Türkiye'nin şikayetini inceliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin şikayetini inceliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 09:14

Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan’a hakaret içeren şiirinden dolayı komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasını isteyen Türkiye’nin talebinin incelendiğini söyledi. Merkel, “Görüşmeler sürüyor... bunlar tamamlandığında size bilgi vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Böhmermann ile ilgili talebi, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’da da ifade özgürlüğüne müdahale ediyor’ eleştirilerine yol açarken, konu Alman medyasında büyük ilgi çekmeye devam ediyor.

Türkiyenin şikayetini inceliyoruz
Komedyen Böhmermann, bunu bir daha yapmayacağı anlamına gelen erteleme talebini reddetti.

Alman basınına göre, Erdoğan’ın avukatları Böhmermann’dan bunu bir daha yapmayacağına dair tecil talebinde bulundu. Ancak Böhmermann reddetti. Böhmermann’ın erteleme açıklamasını imzalaması, şiiri bir daha okumayacağı veya Erdoğan hakkında benzeri bir hakarette bulunmayacağını kabul etmesi anlamına geliyor.

Bir grup sanatçı da Böhmermann’la dayanışma başlattı. Alman Die Zeit gazetesinde hükümete açık bir mektup yazan sanatçılar, “Böhmermann’ın Erdoğan şiiri üzerine tartışmak, mahkeme salonunun değil, gazetelerin kültür sayfalarının işi. Sanat, sanatçıların ‘eserim yüzünden soruşturma açılır mı havası’ içinde gelişmez” diye yazdı.

Haberin Devamı

Sanatçılar, yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen Alman ceza yasasının 103’üncü maddesinin kaldırılmasını talep etti. 

İmzalayan sanatçılar arasında oyuncu Katja Riemann, eski başbakanlardan Willy Brandt’ın oğlu Matthias Brandt, Klaas Heufer Umlauf, yazar Thea Dorn da bulunuyor. ZDF çalışanları da Böhmermann’ın internet sayfası arşivinden kaldırılan şiirinin tekrar konulması- nı talep etti. 

Türkiyenin şikayetini inceliyoruz

ALMANLAR KARŞI

Almanya’da Emnid şirketi tarafından yapılan ankete göre Almanların üçte ikisi Başbakan Merkel’in Böhmermann olayında siyasi nedenlerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok fazla dikkate aldığı görüşünde.

Ankete göre Almanların çoğunluğu komedyen Böhmermann’a dava açılmasına karşı.


ŞİKAYET NASIL ŞANSÖLYE’YE KADAR GİTTİ

-Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi yabancı devlet adamları, organları, diplomatik temsilcilerine hakarete cezayı düzenliyor. Hakaret cezası 3 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor. Eğer hakaret iftira niteliği taşıyorsa, hapis cezası 3 aydan 5 yıla kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

-Alman Ceza Yasası’nın 104’üncü maddesinin ‘a’ fıkrası, yabancı devlet adamları- na hakarete Almanya’da dava açılabilmesi için üç şart koşuyor: Almanya’nın o ülkeyle diplomatik ilişkilerinin bulunması. Benzeri yasanın o ülkede de var olması. Cezanın takibi için adı geçen ülkenin Alman hükümetinden yetki talebinde bulunması.

-Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği bu çerçevede, Alman Dışişleri Bakanlığı’na komedyen Jan Böhmermann hakkında “Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun” diye yazılı nota verdi. Alman Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık yetkilileri Türkiye’nin talebini inceliyor.

-İncelemelerin başında Türkiye’de de devlet adamlarına hakarete ceza öngören yasa bulunuyor mu, sorusu geliyor. Örneğin ABD’de böyle bir yasa yok. Bu nedenle ABD’li devlet adamlarının Almanya’da hakaret davası açma şansı bulunmuyor. Alman Dışişleri yetkilileri Türkiye’de Almanya’dakinin benzeri bir yasa olduğundan hareket ediyor.

 

BAKMADAN GEÇME!