E-Kayıt sistemiyle 1 milyar TL tasarruf 

Güncelleme Tarihi:

E-Kayıt sistemiyle 1 milyar TL tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 12:18

Üniversite kayıtlarında öğrencilerin tercihi Yükseköğretim Kurumu (YÖK)’ün elektronik kayıt (e-kayıt) sistemi oldu. Bu yıl tüm devlet üniversiteleri ile e-kayıt sistemine dahil olmak isteyen 60 vakıf yükseköğretim kurumu dileyen öğrenciler için e-Devlet kapısından kaydolma imkânı sundu.

Haberin Devamı

YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitede bir programa kayıt hakkı kazananlar için e-kayıt işlemleri 22-24 Ağustos tarihleri arasındaydı. YÖK tarafından, ailelerin yüz yüze kayıt için harcamak zorunda olduğu gider kalemlerine ve e-kayıt yaptıranların sayısına bakarak yapılan hesaplamayla, bu sistem sayesinde  yaklaşık1 milyar TL tasarruf sağlandığı belirlendi.

YÖK, öğrenci ve velilerinin hem hayatlarını kolaylaştırmak hem de potansiyel harcamalarını azaltmak için son yıllarda “e-kayıt, e-öğrenci belgesi, e-mezun belgesi, e-transkript belgesi ve online denklik başvurusu” gibi birçok uygulamayı e-Devlet üzerinden hayata geçirdi. Bu uygulamalarla bürokratik işlemler büyük ölçüde azalırken özellikle yükseköğretim kurumlarının kayıt işlemlerindeki kırtasiye giderlerinde tasarruf sağlandı. Üniversitelerin yüz yüze kayıt yaptırmaya gelen öğrenciler için harcayacağı iş gücü de büyük bir oranda azalmış oldu.

Haberin Devamı

YÜZDE 80’E YAKINI E-KAYIT SEÇTİ
YÖK verilerine göre, e-kayıt yaptırabilme hakkı olan 797 bin 988 öğrenciden 634 bin 664’ü üniversite kaydını e-Devlet üzerinden gerçekleştirdi. E-kayıt yaptırma imkânına sahip 797 bin 988 aday arasında yaşadığı ilde bir üniversiteye e-kayıt yaptıranların sayısı 303 bin 771. Geriye kalan 494 bin 217 aday ise adres ilinden farklı bir şehirde üniversiteye yerleşti. Bunlardan 425 bin 949’u üniversite kaydını e-kayıt sistemi üzerinden yaptırmayı tercih etti. Böylece şehir dışından elektronik kayıt yaptıranların  oranı yüzde 86,2 olarak gerçekleşti. Öğrencilerin; devlet üniversitelerinde yüzde 85,5’i, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 43,2’si elektronik kaydı tercih etti. Bu oranlara özel yetenek programları ile sağlık raporu gerektirdiği için yükseköğretim kurumları tarafından elektronik kayda uygun görülmeyen programlara kayıt yaptıran öğrenciler dahil edilmedi.

E-KAYIT AİLELERİ SEVİNDİRDİ
YÖK tarafından yapılan hesaplamalara göre bu yıl, e-kayıt sayesinde en az 1 milyar TL tasarruf sağlandı. Bu hesaplama, öğrencilerin kayıt yaptırmak için bir velisi ile birlikte  üniversitenin bulunduğu şehre gittiği, bir gece konakladığı, gidiş dönüş yol parası ve yemeğe harcadığı miktar göz önüne alınarak yapıldı.

Haberin Devamı

E-KAYIT SİSTEMİ TASARRUF ÇİZELGESİ
Örnek hesaplama tablosuna bakıldığında, toplam e-kayıt yaptıran 634 bin 664 öğrenciden, yaşadığı il dışında okuyacak olan ve e-kayıt sayesinde şehir değiştirme, konaklama, yeme-içme masrafından kurtulan 425 bin 949 öğrenci ve 1 veli baz alındı. Ortalama gider tablosu şöyle belirlendi; 

- Yol masrafı (2 kişi gidiş-dönüş) 1.200 TL
- Bir gece konaklama (2 kişi) 550 TL
- Yemek (2 kişi, 2 gün, 2 öğün) 600 TL
- Toplam masraf 2.350 TL
- Genel Tasarruf 1 Milyar TL (yaklaşık)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!