Kediler süt içer mi? Kediler laktozsuz, bozuk ya da çikolatalı süt içebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Kediler süt içer mi Kediler laktozsuz, bozuk ya da çikolatalı süt içebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 23:30

Kedilerin süt içmeyi sevdiği, süt içtiği ve sütün onların için özellikle de yavruluk döneminde besleyici olduğu çok yaygın bir inanış olarak bilinse de bu bilgi doğru değildir. İnternette, karikatürlerde, mizah dergilerinde, sosyal medyada süt içen kedilerle karşılaşmak mümkündür. Kediler süt içer mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kedilerin süt içmesi gerektiği inanışının benimsenmesi normaldir. Ama kedilerin sağlıklı yaşaması için süte, özellikle de inek sütüne ihtiyacının olmadığını bilmek gerekir.

Kediler Süt İçer Mi?

Kedinize süt verdiğiniz zaman teklifinizi reddetmeyebilir ama sütü de severek tüketebilir. Ama kediniz ne kadar süt içmekten büyük bir keyif alsa da sağlığı için de ona süt vermekten kaçınmanız gerekir. Kedilerin süt içmesinin gelişim ve büyüme evreleri de dahil olmak üzere sağlığa başka herhangi bir faydası yoktur.

Yavru kedilerin sadece anne sütü tüketmeleri, eğer anne sütüne erişimleri bulunmuyorsa da kediler için özel olarak formüle edilmiş süt tozları ile beslenmeleri de gerekir. Yavruluk döneminin genellikle yaşamının ilk 8 haftasını tamamlandıktan sonra da yaş mamalar ile mama geçişi sağlanarak kedilerin beslenme gereksinimini ve yaşına uygun bir kedi maması ile beslenmelerinin de devam ettirilmesi çok önemlidir.

Haberin Devamı

Kediler Laktozsuz, Bozuk ya da Çikolatalı Süt İçebilir mi?

Süt özellikle de inek sütü kedilerin tüketimi için çok kötüdür. Bu nedenle de kedilerin kesinlikle inek sütü içmemesi gerekir. Kedilerin genelinde bağırsaklarında süt şekeri olarak da bilinen laktozu sindirecek bir enzim olarak da bilinen laktaz yoktur. Yani kediler büyük bir bölümü, laktoz intoleransına da sahiptir. Bazı kediler laktozu kolaylıkla sindirebilir. Ama bu bir genelleme olmadığı için kedilere ya süt vermemek ya da verilen süt miktarını birkaç kaşık ile sınırlandırarak semptomlarını gözlemlemesi de gerekir. Çünkü kediler süt tükettikten bir süre sonra sağlıkları için tehlikeli olabilecek bazı belirtiler de gösterebilir.

Laktoz içeren süt tüketmeleri ise kedilerin ishal olmasına, kusmasına ve mide sorunları yaşamasına neden olur. Bu belirtiler de insanlardaki laktoz intoleransı ile büyük bir benzerlik gösterir. Kedilerin süt tüketmesinin en önemli zararlarından birisi de süt içeriğinde bulunan yağ miktarıdır.

Yağ, genellikle kedilerin sütü sevmesinin en büyük nedeni olarak da bilinir. Onlar için lezzet kaynağı yağ olsa da süt vermek beslenmeler için hiçbir fayda sağlamaz. Aynı zamanda diyetlerini bozmalarına, laktoz intoleransı etkilerinin yanında sağlıksız kilo almalarına da yol açar. Bu nedenle kediler için özel formülize edilmiş süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!