‘e-devlet’ mezara girdi

ANKARA Karşıyaka Mezarlığı, ‘e-mezarlık’ haline dönüştürüldü. 420 bin mezarın bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı'nı ziyaret edenler özel kiosklardaki bilgisayarlarla ‘mevta sorgulaması’’ yapıp aradıkları mezar yerini gösteren bir kroki kağıda bastırarak alabiliyor.

TÜRKİYE, e-devlet uygulamasında bir ilke imza attı. Ankara Büyükşehir Belediyesi için Docuart ve Oracle işbirliği ile hazırlanan Mezarlık Bilgi Sistemi (MEBİS) sayesinde Karşıyaka Mezarlığı, bir ‘e-mezar’ haline geldi.

Günde ortalama 40-45 cenazenin defnedildiği ve halen 420 bin mezarın bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı'nın 3 kapısına yerleştirilen 10 kioskla, ‘mevta sorgulama’sı yapılıyor. Dokunmatik ekran ve bir yazıcıdan oluşan bu kiosklarda mezaryeri aranan ile ilgili sorgulama sadece isim, soyadı, baba adı, ana adı, il, ilçe veya beyan numarasından birine göre yapılabiliyor.

Kioskta yapılan sorgulama sonrasında bilgisayar sistemi aranın kişinin mezarı eğer o mezarlıktaysa, yattığı yerin detaylı krokisini, adresini, güzergah bilgileri ile ölü bilgilerini içeren bir rapor hazırlıyor. İsteyen ziyaretçi bir tuşa basarak bu raporu ücretsiz olarak kağıda bastırıyor.

Raporda yeralan güzergah bilgisinde, aranan mezar yerinin bulunulan noktadan santim santim tarifi yapılıyor. Bu tarifte, ‘‘sola dön ve 58.5 metre git’’ gibi ifadeler yeralıyor.

Raporun ölü bilgileri bölümünde ise, mezar yeri arananın adı, soyadı, anne ve baba adı, yaşı, ölüm nedeni, defnedildiği tarih, cinsiyeti, nüfus bilgileri ve hatta doktorunun adı bile bulunuyor. Docuart yetkilileri yakın gelecekte bu sisteme ölenin fotoğrafının da eklenebileceğini belirtiyor.

İSTATİSTİK BİLGİ

Docuart ve Oracle'ın kurduğu bu sistem bir cenazenin defnedildiği yeri bulmanın da ötesinde imkanlar sağlıyor. Bu sistem sayesinde Karşıyaka Mezarlığı'nı ziyaret eden herkes, 420 bin mezarla ilgili detaylı istatistiklere erişebiliyor.

Örneğin, isteyen bu mezarlıkta yatanların cinsiyetlerine, memleketlerine, ölüm yaşlarına hatta ölüm nedenlerine göre dağılımını içeren istatistiklere ulaşabiliyorlar.

Bu istatistikler 420 bin mezara göre yapılabilirken, isteyen yıl yıl da benzer istatistiklere ulaşabiliyor. Örneğin, isteyen ziyaretçi 1999 yılında Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilenlerin ölüm nedenlerine göre dağılımını birkaç saniyede görebiliyor. Docuart yetkilileri, Mebis sistemi için kurulan kiosklardan alınan kağıda basılı krokilerin, bazı ziyaretçiler tarafından PVC ile kaplanarak saklandığını belirtiyorlar. Böylece, bu ziyaretçiler bir sonraki gelişlerinde ellerindeki hazır kroki sayesinde yakınlarının mezarını kolayca bulabiliyor.

Mezarlık için özel klavye bile yapıldı


DOCUART'ın Oracle'ın veri yönetim teknolojisini kullanarak oluşturduğu Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki sistemde her türlü kolaylık düşünülmüş. Kioskların ekranında özel bir klavye dizilimi yeralıyor. Docuart, mezarlığı ziyaret edenler için de bugüne kadar hiç bilgisayar klavyesi kullanmamış olanların bulunabileceğini düşünerek, alfabetik dizilime sahip bir klavye oluşturmuş.

Ankara'daki mezarlıkta Ankaralılar azınlıkta


DOCUART Mezarlık Bilgi Sistemi ile Karşıyaka Mezarlığı'yla ilgili son istatistiklerde ilginç verilere rastlanıyor. Buna göre Ankara'nın en büyük mezarlığındaki mevtaların sadece yüzde 30'u Ankaralı. Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mevtaların yüzde 70'ini Türkiye'nin diğer illerinden gelenler oluşturuyor. Ankaralıları yüzde 5.63 ile Yozgatlılar ve yüzde 5.55 ile Sivaslılar izliyor.

950 gramlık bilgisayar


TAYVANLI Atoz Technologies tarafından üretilen ve ‘‘dünyanın en küçük masaüstü bilgisayarı’’ olarak adlandırılan EZgo PC'ler Türkiye'de de Mors Bilişim tarafından satışa sunuldu. 950 gram ile 1 kilo 250 gram ağırlığındaki bu bilgisayarlarda, DVD oynatıcısına kadar herhangi bir masaüstü bilgiyarda olan herşey var. PC Celeron ve P4 2 Ghz işlemcili olmak üzere iki modeli olan EZgo'nun fiyatları da 550 dolar ile 1.500 dolar arasında değişiyor.

PC'niz ‘elektrik kesildi’ diyecek


TUNÇMATİK, yeni nesil ürünü WinUPS 600 ile, elektrik kesintilerine karşı bireysel PC kullanıcıları için etkin bir çözüm sunuyor. Tunçmatik'in WinUPS 600 adlı kesintisiz güç kaynağı ev bilgisayarları için ideal. WinUPS 600’ün önemli bir özelliği de elektriğin kesildiğini e-mail ile bildirebilmesi. Ürünün satış fiyatı KDV hariç 65 dolar.

Marmara’nın teknoloji atağı


MARMARA Üniversitesi teknolojik atağa kalktı. Teknik Eğitim Fakültesi bünyesinde DPT tarafından desteklenen ve 8.2 milyon dolara gerçekleştirilen Mekatronik Sistemler İmalat ve Otomasyon Laboratuvarı önceki gün törenle hizmete girdi.
Yazarın Tüm Yazıları