Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 11:22

24 Şubat’ta başlayan savaştan beri tüm dünyanın gözü onun üzerinde. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ülkesi Rusya tarafından işgal edildiği günden beri neredeyse her gün kameraların karşısına geçti, cepheye indi, dünya liderleriyle görüştü. Savaşın üzerinden geçen üç aydan sonra ise hakkında yazılan ilk İngilizce kitap Ukrayna’nın cesur liderinin bilinmeyenlerini açığa çıkarıyor…

Haberin Devamı

Serhii Rudenko'nun yazdığı Zelensky'nin ilk İngilizce biyografisi, Ukraynalıların onun hakkında gerçekten ne düşündüğünü ortaya koyuyor…

Sovyetler Birliği 1980'lerin sonlarında çökerken, vatandaşlarına gülümseyecek bir şeyler veren birkaç kişiden biri, genç bir Ukraynalı komedyen olan Serhiy Syvokho'ydu. Ukrayna'nın doğusundaki kirli çelik şehri Donetsk'te büyüdü, Kimin Çizgisi Neyse ile bir geçiş olan bir TV doğaçlama programı olan Neşeli ve Hızlı Zekâ Kulübü'nde yıldız bir sanatçı oldu. Glasnost döneminden kalma alternatif bir çizgi roman olan Syvokho, Komünist düzende ilk dalga geçenler arasındaydı. Ancak çizgi romanın Sovyet sonrası tarihteki mirası, şakalarının çok ötesine geçti.

Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor
Zelenski savaşın ilk gününden beri hep kameraların önünde

Haberin Devamı

11 YAŞINDA UKRAYNALI BİR ÇOCUK…

Onu dinleyen birçok genç arasında, komedi kariyeri Syvokho'dan ilham alan Volodimir Zelenski adında 11 yaşındaki Ukraynalı bir çocuk vardı. Zelenski daha sonra Neşeli ve Hızlı Zekâ Kulübü'nde oynayacak ve Ukrayna'nın savaş zamanı lideri olarak kendisine çok faydalı olan hitabet becerisini geliştirecekti.

Rus tankları geçen şubat ayında Ukrayna'ya hiç girmemiş olsa bile, Zelenski'nin komedyenlikten devlet başkanlığına uzanan hikâyesi bir biyografi değeri taşırdı. Öte yandan Zelenski’nin yükselişinin kendisi, Ukrayna'nın Sovyet sonrası siyaseti üzerine oldukça önemli ve hatta absürt bir hâl.

Ukraynalı bir siyasi yorumcu olan Serhii Rudenko'nun yazdığı Zelenski'nin bu yeni biyografisinin İngilizce versiyonu aceleyle yayınlandı. Zelenski'yi Ukraynalı bir Churchill gibi savunmaları göz önüne alındığında, kitabın İngiltere’de çok ilgili göreceğini öngörmek şaşırtıcı değil.

Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor
Olena Zelenska eşine verdiği desteği zor zamanlarda da sürdürdü

Haberin Devamı

‘KİEV'İN AZİZ VOLODİMİR'İ’

Biyografi aslında yabancı okuyucuyu değil Ukraynalıların kendileri düşünülerek yazılmış. Üstelik de savaştan önce çok az Ukraynalının liderlerini ‘Kiev'in Aziz Volodimir'i’ olarak gördüğünü belirtiyor.

Doğru, karizmatik, düzen karşıtı bir yabancı olarak Zelenski'nin, hükümetin tekdüze, dağınık işlerinin başına geldiğinde seçim vaadini yerine getirme olasılığı çok azdı.

Kitap, popüler bir siyasi hiciv olan Halkın Hizmetkarları'nda oynadığı ve sonrasında tesadüfen bir siyasi yıldız haline gelen bir öğretmen olan Vasily Goloborodko karakterini oynadığı zaman başlayan, iktidara gelen olağanüstü yükselişinin hikâyesini sunuyor. Dizide Zelenski’nin canlandırdığı öğretmen karakterinin bir öğrencisi, yolsuzluğa karşı çıktığı bir videoyu internette yayınlıyor. Video viral hale gelir ve Goloborodko'nun başkan olmasının yolu açılıyor.

Haberin Devamı

Zelensky, bu kurgusal meslektaşından ilham alarak 2017'de gerçek hayattaki kendi Halkın Hizmetkarları siyasi partisini kurdu. İki yıl sonra, Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 73 çoğunluk kazandı.

Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor
Zelenski, cumhurbaşkanı seçildiği seçimlerde böyle oy kullanmıştı

“ÖNCE GÜLDÜRMEK, SONRA AĞLATMAMAK İÇİN”

Muzaffer Zelenski seçildiğinde “Ukraynalıları gülümsetmek için mümkün olan her şeyi yapmaya çalıştım” demişti. Şimdi ise “Ukraynalıların en azından ağlamaması için mümkün olan her şeyi yapacağım” diyor.

Rudenko, Zelenski'nin reformist coşkusuna işaret edip etmediğini sorguluyor. Adam kayırmayı sona erdirme sözüne rağmen, hükümetini, Halkın Hizmetkarları'nın arkasındaki TV yapım şirketi Qvartal 95'teki günlerinden kalma eski dostlarıyla doldurduğundan da dem vurmayı ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Zelenski'nin hükümeti kurduğu orijinal “Rüya Takımından” isimlerin siyasi kariyerlerinde neler yaşadığını da anlatan kitap Ukrayna’nın siyasi yaşantısına, partilerine, ülkenin sisteminin çarklarının nasıl döndüğüne de yakından bakıyor.

Zelenski, eski komedi idolü Serhiy Syvokho’yu, sorunlu Donetsk anavatanına barış elçisi olarak atadı. Ancak ilerleyen zamanda ikilinin arası bozuldu. Zelenski de görünüşe göre kendi kusurlarına karşı kördü ve hükümetin nasıl geliştirilebileceği konusunda sıkıntılar yaşadı.

Ve satışa çıktı… Zelenski’nin ilk İngilizce biyografisi tüm gerçekleri anlatıyor
Kitap İngiltere'de satışa çoktan çıktı

SON KARAR: BECERİKSİZ DEĞİL DENEYİMSİZDİ

Kitabın yazarı Rudenko, “Zelenski'nin asıl sorunu beceriksiz olması değil, sitemin işleyişi konusundaki deneyimsizliğiydi diyor.

Haberin Devamı

İngiltere’de satışa çıkan biyografi için kitap eleştirmenleri “Zelenski ve onu yaratan ülke hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için başka biyografiler gelene kadar beklemek en iyisi olabilir.” yorumunu yapıyor ve Churchill biyografilerinin örneğini veriyorlar.

Kitap İngiltere’de 20 pounda satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!