüzdanı, kalem, silgi, su, küçük boy sprey dezenfektan gibi materyalleri hazırlamalı ve şeffaf bir kalem kutusunun içine yerleştirmelisin.
f) Uyumadan önce sıcak bir duş almak, bünyenizi dinlendirip, gece rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

3) Sınav sabahı nasıl hazırlanmalıyım? 
a) Sabah 07.00’de kalkıp dengeli bir kahvaltı yapmak, hem bedenini hem de ruhunu dinç tutacaktır.
b) Evden çıkmadan önce sınav esnasında yanında bulunması gereken materyalleri son kez kontrol etmelisin.
c) Sınava kendi okulunda gireceğini biliyorsun. En geç, saat 08.45’te sınav yerinde (okulunda) olacak şekilde, evden erken çıkmalısın.

4) Sınavda nelere dikkat etmeliyim?
a)
Sınav başlamadan önce, mutlaka tuvalet ihtiyacını gidermelisin. 
b) Sınav giriş belgeniz sıranıza konulmuş olacak, adınıza düzenlenmiş optik form da (cevap kâğıdı) gözetmen tarafından size sınavdan önce verilecektir.
c) Sık sık saate bakmak, yaşadığın stresi artıracaktır. Sürekli zamanı kontrol etmek yerine sorulara odaklanmalısın.
d) Çözemediğin soruyla inatlaşmamak ve işaret koyarak diğer soruya geçmek, zamanı iyi kullanman için en önemli kuraldır. Vaktin kalırsa dönüp tekrar o sorulara bakabilirsin.
e) Sınav esnasında yaşanabilecek hiçbir negatif durumun seni etkilemesine izin vermemeli ve başarının en büyük anahtarının “öz güven” olduğunu bilmelisin. Unutma; çok çalıştın ve başaracaksın! 
f) Sözel bölüm bitiminde, okul bahçesinde temiz hava almalı, sınav ve sorular ile ilgili konuşmalardan uzak durmalısın.

Haberin Devamı

İKİ GÜN KALA ÇALIŞMAYI BIRAKIN
Sınava sayılı günler kaldı ve öğrenciler aylardır bu sınava yoğun bir tempoyla hazırlandılar. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınava kadar bugünden itibaren yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

LGS’ye doğru son tavsiyeler
* Son hafta ders çalışılmaz diye bir şey yoktur. Konulara bir kez daha göz atmanızda fayda var. İhtiyacınız olan dersten ve konudan hatırlatıcı kısa notlar hazırlayın. Böylelikle tüm konulara çalışmak yerine nokta atışı yapmış olursunuz. 
* Sınava iki gün kala çalışmayı bırakabilirsiniz.
* Aynı saatte yatıp kalkmaya ve günde 7-8 saat uyumaya özen gösteriniz.
* Moralinizi bozabilecek ve sinirlendirecek ortam ve kişilerden uzak durup, sevdiğiniz aile dostları ve arkadaşlarınızla vakit geçiriniz. Kendi iç konuşmalarınızda ve başkalarıyla diyaloglarınızda  sınavla ilgili olumsuz cümleler kurmaktan kaçınınız.
* Çevrenizdeki insanlarla günlük konuşmalarınızdan sınav konusunu çıkarınız. Sınav gününe kadar fiziksel sağlığınızı bozabilecek futbol, basketbol gibi oyunlardan uzak durunuz.
* Son haftayı evde geçirmeye dikkat ediniz. Hafta sonu tatili, piknik gibi gün boyu dışarıda kalmanızı gerektiren faaliyetlerde bulunmayınız.
* Sağlıklı beslenmeye özen gösteriniz, yemeğinizi evde yiyiniz.
* Bizler sessizlikte kolay öğreniyoruz. Ancak öğrendiklerimizi aktarırken sesten rahatsız olmuyoruz. Sınavda dışarıdan gelebilecek her türlü gürültü ve sese hazırlıklı olabilmek için evde deneme sınavı uygulaması yaparken sınavı evin normal yaşam alanında (diğer odada TV açık olabilir, telefon çalabilir, kardeşiniz koşuşturabilir, aile fertleri konuşabilir, pencere açık olabilir) uygulayınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!