Merkel’e Schulz’a sessizliğini bozdu

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e Schulz’a sessizliğini bozdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 13:18

Almanya Başbakanı Angela Merkel, federal hükümet ortağı SPD’nin yeni lideri ve başbakan adayı Martin Schulz’un yükselişini bir süre sessizce izlemekle yetindi. Şimdi bu seyirci tavrını bırakan Merkel, atağa geçti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da eylül ayında yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD), yeni lideri Martin Schulz’la ümitlendi. Schulz ‘sosyal adalet’ vaadiyle anketlerde hızla yükseldi. Bu rüzgara Schulz’un kendisi de önce inanamadı. Schulz, ilk hayal kırıklığını önceki hafta Saarland Eyalet Meclisi seçimlerinde yaşadı. Seçimler Merkel ve partisi CDU’nun beklenmedik zaferiyle sonuçlandı. SPD tökezledi. Schulz, “İlk maçı 1-0 kaybettim, ancak maç henüz bitmedi” dedi. 

24 Eylül genel seçimi öncesi CDU lideri Merkel ve SPD lideri Schulz arasında iki eyalette daha seçim yarışı var. Schulz’un deyimiyle ikinci maç 4 Mayıs’ta Schleswig Holstein’da, üçüncü maç ise hemen ardından 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’ndeki seçimlerde oynanacak. KRV, Almanya’nın nüfus olarak en büyük eyaleti. Almanya nüfusunun yüzde 22’si KRV’de yaşıyor. Seçmen sayısı 17.6 milyon. Genel seçim öncesi son eyalet seçimi olan KRV, yarı final anlamına geliyor. 24 Eylül’de ise iki lider genel seçimlerle finali oynayacak.

Haberin Devamı

ORTAKLARI SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ

KRV’de Sosyal Demokratlarla Yeşiller koalisyonu iktidarda. CDU, eyalette iktidar değişikliğini hedefliyor. Saarland’daki seçim sonuçlarından cesaret alan Merkel şimdi KRV seçimlerine hızlı girdi. Münster’de partisi CDU’nun seçim kampanyasında konuşan Merkel, KRV’deki SPD Yeşiller hükümetine ağır yüklendi. Köln’de yılbaşı gecesi yaşanan toplu taciz olayları ve Berlin’deki terör saldırısının faturasını SPD’li Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jaeger’e çıkardı. Eyalette ev hırsızlıklarının yüzde 38 olduğuna işaret eden Merkel, 2017’de KRV’nin 15 eyaletin toplam borcundan daha yüksek borçlandığını söyledi. Eyalette alt yapının eskidiğini belirten Merkel, “2016’da yollarda 388 bin kilometre kuyruk oluştu. Bu, başlıbaşına bir rekor. Buradan Ay’a kadar olan mesafeden daha uzun. Çocuk yoksulluğu en tehlikeli eyalet. Bunların son bulması lazım” dedi.

‘SPD HEP GEÇMİŞİYLE UĞRAŞIYOR’

Merkel sadece eyalet hükümetine değil, sosyal adaleti seçim kampanyası yapan rakibi SPD’nin yeni lideri Schulz’a da yüklendi: “SPD hep geçmişiyle uğraşıyor. Sosyal adaletten bahsediyorlar, ama sosyal adaletin yenilik olmadan yerine gelmeyeceği gerçeğini unutuyorlar.”
Merkel genel seçimler için nasıl bir kampanya yürüteceğinin ipuçlarını verirken, Schulz’un işinin çok kolay olmayacağını da gösterdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!