‘En iyiler akademisyen olmak istemiyor artık’

Güncelleme Tarihi:

‘En iyiler akademisyen olmak istemiyor artık’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2016 09:04

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, geçen aylarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) rektör olarak atandı. Şimdi de üniversitede bir fark yaratmak için çalışıyor.

Haberin Devamı

İlkokulu International School of Prague’da (Çek Cumhuriyeti) bitiren Prof. Dr. Kök, Atatürk Ankara Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1983’te ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 1987-1998’de Shell’de saha ve operasyon müdürü olarak çalışan Prof. Dr. Kök, ODTÜ’de doktorasını tamamladı. Daha sonra da Fransa’da CNRS-Lyon Araştırma Merkezi’nde çalışmalarda bulundu. 1994-2000 yılları arasında davetli araştırmacı olarak her yıl İngiltere, Almanya ve Macaristan’a giden Prof. Dr. Kök, 2001’de profesör oldu. 6 yıl TÜBİTAK Başkan Danışmanı olarak çalıştı. Mayıs 2015’te ODTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’nı yürütmeye başlayan Prof. Dr. Kök, Kasım 2015’te Mühendislik Fakültesi dekanlığına seçildi. Bir yıl sonra da üniversitenin rektörü oldu.

Haberin Devamı

ODTÜ’DE 33 YIL

ODTÜ’de bu sene 33’üncü yılını dolduran Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, hızla yöneticilik kariyerlerini tırmansa da yazdığı makale ve yayın sayısı pek çok akademisyenin sahip olamadığı kadar fazla. Uluslararası SCI’e giren dergilerde 184 yayını ve 71 uluslararası kongrede bildirisi olan Prof. Dr. Kök’ün yayınları toplam 2 bin 920 atıf (Web of Science) aldı. H-20 ve üstü değerine göre yurtiçi ve yurtdışı en başarılı 358 bilim insanımız sıralamasında 160-170’inci sırada bulunan Prof. Dr. Kök’e gençlere önerilerini sordum: “Benim alanım bazı dönemlerde çok öne çıkan, ancak bazı zamanlarda sıkıntılı dönemler yaşadığımız bir alan. Mezunlarımız aslında yabancı şirketlerde de rahat iş buluyor. Yine de bu alanı seçerken iyi düşünmelerini öneririm. Çünkü bir meslek bazı parametrelere bağlı olarak değişmemeli. Elektrik, makine, inşaat mühendislikleri günümüz koşullarına göre biraz farklılaştı. 10-15 yıl sonra ya mühendislikte farklı alanlar olacak ya da alanlar içinde farklı gruplar çıkacak.

KAYMAKAM OLMAK İSTERDİM

Gençler seveceği şeyi yapmalı. Benim üniversiteyle ilgili tek hayalim vardı: ODTÜ’ye girmek. ‘ODTÜ olsun da ne olursa olsun’ diyordum. Oysa günümüzde gençlerin beklentileri çok farklı, meslekler de farklılaştı. Teknolojinin gittiği farklı meslek grupları var. Örneğin nanoteknoloji, biyoteknoloji önümüzdeki 10 yıl içinde belki adından söz ettirip yeni meslekler getirecek. Çevreleri ne derse desin gençler sevdiği, istediği alana gitsinler. Lisedeki hayalim idareci olmaktı, kaymakam ya da vali olmak istiyordum. Ama şimdi mesleğimi çok seviyorum. Ancak bir gerçek de var, günümüzdeki gençlerin öncelikleri farklı. Kısa zamanda çok fazla kazanmak istiyorlar. Aralarında akademisyen olmak isteyenler de var. Ama bu süreç çok farklı. Eskiden iyi öğrencilerin birinci tercihi akademisyenlikti. Şimdi ekonomik durumları pek de parlak sayılmadığı için tercih edilmiyor.

BAKMADAN GEÇME!