Bakan Selçuk, LGS'ye ilişkin iddiaları yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Selçuk, LGSye ilişkin iddiaları yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 15:42

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 6 Haziran'da yapılan merkezi sınava yönelik iddialara ilişkin, "Biz, somut olmayan söylemlerle hareket etmek yerine, kanıta dayalı, neyin ne olduğunu ortaya koyan ifadelerle ortaya çıkılsın istiyoruz. Bununla ilgili itiraz yolları belli, bu yollara müracaat edilebilir" dedi.

Haberin Devamı

Selçuk, Kalaba Kent Meydanı'nda düzenlenen "Hayat Boyu Öğrenme Haftası Final Programı"na katıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"LGS'de 3 sorunun yardımcı kaynaklarla aynı olduğu yönünde iddialar var. Bu iddiaları incelemek için çalışmanız var mı?" sorusuna Selçuk, "Çok sağlıklı, güzel bir sınav oldu. Biz, her ay örnek sorular yayımlıyoruz, 45'er soru olmak üzere. Bütün bu örnek soruları çocuklarımız, öğretmenlerimiz görsün diye yayımlıyoruz" yanıtını verdi.

Bu soruları, yayımcıların da izleyip takip ettiğini, bunlara göre soru düzenlemek için gayret gösterdiklerini belirten Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

"Elbette bizim yayımladığımız örnek sorular, herkes için örnek oluyor. Bu bağlamda biz, somut olmayan söylemlerle, dedikodularla hareket etmek yerine, çok daha kanıta dayalı, neyin ne olduğunu ortaya koyan ifadelerle ortaya çıkılsın istiyoruz. Bununla ilgili itiraz yolları belli, bu yollara müracaat edilebilir. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim çok güçlü bir ölçme-değerlendirme kadromuz var. Soruların kendisiyle ilgili bir itiraz yok, yanlışlığı ya da başka hususlarla ilgili... Böyle bir delil, somut şeyler olmazsa ortada, bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü bu çocuklarla, öğretmenlerle ilgili bir konu. Herkesin daha dikkatli olmasını tavsiye ederim."

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Sınavda matematik sorularının zor olduğu" iddialarının sorulması üzerine, bunun, sıralamayla ilgili bir konu olduğunu, belli puan alabilen çocuklar olduğunda başka problemlerin ortaya çıktığını söyledi. Bakan Selçuk, "Bizim kontenjanımız belli, aynı kontenjan yine geçerli sorulara bağlı olarak. Bu konularda ilgili arkadaşlarımız gereken her türlü tedbiri alıyorlar" dedi.

SELÇUK: EĞİTİM OKULLA SINIRLI DEĞİL
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Selçuk, Kalaba Kent Meydanı'nda düzenlenen Hayat Boyu Öğrenme Haftası Final Programı’nda yaptığı konuşmada ayrıca öğrenme kavramının hafta, yıl gibi ifadelerle sınırlandırılmaması gerektiğini belirtti.

Programa, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da katıldı. Bakan Selçuk, Şahin ve Altınok ile program kapsamında halk eğitim kurslarında üretilen ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Hayat boyu öğrenmenin bir gün veya bir haftada ele alınacak mesele olmadığını vurgulayan Selçuk, bu programa Türkiye'de gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini ve bundan dolayı programı sürekli geliştirmek zorunda kaldıklarını söylen Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti:     

Haberin Devamı

“İSTİHDAMI ESAS ALIYORUZ
Hayat boyu öğrenme programında bireysel, toplumsal gelişimi ve istihdamı esas alıyoruz. Eğitimin okulla sınırlı kalamaz, hayat boyu her mekanda ve zamanda yürütülmesi için ortam hazırlanması gerekiyor. Öğrenmenin iyileştirici gücünde halk eğitim merkezlerinin öneminin yadsınmaması gerek. Hayat Boyu Öğrenen Mahalle" projesi kapsamında 15 bin mahallede 15 bin okulun belirlendi. 15 bin mahallede 15 bin okulumuz aynı zamanda 'Hayat Boyu Öğrenme Merkezi' olsun istiyoruz. Allah'a şükür bu projemize de başladık.

25 BİN KÖYDE ÜCRETSİZ EĞİTİM
Bir diğer projemiz de köylerdeki vatandaşlara 400'e yakın alanda eğitim hizmeti sunulması. 25 bin köy muhtarımıza bir mektup yazdık. Dedik ki, 'Değerli muhtarımız sizin köyünüzde eğer belirli bir grup oluşturulursa 400'e yakın alanda size eğitim hizmetini ayağınıza getirip sunabiliriz. İster arıcılık, ister hayvan bakımı, ister seracılık, seramik, enstrüman deyin. Konu ne olursa olsun biz bunun eğitimini ücretsiz veririz. Siz yeter ki köyde ihtiyacınız olan, üretime katkı sağlayacak olan, bireysel, toplumsal gelişimi hızlandıracak konularda eğitim talebinde bulunun, biz sizin ayağınıza geliriz.' 100 bine yakın vatandaşımız bu projenin içerisinde bugün arıcılık öğreniyor, üretime katkıda bulunuyor, seracılık öğreniyor. İşte bu, halk eğitimini bütün toplumun kılcal damarlarına yaymaktır. İşte bu, halk eğitimini gerçekten toplumsal bir vazife halinde görmektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!