Hessen Eyaleti 70 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Hessen Eyaleti 70 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 10:00

Almanya’nın en önemli eyaletlerinden Hessen’in tarihte yerini almasının 70’inci yılı törenlerle kutlanıyor. Mayıs ayı sonundan beri çeşitli kent ve kasabalarda konser, sergi, toplantı ve şenliklerden oluşan 150’yi aşkın etkinlik, Hessen’in başkenti Wiesbaden’de bugün ve yarın düzenlenecek kutlamalarla doruğa ulaşacak.

Haberin Devamı

Hessen Eyaleti 70 yaşında

EYALETİN en yüksek nişanı olan Wilhelm Leuchner Madalyası, bu sabah sahibini bulacak. Hessen Eyalet Meclisi’nde 70’inci yıl özel oturumu düzenlenecek. Akşam Wiesbaden Kurhaus’ta müzik ağırlıklı ‘Doğum Günü Partisi’ var. Yarın Markt Kilisesi’nde ayin, Wiesbaden Devlet Tiyatrosu’nda kutlama ve Wiesbaden Kurshaus önünde akşam havai fişek gösterisi yapılacak, Hessen Devlet Tiyatrosu’nda 70 yıl özel konseri verilecek.

ROMA’DAN ABD’LİLERE...

Hessen’in adı, büyük göçler döneminde bu bölgeye yerleşen Cermen kavmi Chatten’ların isminin zaman içinde değişmesiyle ortaya çıkmış. Tarihin çok eski dönemlerinden de yerleşik yaşama ilişkin izler taşıyan Hessen, Keltlerden sonra çeşitli Cermen kavimlerine yurt oldu. Roma İmparatorluğu sınırlarını buraya kadar genişletti. Uzun yıllar çeşitli Alman prenslikleri arasında paylaşılan Hessen, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Prusya egemenliğine girdi. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan demokratik Hessen eyaleti, Nazilerin iktidarı almasından ardından ortadan kaldırıldı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bu bölgeyi kontrolleri altına alan Amerikalılar, Wiesbaden’in başkent olduğu ‘Hessen Devleti’ni kurdu.

Haberin Devamı

GRİMM KARDEŞLER DE BURALI

Uluslararası şöhretini, sadece güçlü ekonomisinden değil, tarihsel, kültürel ve doğal zenginliklerine de borçlu olan Hessen, tüm insanlık açısından önemli zenginlikleriyle biliniyor. Tarihi eserlerin bir bölümü oldukları yerde ya da korundukları müzelerde ziyaretçilere açık tutuluyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası, Dünya Doğa Mirası ve Dünya Belge Mirası listesinde yer alan bu zenginliklerin başında Grimm Masalları’nın 200 yıllık ilk nüshaları geliyor.

Hessen Eyaleti 70 yaşında

EN KALABALIK TÜRKLER

Hessen eyaletinin 6 milyonu aşan nüfusunun dörtte biri göç kökenli. 1.63 milyonu aşan göç kökenli nüfus içinde en büyük grubu Türkler oluşturuyor. Türklerle Hessenliler arasındaki ilişkiler, yüzlerce yıl geriye gidiyor. 15’inci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun Frankfurt’taki imparator taç giyme törenlerine heyet gönderdiği biliniyor.
Hessen’in birçok kent ve kasabası, işgücü anlaşmasının ardından Almanya’ya gelen on binlerce Türk ailesine yeni vatan oldu. Almanya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi burada da Türkler, 55 yıllık göç süreci içinde toplumsal yaşamın birçok alanında etkin hale gelip, kalıcılaştı. Binlercesi Alman vatandaşlığına geçerek, resmen de Hessenli oldu.
Başbakan Bouffier:

Haberin Devamı

Hessen Eyaleti 70 yaşında

EKONOMİDE DE KÜLTÜRDE DE ZENGİNİZ

Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Hessen’i ‘başarı örneği’ olarak tanımlıyor. 70’inci yıl dolayısıyla yaptığı açıklamada Bouffier, şöyle dedi: “1 Aralık 1946’da vatandaşlarımızın oylarıyla Hessen demokratik bir ülke olarak doğdu. Bu İkinci Dünya Savaşı’nın ve benzersiz suçlar işlemiş nasyonal sosyalist diktatörlüğün sona ermesinden sadece 1.5 yıl sonra gerçekleşti. Bu gelişmeyi, 1945’te bu yolu açan Amerikan askeri yönetimine borçluyuz. Bugün Hessen, AB’nin en üretken bölgelerinden biridir. Hem ekonomik olarak güçlüdür, hem de birçok kültürel ve doğal zenginliğe ev sahipliği yapmakta.”

