Tayland'da erken seçim kararı

Güncelleme Tarihi:

Taylandda erken seçim kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 01:49

Hükümet karşıtı gösterilerin yaklaşık iki haftadır sürdüğü Tayland'da, 2 Şubat 2014'te erken genel seçime gidilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan Yinglak Şinavatra'nın, giderek derinleşen siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshedeceğini ve erken seçime gidileceğini açıklamasının ardından hükümet sözcüsü Teerat Ratanasevi, bugün yapılan bakanlar kurulu toplantısında seçim tarihi olarak 2 Şubat'ın belirlendiğini belirtti.

Reuters'a konuşan Seçim Komisyonu yetkilisi Sodri Sattayatham da en geç iki ay içinde gerçekleştirilmesi gereken seçimlerin, hükümetin belirlediği tarihte yapılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ancak hükümetin erken seçim kararı da göstericileri tatmin etmedi.

Taylandda erken seçim kararı

İktidarın seçilmiş hükümetten ‘halk konseylerine’ devrini ve Yinglak ile ailesinin Tayland'ı terk etmesini isteyen on binlerce protestocu, bugün de başkent Bangkok sokaklarına döküldü.

Haberin Devamı

TAYLAND SOKAKLARINDAKİ GÖSTERİLERDEN KARELER

PROTESTOLARIN NEDENİ

Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da hükümet karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor.

Hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının Ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı. Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, iki yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı. Yinglak Şinavatra, göstericiler tarafından Taksin’in “kuklası” olmakla suçlanıyor.

Taksin’in partisi 10 yıldan fazla bir süredir, farklı isimler altında, seçimleri kazandı. Uzmanlar, şu anki adı Pheu Thai (Taylandlılar İçin) olan partinin erken seçimlerden de galibiyetle çıkacağını tahmin ediyor. Meclisteki 153 milletvekili istifa eden muhalefetteki Demokrat Partisi ise yaklaşık 20 yıldır mecliste çoğunluk elde edemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!