Almanya davaya izin verecek mi

Güncelleme Tarihi:

Almanya davaya izin verecek mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 13:17

Almanya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçundan dava açılması için Türkiye'nin başvurusunu inceliyor. Alman kamuoyu, Merkel bu davaya izin verecek mi sorusuna kilitlendi. Merkel'e izin vermemesi için yoğun baskı var.

Haberin Devamı

Türkiye, Alman komedyen Jan Böhmermann'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten dava açılması için cuma günü Alman Dışişlerine resmen başvurdu. Berlin Büyükelçiliği, Alman Dışişlerine bu konuda gerekli soruşturmanın başlatılması için girişimde bulunun diye sözlü nota verdi.

Almanya davaya izin verecek mi

Alman Ceza yasasının 103. maddesi yabancı devlet adamlarına hakareti düzenliyor ve 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 104. madde ise dava açılabilmesi için devletin resmen başvurması gerekir diyor. Türkiye bu çerçevede başvurdu.

GÖZLER MERKEL'DE

Alman hükümeti Türkiye'nin başvurusunun Başbakanlık, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı uzmanlarının incelediğini açıkladı. Üç bakanlıktan uzmanlar toplanarak hukuki soruları incelemeye aldı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert özetle şu bilgileri verdi: Türk tarafının suçun takibi için verdiği resmi talebi ve neler yapılacağı Alman hükümeti tarafından itinayla inceleniyor. Bu inceleme birkaç gün sürecek. Nedeni, burada incelenmesi gereken hukuksal sorularla Almanya uzun zamandır karşılaşmadı.

Haberin Devamı

Başbakan Merkel'in Başbakan Davutoğlu ile telefon görüşmesinde metni bilinçli yaralayıcı olarak nitelemesi Alman anayasasının 5. maddesini bağlamaz.

MÜZAKERE EDİLEMEZ

Hükümet sözcüsü Seibert kesin konuştu: "Bir kez daha yanlış anlamaya yer vermeyecek kadar açıklık getirmek istiyorum. Anayasamızın, düşünce, sanat ve bilim özgürlüğünü içeren 5. maddesi Başbakan için yüksek değere sahip. Bu değerler ne içeride ne de dışarıda müzakere edilebilir. Bu değerler, Başbakanın bir şeyi kaliteli mi yoksa kalitesiz mi veya başarılı mı ya da seviyesiz mi bulmasından bağımsız olarak geçerli ” olduğunu söyledi.

Hükümet sözcüsü Seibert, mülteci sözleşmesi nedeniyle Başbakan Merkel'in düşünce, sanat ve bilim özgürlüğüne gerekli değeri göstermediği eleştirilerini de reddetti. Seibert, “Anayasanın temel değerleri müzakere edilemez” dedi. 

ÖZÜR YOK

Hükümet sözcüsü Seibert, Başbakan Merkel'in Başbakan Davutoğlu ile daha önce yaptığı telefon görüşmesinde şiirden dolayı özür dilemediğini ve dava açılmasını önlemek gibi bir düşünceyle de telefon açmadığını söyledi. 

Sözcü, telefon görüşmesinin çok daha önceden planlandığını ve ana konunun mülteci sözleşmesi olduğunu, şiir konusunun da gündeme geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin resmi başvurusu Alman kamuoyunda derin yankı yarattı.

Alman televizyon kanalları olayla ilgili oturumlar ve yorumlara yer verdi. Alman kamuoyu şimdi Başbakan Merkel hükümetinin kararına kilitlendi. Merkel hükümeti üzerinde dava açılmasına karşı yoğun baskı var.

Hükümet sözcüsünün Alman anayasasının 5. maddesindeki düşünce, basın ve sanat özgürlüğünü vurgulaması, Merkel'in dava açılmasına izin vermeyeceği yönünde yorumlara yol açtı.

İPLER GERİLİYOR

Kamuoyundaki tartışmalarda Başbakan Merkel, mülteci sözleşmesiyle Almanya'yı Türkiye'nin şantajına açık hale getirmekle suçlanıyor.

Türkiye'nin bu yıl içinde iki kez Alman Büyükelçiyi Dışişlerine çağırıp nota vermesi, ardından hakaret davası için resmen başvurması, 1915 olaylarıyla ile Almanya'da yürüyen partilerüstü bir soykırım önergesi çalışması iki ülke arasında iplerin giderek gerileceğine işaret ediyor.

Türkiye'nin resmi başvurusu üzerine bu sefer başka bir Alman kabare sanatçısı daha Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerine şiir yazdı. Tiyatro sanatçısı Dieter Hallervorden, Facebook'a koyduğu şiirinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kendi şiirine de suç duyurusunda bulunmaya ve şiirini meşhur etmeye çağırdı.

TARTIŞTI YAYINLAMADI

Haberin Devamı

Alman kamu televizyonu ARD'de Anne Will programında Türkiye'nin dava başvurusu ele alındı. Kabare sanatçısı Serdar Somuncu, Merkel'in Türkiye ile mülteci pazarlığının Almanya'yı şantaja açık hale getirdiğini savundu. Somuncu, hükümeti kendi sanatçılarının arkasında durmamakla suçladı.

Programı yöneten Anne Will, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren programı ekrana getirdi. Ama şiiri yayınlamadı. 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!