IŞİD Avrupa'nın kalbine saldırdı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD Avrupanın kalbine saldırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 01:49

Terör örgütü IŞİD, cumartesi günkü İstanbul saldırısından birkaç gün sonra AB ve NATO kurumlarının merkezlerinin bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’i hedef aldı. İkisi Zaventem Havalimanı’nda biri metroda üç intihar saldırısında en az 34 kişi öldü, 187 kişi de yaralandı. Avrupa çapında güvenlik önlemleri artırıldı. Üç gün yas ilan edildi.

Haberin Devamı

TERÖR bu kez Avrupa’nın kalbini vurdu. Avrupa Birliği ve NATO gibi kurumlara, Avrupa liderlerine sık sık ev sahipliği yapan Brüksel güne üç patlamayla başladı. Patlamaların ilk hedefi Brüksel’i dünyaya bağlayan Zaventem Havalimanı oldu. Bombalı intihar saldırılarının ilki yerel saatle 08:00 civarında havalimanının gidiş bölümünde düzenlendi. Çok kısa süre içinde bir başka patlama daha yaşandı.

Üçüncü kötü haber ise Brüksel’in ana hatlarından biri üzerinde bulunan ve AB kurumlarına çok yakında bulunan Maelbeek metro istasyonundan geldi. Bekleme halinde olan bir metro vagonunda meydana gelen patlama Brüksel’deki şoku ikiye katladı. Belçika makamları havalimanında 14, metro istasyonunda ise 20 kişinin öldüğünü duyurdu. Yaralı sayısı ise 187 olarak açıklandı. Saldırılarda bir Türk vatandaşı da hafif yaralandı. Federal Savcılık patlamaların terör saldırısı olduğunu doğrularken eylemler IŞİD tarafından üstlenildi.

IŞİD Avrupanın kalbine saldırdı

GÜVENLİK KAMERASINDAKİ 3 ŞÜPHELİ: Havalimanının kamera kayıtlarını inceleyen güvenlik birimleri şüpheli üç kişi üzerine odaklandı.  Paris saldırılarıyla da ilgili olabileceği ihtimali üzerinde de durulan iki kişinin patlamalarda rol almış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Fotoğraftaki iki kişinin sadece sol elinde eldiven bulunması dikkat çekiyor. En sağdaki üçüncü kişinin ise arandığı belirtiliyor.

KALAŞNİKOF BULUNDU
İlk patlama, havalimanında bagaj kaydı için sıraya girilen alanlara çok yakın bir noktada gerçekleşti. Şoku atlatarak binadan çıkmaya çalışan yolcular bu kez de çok daha güçlü olduğu belirtilen ikinci patlamayla sarsıldı. Binanın camları kırılırken gidiş bölümünün tavanından oldukça büyük parçalar yolcuların üstüne düştü. Havalimanına konvoylar halinde ambulans aktarılırken yolcular yetkililerin eşliğinde ve büyük ölçüde panik hainde bina dışına çıkarıldı. Yapılan aramalarda Kalaşnikof marka bir tüfek bulunduğu resmen doğrulanırken Belçika medyası patlamamış bir bomba da bulunduğunu haberlerine yansıttı.

TATİL ÖNCESİ
Patlama Brüksel’in Paskalya tatiline hazırlandığı bir dönemin hemen öncesine denk düştü. Patlama cuma günü ya da hafta sonunda gerçekleşmiş olsaydı yolcu yoğunluğunun en üst düzeye çıkması nedeniyle muhtemelen çok daha fazla can kaybı ve yaralıyla karşı karşıya kalınacaktı.

Haberin Devamı


GÜVENLİK İHMALİ
AB ve NATO gibi kurumları barındırmasına rağmen Brüksel Havalimanı’nın Avrupa’nın en güvenlileri arasında olduğunu söylemek oldukça zor. Zaventem Havalimanı’ndaki güvenlik standartlarının gerekli düzeyde olmadığı ve bazı açıklar bulunduğu uzun süredir işlenen ve raporlara geçen bir konu. Yolcuların binaya girişte herhangi bir aramadan geçirilmemesi de güvenlik açığına katkıda bulunan bir unsur olarak görülüyor.

ORTADAKİ VAGONDA
Maelbeek metro istasyonundaki bombanın da herkesin işine yetişmeye çalıştığı bir saatte patlaması dikkat çekti. Havalimanındaki patlamadan 79 dakika sonra meydana gelen patlama metronun istasyonda durduğu bir anda yaşandı. Patlama üç vagondan oluşan metronun ortadaki vagonunda yoldu. Patlamanın şiddeti vagonun deforme olduğunu gösteren fotoğraflara yansırken karşı yönden gelen bir başka aracın aynı anda istasyona girmemiş olmaması daha büyük bir faciayı engelledi.

OPERASYON BAŞLATILDI
Patlamalar sonrasında Belçika güvenlik birimleri geniş çaplı operasyon başlattı. Bomba imha ekipleri de şüpheli buldukları valiz ve kutuları imha etti. 13 Kasım’daki Paris saldırılarından bu yana Brüksel’de saldırı olup olmayacağı değil bu saldırının ne zaman olacağı tartışılıyordu. Belçika Başbakanı Charles Michel patlamalar sonrasında yaptığı ilk açıklamada, “Korktuğumuz başımıza geldi” dedi. 3 gün ulusal yas ilan edildi.

IŞİD Avrupanın kalbine saldırdı


HAYAT FELÇ OLDU
Belçika genelinde terör tehdidi seviyesi en yüksek düzey olan 4’e yükseltilirken Patlamaların ardından Brüksel Havalimanı ikinci bir emre kadar ulaşıma kapatıldı. Brüksel’e inmesi gereken uçaklar diğer Belçika havalimanlarına ya da komşu ülkelere yönlendirildi. Metrodaki ulaşım durdurulurken tren istasyonları boşaltılarak kapatıldı. AB, saldırılar olana kadar işe gelmemiş olanlara evlerinde kalmaları, gelenlerin de kurum binalarından çıkmamaları uyarısı yaptı. “Olduğunuz yerde kalın” mesajı Belçika Hükümeti tarafından da sıkça verildi. Okullardaki öğrencilerin çıkışları genelde yasaklanırken bazı okullarda velilerin çocuklarını almasına izin verildi. iletişim ağlarında aksama yaşanırken yetkililer SMS ya da sosyal medyanın tercih edilmesini talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!