Aynı anda aynı sorular... Ortak sınav haftası başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Aynı anda aynı sorular... Ortak sınav haftası başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2023 07:00

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez yapılacak ‘ortak sınav haftası’ bugün başlıyor ve 10 Kasım’a kadar devam edecek. Okullar kendi takvimleri doğrultusunda iki hafta boyunca her sınıf grubunda tüm şubeler aynı anda olmak üzere sınavları yapacak. İl bazında ortak yapılacak sınavları il milli eğitim müdürlükleri kendi takvimleriyle açıklarken 6 ve 9’uncu sınıflarda Türkçe ve matematik için yapılacak ülke geneli sınavlar 26-27 Aralık’ta olacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez uygulanacak ‘ortak sınav haftası’ okul, il ve ülke geneli olmak üzere üç ayrı şekilde yapılacak. 5 ile 12'nci sınıf arasında tüm kademeleri kapsayan ortak uygulamanın ilk ayağı bugün başlayacak. Okulların yönetmeliklerine göre kendi programladığı takvime uygun olarak ortaokul ve lise kademesindeki sınıflarda tüm derslerden açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan sınavlar yapılacak. O sınıf grubundaki tüm şubelerdeki öğrencilere aynı anda, aynı sorular sorularak değerlendirme yapılacak. Ancak Türkçe ve İngilizce sınavları için yazılı sınavların yanı sıra değerlendirmeye katkı sağlayacak uygulamalı konuşma ve dinleme sınavları da eklenecek. Bu oran Türkçede yüzde 30 olurken İngilizce dersinde de yüzde 50 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

TÜM İLDE AYNI ANDA SINAV
Ortak sınav haftası kapsamında il geneli değerlendirme sınavları da uygulanacak. Her ilin milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen takvime göre, ildeki tüm okullarda belirlenen sınıflar aynı zaman aralığında test usulü sınava tabii tutulacak. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün açıkladığı takvime göre; 1 Kasım’da il genelinde 7’nci sınıflar 11.00 ile 11.40 arası Matematik sınavına girecek. 2 Kasım’da ise 10’ncu sınıflar aynı saatte Coğrafya sınavına girecek. İkili eğitim yapılan okullarda öğlenci grupları için sınavlar 14.30’da başlayacak ve 15.10’da bitecek ancak bu öğrencilere aynı zorluk düzeyinde farklı sorular sorulacak. Bu sınavların değerlendirmeleri okulda yapılan ortak sınavların yerine geçecek. Öğrencilere ayrıca açık uçlu sınav yapılmayacak.

ÜLKE GENELİ SINAVI TEST USULÜ
Uygulama dahilinde ülke geneli değerlendirme sınavı yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen takvime göre tüm Türkiye’de açıklanan sınıflarda tüm öğrenciler aynı anda sınava girecek. Sınavlar bu yıl test olarak uygulanacak. Şu ana kadar açıklanan takvime göre; 6’ncı sınıf Türkçe ve matematik ile 9’uncu sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ve matematik dersleri için 1’inci dönem 2’nci ortak yazılı sınav tarihleri 26-27 Aralık olarak belirlendi.

Haberin Devamı

SINAVLAR ERTELENDİ
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre birinci dönemin birinci sınavları 30 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında yapılması planlamıştı. Ancak önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlamaları nedeniyle okulları bir gün tatil etmesi sınavların da geç başlamasına neden oldu. Ortak sınav haftasını ilk kez deneyimleyecek öğrenciler bir yandan daha çok endişelenirken, okulun tatil olmasının sevincini de yaşadı. 30 Ekim’de yapılacak ortak okul sınavları da 10 Kasım’dan önce yapılmak üzere yeniden okul idareleri tarafından planlanacak.

İKİNCİ SINAVLAR ARALIK’TA
Öğrenciler, birinci dönemin ikinci sınavlarına ise 25 Aralık - 5 Ocak tarihleri arasında girecek. Derslerden bir dönemde iki sınav yapılacak. Ancak bazı durumlarda haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde üçüncü bir sınav da yapılabilecek. Üçüncü sınavın yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa ne zaman yapılacağı sınıf zümrelerince belirlenecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ KARŞILAŞTIRMASI YAPILMAYACAK
Ülke, il ve okulda yapılan tüm sınavlar notla değerlendirilecek. Tüm sınavların ağırlığı eşit olacak. Öğrenciler, 100 üzerinden aldığı puanı e-Okul sistemi üzerinden görebilecek. Ancak ülke, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda hiçbir şekilde öğrenci ya da okul sıralaması yapılmayacak. Öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak ve okul, sınıf ve şube karşılaştırması yapılmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!