Haberin Devamı

Hessen Eyaleti 70 yaşında

İŞTE TÜRK VEKİLLERİN HAYALİ

Almanya’da Türkiye kökenli ilk belediye başkanı Hessen’in Heusenstamm kentinde seçildi. Eyalet Meclisi’ne Türkiye kökenli ilk milletvekilleri Mürvet Öztürk ile Turgut Yüksel, 2008 yılında seçildi. Bu sayı şu anda 4’e çıkmış durumda. Yeşillerden seçilen ve bir süre önce parti meclis grubundan ayrılan Mürvet Öztürk, SPD’den Turgut Yüksel ve CDU’dan İsmail Tipi, Hürriyet’in “10 yıl sonra, 80’inci yaş günü kutlanırken, Hessenliler için nasıl bir ülke özlüyorsunuz?” sorusuna yanıt verdi:
Mürvet Öztürk: 80’inci yaş gününde eyalet meclisinde 10’dan fazla Türkiye kökenli milletvekili olmamızı arzuluyorum. Sosyal adaletin gerçekleştirilmesini, Türkiye kökenli insanların şartsız kabul ve saygı görmelerini arzuluyorum. Ayrıca Türkiye kökenli gençlerin bu eyaleti kendi vatanları olarak benimsemelerini ve burada kendilerini yabancı değil, yerli olarak hissetmelerini arzularım. Eyalet hükümetinin başında da Türkiye kökenli bir kadının başbakan olarak geçmesini arzularım.
İsmail Tipi: 80’inci yılda önyargısız bir toplum düşlüyorum. Özellikle yeni nesil gençlerin yerli ve yabancı ayırımı gözetmeksizin, sırt sırta daha iyi bir gelecek, daha insancıl bir Hessen için güç birliği yapmalarını düşlüyorum. 2026 yılında daha fazla göçmen gencin Hessen’in kültürel, ekonomik ve siyasi yaşamına, daha yoğun biçimde yön vermesini umut ediyorum. Eyalet Meclisi’nde çeşitli partilerden milletvekillerinin sayısının artmasını, hatta bakanlar kurulunda yer almalarını temenni ediyorum.
Turgut Yüksel: Öncelikle Almanya’da yaşayan herkesin hiç olmazsa yerel seçimlere katılma hakkının sağlanmasını, seçme hakkı için yaş sınırının 16’ya indirilmesini isterim. Yine tüm çocuklar ve gençler için çocuk yuvasından üniversiteye kadar eğitim ve öğrenim sürecinin ücretsiz olmasını isterim. Demokrasinin okullardaki eğitimin bir parçası haline getirilmesini, ders programlarında yer almasını isterim.

Haberin Devamı

HÜRRİYET GAZETESİ DE HESSENLİ

Hessen gazete dağıtımı için uygun konumu nedeniyle, 70’li yıllardan itibaren Avrupa’daki birçok Türkçe medya kuruluşuna ev sahipliği yaptı. Hürriyet’i yayınlayan Doğan Media International’ın Avrupa merkezi ve matbası da burada

ÇOK RENKLİ HESSEN ASLANI

Hessen’in armasındaki aslan simgesi, bu bölgeyi uzun süre egemenliği altında tutan Thüringen Prensliği’nden kaynaklanıyor. Hessenliler, Thüringen’den ayrıldıktan sonra da aslan simgesini kullanmayı sürdürdü. Çeşitli değişikliklerden sonra bugünkü halini alan Hessen aslanı, 70’inci yıl kutlamalarının da simgesi oldu. Aslanın yelesi, Hessen’deki ‘çok kültürlülüğü’ anlatması için renklendirilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!