Okul malzemeleri mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Okul malzemeleri mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2013 13:48

Uzman ekipler yeni eğitim yılı öncesi İzmir’de çanta, matara, boya ve diğer kırtasiye ürünlerinin satış noktalarını denetledi.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, 2013-2014 eğitim öğretim yılı öncesinde İzmir’deki çanta, matara, boya ve diğer kırtasiye ürünlerinin satış noktalarını denetim yaptı. İnsan sağlığına zararlı olabilecek malzemelerden numunealarak inceleme başlattı.

İzmir Ticaret Müdür Vekili Serhat Ünal, okul malzemelerinin toptan satışının yapıldığı Çankaya’da 2 gün boyunca bakanlık denetmenlerinin kentte çalışma yapacağını anlattı. Okullar açılmadan önce kırtasiye malzemelerinin satışının arttığını belirten Ünal, “Bir okul çantası ya da beslenme çantasında kanserojen madde olup olmadığı ya da ağır metaller içerip içermediği denetlenecek. Ankara’dan gelen denetmenler ve İzmir’deki kurum personelimiz okul malzemelerinden numune alarak İstanbul’daki onaylanmış kuruluşa gönderecek ve test edilmesini sağlayacak” dedi. Numunesi alınan ürünün “insan sağlığına zararlı” olarak tespit edilmesi halinde çeşitli yaptırımlar uygulandığını dile getiren Serhat Ünal şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Çeşitli cezai müeyyideler uyguluyoruz, idari para ceza oranlarının da oldukça yüksek, 14-35 bin lira arasında değişen çeşitli cezalar uyguluyoruz. Ben vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; canlarımız olan minik yavrularımız için kaliteli ürünleri tercih etmemiz gerekiyor. İyi malın fiyatı diğerine göre yüksek olabiliyor. Piyasada 10 liraya da çanta var, 30 liraya da çanta var. Ucuz olan mal kalitesiz anlamına gelmiyor ama ürünün fiyatı vatandaş için ipucu olabilir. Bildikleri ve güvendikleri markaları tercih etsinler. Piyasadaki bu tür ürünleri engellersek, kaliteli ve sağlık kurallarına uygun ürün satan esnafın da işi kolaylaşacak.”

Mataraya ve boyaya dikkat

Bakanlık denetmeni Meral Karaaslan da vatandaşın kırtasiye alışverişi sırasında boya malzemelerinin üzerinde yer alan ve ürünün Avrupa Birliği teknik mevzuatına uyumlu olduğunu gösteren CE işaretine dikkat etmesini istedi. Diğer riskli ürün grubun matara olduğunu söyledi. Karaaslan, “Bu seneki denetimler sırasında çelik mataralara çok rastladık ve buna çok sevindik. Mataraların arkasında gıda ile temasa uygundur şeklindeki işarete dikkat edelim, plastik mataralarda da CE işaretini arayalım” diye konuştu.
Kokulu silgilerdeki uçucu maddenin insan sağlığına zararlı olabileceğine dikkati çeken Karaaslan, bu maddenin üreme ve büyüme hormonlarına zarar verebileceğini anlattı.

Haberin Devamı

Beslenme çantalarının iç yüzeylerinin de riskli olduğuna değinen Karaaslan, “Baskılı ürünlerde de ağır metal testleri yapıyoruz. Çünkü kanserojen olabiliyorlar. Özellikle yumuşak malzemeler bizim için riskli grupta yer alıyor” diye konuştu.

Malzemelerin üzerinde üretici, ithalatçı bilgilerinin yer alması gerektiğine işaret eden Meral Karaaslan, böylelikle tüketicinin sağlıksız bir ürün söz konusu olduğunda muhatabına ulaşabileceğini bildirdi. Vatandaşların “ALO 175” tüketici hattına başvurarak ürünler hakkında şikayetlerini iletebileceğini vurgulayan Karaaslan, şunları söyledi:
“Bakanlığımızın internet sitesine vatandaşlarımız şikayetlerini iletebilir. Biz de ekiplerimizi gönderip numune aldırır, akredite laboratuvarlarda inceletip tüketiciye ulaşabiliriz. Denetim olumsuz sonuçlanırsa üreticiyi, ithalatçıyı buluyoruz. Sorumluyu belirledikten sonra 2 ulusal gazete ve televizyonda üretici reklam verip ürünlerinde kimyasal madde tespit edildiğini açıklıyor ve ürünlerini geri alıyor. Eğer yapmazsa bakanlığımız ilana çıkıyor ve bunu da ithalatçıya rücu ettiriyor.”

Haberin Devamı

Ekipler, Çankaya ve Kemeraltı’ndaki satış noktalarında denetim yapıp numune aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!