Yeni başbakana partisi de tepki gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Yeni başbakana partisi de tepki gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 11:17

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Cumhuriyetçiler Partisi’nden Le Havre Belediye Başkanı Edourd Philippe’i başbakan olarak seçti. Macron’un bu tercihi polemiğe yol açtı. Fransa’nın geleneksel partileri sağ görüşlü Cumhuriyetçiler ile sol görüşlü Sosyalist Parti yetkilileri, Macron’u ‘geleneksel sağ ve sol partileri bitirmek’ istemekle suçladı.

Haberin Devamı

FRANSA’nın siyasi herhangi bir parti mensubu olmadan seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Emanuel Macron, haziran ayında yapılacak genel seçimlerde de bir yenilik yaparak, milletvekili listesini büyük bir çoğunluğu hayatında hiç siyaset yapmamış kimselerden seçti. Bu hafta içinde kurulması beklenen Macron hükümetinde bakanlıkların sağdan ve soldan isimlerden oluşacağı ve bu şekilde milletvekilli seçimlerinde Macron milletvekili adaylarının hem sağ seçmenden hem sol seçmenden oy almalarının amaçlandığı belirtiliyor.
Başbakanlığa getirilen Edouard Philippe ise ortaya çıkan bu polemiğin gerçeği yansıtmadığını, hükümetin ‘işlerinin ehli’ insanlardan oluşturularak ‘Fransa’nın geleceği için çalışacaklarını’ söyledi.

SİZ SOLCUSUNUZ, BEN SAĞCIYIM

Bu arada Edouard Philippe görevi Bernard Cazeneuve’dan devraldı. Cazeneuve’un çok önemli bir dönemde bakanlıklar ve başbakanlık yaptığına işaret eden Philippe, kendisine teşekkür etti. Eski başbakanlardan Alain Juppe dahil kendisiyle çalıştığı ve etkilendiği kişileri sayan Philippe, Cazeneuve’a dönerek, “Siz solcusunuz, ben sağcıyım” dedi.

Haberin Devamı

PARTİSİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhuriyetçiler Partisi ise kendi partilerinden Edouard Philippe’in başbakan olarak atanmasının bir koalisyon hükümeti kurulduğu anlamına gelmediğini bildirdi. Açıklamada, “Bu bir koalisyon hükümeti değildir, bireysel bir karardır. Bu karardan dolayı üzüntü duyuyoruz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!