Basın gözüyle mesleki eğitim tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Basın gözüyle mesleki eğitim tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 17:22

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nce Antalya’da gerçekleştirilen, “Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği” konulu 2. Eğitim Kongresi’nde, “Basın Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim” konulu panel düzenlendi.

Haberin Devamı

Panelin moderatörlüğünü gazeteci Fadime Özkan yaptı. Gazeteci Nuran Çakmakçı, Safure Cantürk, İkram Bağcı ve Figen Atalay’da katılımcılar arasındaydı.

Hürriyet Gazetesi Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı, Türkiye’de meslek liselerinin yıllarca ihmal edildiğini söyledi. Kamuoyunda “Bir yeri kazanamadı meslek lisesine gidiyor” algısının bulunduğunu anlatan Çakmakçı, öncelikle bu algının MEB, sektör ve medya işbirliğiyle değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Kendisinin de mesleği sektörden öğrendiğini anlatan Çakmakçı, mesleki ve teknik eğitimde iyi örneklerin yazılması ve bu liselerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Meslek liselerinin pek çoğunu gördüğünü belirten Çakmakçı, bu okullarda alt yapının önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Meslek lisesi öğrencilerin stajlarının son sınıfta yapılmaması gerektiğini de vurgulayan Nuran Çakmakçı, öğrencilerin “üniversite sınavı” kaygısıyla staja tam olarak odaklanamadığını belirtti.

Haberin Devamı

Sabah Gazetesi muhabiri Safure Cantürk de meslek liselerine yönelik algının değiştirilmesi için medyanın önemli bir güç olduğunu söyledi. Mesleki ve teknik eğitim okul öğrencilerinin ötekileştirildiğini savunan Cantürk, bu öğrencilerin hem akademik, hem mesleki eğitim, hem de işletmelerde beceri eğitimleri aldığını belirterek, bu öğrenciler için ayrı bir üniversite sınavı yapılabileceği önerisinde bulundu. Cantürk, Organize Sanayi Bölgelerindeki okulların önemli bir potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Figen Atalay ise meslek liselerinde itibar sorununun giderilmesi için yapılacak çalışmaları kamuoyuna duyurma konusunda destek olmaya devam edeceklerini anlattı.

Diriliş Postası köşe yazarı İkram Bağcı, kongrede görüştüğü bazı işverenlerin “tornacı ustası arıyorum. 5 bin lira maaş vereceğim ama bulamıyorum” sözlerini aktararak, “Ama neden işsizlik yüzde 10 oranlarına dayandı. İşverenler var ama işsizlik sınırı yüksek. Bundan sonra zaten mesleki eğitimin önemi ortaya çıkıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!