Kalan süreyi küçümsemeyin

Güncelleme Tarihi:

Kalan süreyi küçümsemeyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 09:15

Sınava hazırlanan adaylar için son haftalarda ne yapılması gerektiği önemli sorulardan biridir. Konu tekrarı mı yapılmalı, deneme sınavı mı çözülmeli, ders çalışmaya ne zaman son verilmeli, beslenme ve uyku düzeni nasıl olmalı gibi pek çok soru adayın ne yapacağına dair kararsızlık yaşamasına neden oluyor. Sınava gireceklerin bu sorularını yanıtlamaya çalışalım.

Haberin Devamı

Her şeyden önce kalan süreyi küçümsememeli, sınavdan bir gün öncesine kadar çalışma temponuzu düşürmemelisiniz. Konu eksiklerinizi büyük ölçüde tamamladığınızı varsayarsak, hatırlamanız gerektiğini düşündüğünüz konuları tespit edip son tekrarlarınızı yapabilirsiniz. Deneme sınavı ve geçmiş LYS sorularını çözebilirsiniz. Çözdüğünüz deneme sınavlarını analiz ederek, boş bıraktığınız ya da yanlış yanıtladığınız soruların çözümlerini öğrenmelisiniz.

Son hafta her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak uykunuzu düzene koyarsanız sınavdan önceki gece az uyumanız durumunda performansınız olumsuz etkilenmez. Son günlerde ve sınav sabahı alışkın olduğunuz beslenme düzeninizi koruyun. Sınav gününden önce yapmanız gerekenlerden biri de sınava gireceğiniz binayı gidip görmek olmalı.

Haberin Devamı

Bu dönemde biraz gergin ve heyecanlı olabilirsiniz bu duyguların doğallığını kabul edin. Fiziksel egzersizler, açık havada yürüyüşler gerginliğinizle baş etmenize yardımcı olabilir. Eksiklerinizi ve yapamadıklarınızı düşünmek yerine yapabildiklerinizi ve başlangıca göre kat ettiğiniz mesafeyi düşünün. İyi bir hazırlık süreci geçirdiğinizi düşünerek kendinize güvenmeli, emeklerinizin karşılığını alacağınıza inanmalısınız.

Adaylar önce sağlıklı olmalı

Aileler sevdeki düzeni değiştirmemeli. Her zaman nasıl davranılıyorsa aynı şekilde davranılmalı. Farklı davranıldığında sınava girecek öğrencinin kaygısı daha da artabilir. Anne babalar, çocukları başarılı ya da başarısız da olsa her koşulda çocuklarının yanında olabileceğini hissettirmeliler. “Bu yıl üniversite olmazsa” hangi alternatiflerin gündeme geleceği mutlaka önceden belirlenmeli. Alternatifsizlik, var olan olağan gerginlik ve kaygıyı, aşılması güç bir boyuta getirebilir.

Sınava giren öğrencinin önce sağlıklı olması gerekiyor. Eğer sağlıklı ise bilgilerini kullanabilir. Sağlığın başarıdan daha önemli bir değer olduğu unutulmamak şart. Ancak sınava bir hafta kala anne ve baba bu anlamda fazla kaygılı davranıp çocuğunu bir hafta boyunca eve hapsetmek gibi bir önlem de almaya kalkmamalı.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu arkadaşlarıyla ya da akrabalarıyla kıyas yapmak, sınava hazırlık sürecinde yapılacak en büyük yanlış olur. Zorunluluk ya da kesinlik ifade eden sözlerden uzak durulmalı. En az şu puanı almalısın, bu sınav senin için çok önemli, dikkatli olmalısın, sakin ol sakın heyecanlanma gibi...

Ders çalışması konusunda ve kalan zaman içerisinde yapması gereken çalışmalar konusunda ısrarcı olmamak gerekiyor. Bu konularla ilgili mümkün olduğunca diyaloğa girilmemeli. Çocuğunuz için yaptıklarınızla ve gösterdiğiniz fedakarlıklarla ilgili söylemlerden de kaçınılmalı. Sınav sabahı sanki normal bir günmüş gibi hareket edilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!