Hadsiz soruya Scholz yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Hadsiz soruya Scholz yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 07:00

Atina’da dün Yunan mevkidaşı Miçotakis ile görüşen Almanya Başbakanı Scholz, burada yaptığı açıklamalarla bir yandan Yunanistan’ın Ege’deki iddialarına destek verirken, diğer yandan Ege sorununu Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle bağdaştıran yakıştırmalara karşı çıktı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün gerçekleştirdiği Atina ziyaretinde Türkiye’ye ilişkin yaptığı açıklamalarla Yunan hükümetini hem sevindirdi hem üzdü. Ege’deki gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması konusunda Atina’yı destekleyen Scholz, Yunanistan’ın Ege sorununu Rusya-Ukrayna savaşıyla bağdaştırma çabalarına ise karşı çıktı.

‘BÖYLE BİR KIYAS OLMAZ’

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Olaf Scholz dün önce Atina Akropolisi’ni gezdi, ardından da yaklaşık 75 dakika süren bir görüşme yaptı. Daha öncesinde Yunan Ta Nea gazetesine demeç veren Almanya Başbakanı, “Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı gibi, Yunanistan da Türkiye’den toprak talepleri ile karşı karşıya. Türkiye, Yunan adalarının egemenliğini sorgulayan açık tehditlerde bulunuyor. Yunanistan, Almanya’nın desteğini hesaba katabilir mi” sorusu üzerine, “Bahsettikleriniz arasında mukayese yapılamaz. Böylesi mukayeselerden de kaçınılmasını tavsiye ederim” dedi.

Haberin Devamı

Hadsiz soruya Scholz yanıtı

Miçotakis, görüşmenin öncesinde Alman Başbakanı Scholz’a Akropolis’i gezdirdi.

ATİNA’YI DESTEKLEDİ

Scholz hemen ardından ise, “Buna karşı bir NATO müttefikinin, bir diğer müttefikin egemenliğini sorgulaması kabul edilemez. Aynı şey, açık veya dolaylı askeri tehditler için de geçerlidir” diye konuştu. Scholz cevabını, “Türkiye ile Yunanistan arasında iyi ilişkiler, sadece bu iki ülke değil, tüm Avrupa için önemlidir. Almanya hükümeti, iki ülke arasındaki meselelerin uluslararası hukuk temelinde, diyalogla çözümlenmeleri destkekliyor” diye sürdürdü. Almanya, Ege adaları ile ilgili olarak daha önce de benzer açıklamalar yapmıştı.

ZIRHLI ARAÇ HİBESİ

Liderlerin görüşmesinnin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevaplandıran Scholz, Yunanistan’a verilmesi planlanan 40 adet Marder1A3 tipi zırhlı savaş aracıyla ilgili ise, “NATO’nun güvenilir ve saygıdeğer bir üyesi olan Yunanistan’ın, bu zırhlı araçlarla ne yapacağını hiçbir zaman sormuyoruz” diye konuştu. Almanya, Yunanistan’ın Ukrayna’ya 40 adet Sovyet yapımı BMP-1 tipi amfibi paletli savaş aracı göndermesi karşılığında söz konusu zırhlı araçları hibe etmişti.

 

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS TÜRKİYE’YE YÜKLENDİ

Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün de Türkiye’ye yüklenmeyi sürdürdü. Basın toplantısındaki açıklamalarında Almanya’dan alınacak zırhlı araçların Türk-Yunan kara hududunu oluşturan Meriç bölgesine sevkedileceğini açıklayan Miçotakis, “Yunan adaları, kimseyi tehdit etmiyor. Uluslararası anlaşmalar yasadışı yorumlamalarla, tarih yanılsamalarla,  coğrafya da sahte haritalarla değişmez” diye konuştu. Almanya Başbakanı ile “sözde belgeler” olarak nitelendirdiği, Türkiye ve Libya arasındaki deniz yetki sınırları anlaşmasını da görüştüklerini söyleyen Miçotakis, diğer yandan Türkiye ile diyalog istediği iddialarını yineledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!