Eğitim sektörünün yeni öğretmenleri: Robotlar

Güncelleme Tarihi:

Eğitim sektörünün yeni öğretmenleri: Robotlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 16:28

Gelişen teknoloji, tüm hayatımızı olduğu gibi eğitim dünyasını da yakından etkiliyor. Öyle ki, eğitimin aktörlerini bile değiştirme olasılığı var. Çünkü dünyada artık robotların öğretmen olup olamayacağı tartışılıyor, bununla ilgili deneyler yapılıyor.

Haberin Devamı

Başı ve yüz hareketlerini takip edebilen tele-eğitim robotu Engkey; öğretmenin davranışını başarılı ve doğal bir biçimde taklit ederek, eğitmenlik yapabildiği için övgü topluyor. İngiltere’de KASPAR adlı robot, insansı davranışları baz alarak otizm tanısı konulmuş çocuklara yardımcı oluyor. Bütün bunlar dünyada, “Robotlar öğretmenlerin yerini tutabilir mi ya da onlar tabletlerin bir uzantısı mı?” gibi tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Güney Kore Bilim ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Akılllı Robotik Yazılımı’nın “Engkey tele-eğitim robotu” projesi, dil öğrenimine şimdiye kadar üzerine çok da konuşulmamış bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Güney Kore’de 690 ilköğretim öğrencisine 3 ay boyunca Engkey adlı bir robotun dil eğitimi verdiği proje, robot tarafından dil eğitimi alan öğrencilerin İngilizce öğrenmede kendilerini daha rahat hissettiklerini gösteriyor. Özellikle anadili İngilizce olan öğretmenlere bir alternatif olmayı ve uzaktan öğretimi daha başarılı kılmayı hedefleyen proje, “Akıllı robotlar eğitimde öğretmenlerin yerini tutabilir mi?” tartışmasını da başlattı. Intel futuristi ve ‘21. Yüzyıl Robotu’ yazarı David Johnson’a göre robotların, öğretmenlerin yerine geçmesi mümkün değil. Johnson, bunu robotlardaki duygusal  ve spontane hareket eksikliğine bağlıyor.Ancak robotların sınırsız çalışabilme güçleri, dikkat kaybı yaşamamaları ve yorulmamaları gibi insanüstü özelliklerinin onları oldukça önemli kıldığını belirtiyor. Güney Kore Bilim ve Ekonomi Bakanlığı’nın çalışmasında da robotların, öğretmenler ve aileler için mükemmel bir yardımcı olabileceği vurgulanıyor. Ülkede, robot ve eğitim çalışmalarının büyük ivme kazandığı açıklanıyor. Dünyadaki diğer bir  tartışma ise,robotların, tabletlerin bir uzantısı olup olmadığı yönünde. İngiltere’deki saygın ticari birliklerden British Educational Suppliers Association (BESA), 2016 yılında neredeyse 1 milyon tabletin okullarda kullanılacağını öngörüyor.

Haberin Devamı

DİKKAT KAYBI YAŞAMIYORLAR 

Tablet konusunda sektör devlerinden Apple ise sadece okullara 15 milyondan fazla tablet sattıklarını belirtiyor. İngiltere Staffordshire’de yer alan ve sundukları tablet programıyla bilinen The de Ferrers Akademi müdür yardımcısı Greg Hughes, özellikle iPad’in uygulamalar ve düşük bozulma oranı sebebiyle okullarda tercih edildiğini vurguluyor. Peki, robotlar tabletlerin yerine geçebilir mi? Intel futuristi, yazar Johnson’a göre robotlar ve tabletler arasındaki en büyük fark, robotların sosyal olması ve çocuklarla iletişim kurabilmesi.

Haberin Devamı

BBC Future Editörü Richard Fisher ise,robotların mucitlerinin bile onları tam olarak anlayamadıklarını ve robotların insanlardan farklı bir zekâya sahip olduğunu belirtiyor.

OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN YARDIMCI ROBOT 

İngiltere’deki Hertfordshire Üniversitesi tarafından geliştirilen KASPAR adlı robot, insansı davranışları baz alarak otizm tanısı konulmuş çocuklara yardımcı oluyor. Amerika’da ve İngiltere’de de, genel eğitim ve dil eğitimine yoğunlaşan robotlar var. Piyasada 8 bin dolardan satışa sunulan bir otizm robotu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!