Türkiye’de 263 Arap öğretim üyesi var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 263 Arap öğretim üyesi var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 12:40

YÖK Uyesi Tufan Buzpınar, Türkiye’de 263 Arap öğretim üyesinin olduğunu söyledi. Türk-Arap tarihini anlatan Buzpınar, son dönemdeki olumsuz ilişkilerin daha iyi olacağını umduğunu belirtti.

Haberin Devamı

YÖK, TÜBİTAK, İstanbul Medeniyet ile İstanbul Üniversitesi ve Arap Üniversiteler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yükseköğretimde Birinci Türk-Arap Kongresi’ İstanbul’da bugün başladı. 28 Nisan’a kadar devem edecek kongrenin ilk gününde Türkiye’den ve Arap dünyasından 200’den fazla rektör, rektör yardımcısı , Türk ve Arap yükseköğretim sorunlarını ele aldı.

YÖK Üyesi Tufan Buzpınar, toplantının Türk-Arap ilişkilerinin seyri ve uluslararasılaşma açısından önemli olduğunu söyledi. Buzpınar, şöyle devam etti:
“2000’li yıllarda Şam’da Yemen’de Türk ve Arap bilim adamları toplantılar yaptı. Ancak maalesef şu an çok istemediğimiz bir durgunluk sürecine girdik. Bu nedenle bu kongre önemli. Türk ve Arap dünyası arasında olumsuz eğilime girildiği bir dönemde ilmi yardımlaşma, üniversitelerarası diyalog ve bunları geliştirme çabasını başlatılması açısından önemli. Dünyada 4,5 milyon uluslararası öğrenci var. Arap ülkeleri ne kadarını çekiyor bilmiyorum ama Türkiye 54 bin’e ulaştı. Türkiye’de 263 Arap öğretim üyesi görev yapıyor. Bunların 240’ı Suriyeli. Bu kongre rektörleri biraraya getirdiği için önemli.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin Ar-ge’ye bütçesi 13 milyar lira

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Alper Kutay ise şu bilgileri verdi:
“Türkiye Ar-Ge’ye yatırımlarını arttırıyor. Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları 13 milyar Türk lirasına ulaştı. 400 milyon dolardan fazla ise Ar-Ge burslarına veriliyor. Bütün fonlarla birlikte Türkiye son dönemde ivme kazandı. Tam zamanlı araştırmacı sayısı 80 bin civarında. Uluslararası yayınlar, makaleleri de destekliyoruz. Bilimsel yayınlarda patent sayısı 2002’den bu yana 6 kat arttı. Türkiye Ar-Ge önceliğini, önemini biliyor. Buraya harcanan miktar GSMH’nin yüzde 3’nü oluşturuyor. 300 bin personeli kapsıyor. Üniversitelerde yapılan çalışmaları da destekliyoruz. Kamu ve özel sektör arasında işbirliğini arttırmayı planlıyoruz. Gelişimci üniversitelerin, teknoloji transferlerin oluşturulması, teknoparklar, gelişimciliğin ölçülmesi ve akademik terfi kriterlerinin gözden geçirilmesi, bursların yeniden yapılanması e- kaynakların geliştirilmesi sağlandı. Türkiye’de üretilen projelerin sayısını arttırmak için destekler veriyoruz. Uluslararası bilimsel yayınlar için teşvik programlarımız var. Şu an 25 bin öğretim üyesi desteklendi. Geçtiğimiz 10 yılda Arap ülkeleriyle de ilişkiler daha da arttı. 22 ülke ile aktif programlar var. Araştırma bursları veriliyor. Ürdün, Yemen Kuveyt, Lübnan ile işbirliğimiz var. Bu işbirliğinin devam etmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye ile yakın ilişki kurmak istiyoruz

Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Sultan T. Abu- Orabi ise konferansın önemi değinerek şöyle konuştu:
“ Başarmak istediğimiz ortak hedefler için, yükseköğretimde görüş alışverişinde bulunmak, deneyimleri paylaşmak için buradayız. Ortak tarihimiz, geleneklerimiz var. Ortak etkileşim işbirliğini sağlamak için bundan yararlanmalıyız. Karşılıklı anlayış, birlikte çalıma isteğimiz için bu toplantıyı önemsiyoruz. Uluslararası üniversitelerle işbirliği yapmak önceliklerimiz arasında. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Bölgesel ve uluslararası alanda işbirliğini geliştirmek ortak hedefimiz.”

Haberin Devamı

Kongre Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu ise Türkiye’de bu yönde ilk defa böyle bir toplantının yapıldığını hatırlatarak şöyle dedi:

“ 3 gün sürecek kongre 6 oturumda yapılacak. Türk ve Arap dünyasından bilim insanları yükseköğretim politikaları üzerine bildiri sunacak. Bu çalışmalarla iki topluluk arasında bilimin üretilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Dünyada ilk üniversitenin Peygamberimiz Hz. Muhammed tarafından kurulan Suffa Medresesi olduğunu biliyoruz. Dünyaya önemli katkılar sunan İslam kültürü önemli bir yere sahip. Bu kongrede İslam dünyasının kabına sığmayan sosyolojisinin yükseköğretimi masaya yatırılacak.”

3 gün devam edecek kongreye Afrika, Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün Filistin, Cezayir, Yemen, Libya gibi ülkelerden 200 den fazla bilim insanı katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!