‘Kutsal kitaplara saygısızlığa hayır’... BM’de dünyayı birleştiren karar

Güncelleme Tarihi:

‘Kutsal kitaplara saygısızlığa hayır’... BM’de dünyayı birleştiren karar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 07:00

Kuran-ı Kerim’i hedef alan çirkin eylemler, dünyanın siyasi sebeplerle farklı kamplara bölünmüş ülkelerini birleştirdi. Birleşmiş Milletler’de bulunan 193 üyenin hepsinin kabul ettiği tasarıda söz konusu provokasyonlar uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendi.

Haberin Devamı

BAŞTA İsveç ve Danimarka’da olmak üzere son dönemde Kuran-ı Kerim’i hedef alan provokatif eylemlerin artması sonucu dünyadaki tüm ülkeler ortak noktada buluştu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK), kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlayan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edildi.

TÜM ÜLKELER ‘EVET’ DEDİ

193 üyeli genel kurula Fas tarafından getirilen tasarı, oy birliğiyle onaylanırken kararın içeriğinde, dinleri veya inançları nedeniyle kişilere yönelik her türlü şiddet eyleminin yanı sıra kişilerin dini sembollerine, kutsal kitaplarına, evlerine, iş yerlerine, mülklerine, okullarına ve ibadethanelerine yönelik şiddet eylemleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

‘Kutsal kitaplara saygısızlığa hayır’... BM’de dünyayı birleştiren karar

 

DIŞİŞLERİ: KARAR ÖNEM TAŞIYOR

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin de ortak sunucusu olduğu kararın kabulünün son günlerdeki saldırıların ardından önem taşıdığı ve memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

İlk olarak Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak’ta, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran’ı ateşe vermişti. Ardından yine Stockholm’de Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı’nda Stockholm Camisi önünde Kuran yakmıştı. Son olarak ‘Danske Patrioter’ (Danimarkalı Vatanseverler) isimli ırkçı grup, önceki gün Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran yakma eylemi gerçekleştirmişti.

İSVEÇ KANUNU DEĞİŞTİREBİLİR

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsveç’in karalama kampanyalarının hedefi konumunda olduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinde Kuran’a yönelik saldırıları ‘aşağılık’ olarak niteleyerek, bunların yenilenmemesi için eylemlere izin veren kanunu değiştireceklerini belirtti.

Haberin Devamı

AB: KURAN’A SAYGISIZLIK AÇIK BİR PROVOKASYONDUR

AVRUPA Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, giderek sıklaşan Kuran’a yönelik eylemlere sert tepki gösterdi. Son dönemde bireylerce gerçekleştirilen eylemlerin Müslümanları rencide ettiğini vurgulayan ve diğer dini topluluklara saygının AB’nin temel değerlerinden olduğunu hatırlatan Borrell, “Kuran ya da kutsal kabul edilen herhangi bir kitaba saygısızlık edilmesi saldırganlık, saygısızlık ve açık bir provokasyondur” dedi.

‘Kutsal kitaplara saygısızlığa hayır’... BM’de dünyayı birleştiren karar
Josep Borrell

Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük ifadelerinin AB’de yeri olmadığını vurgulayan Borrell, yazılı açıklamasında, “Din ya da inanç özgürlüklerini ve ifade özgürlüğünü içeride ve dışarıda desteklemeye devam edeceğiz. Ancak yasal olan her şey ahlaki değildir” ifadelerini kullandı. Karşılıklı anlayış ve saygı zamanı olduğunun altını çizen Borrell, “Provokatörlerin yaptığı bu eylemler yalnızca bizi ve toplumlarımızı bölmeye çalışanların çıkarına hizmet eder” dedi. AB’nin, dini nefret ve hoşgörüsüzlüğün teşvikinin her türünü güçlü ve kararlı şekilde reddettiği de Borrell’in vurguları arasında yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!