G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler...

Güncelleme Tarihi:

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 12:57

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesi bugün Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi'de başladı. Sabah zirvenin ilk oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü ikili görüşmelerine BAE Devlet Başkanı El Nahyan ile başladı. Erdoğan daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gıda kriziyle mücadeleye yapıcı katkılarda bulunabiliriz.' dedi. Öte yandan G20 Liderler Zirvesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve BM’nin çabalarına teşekkür edildi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesinin bu yıl 18'incisi düzenleniyor. Zirveye, Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek üç oturumluk toplantıda, liderler kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak. Başta Ukrayna- Rusya Savaşı olmak üzere, bölgesel ve küresel meselelerin de masaya yatırılması bekleniyor.



Hindistan, bu yıl ilk kez dönem başkanlığı yapıyor... Başkent Yeni Delhi'de gecekondular yıkıldı. Sokaklardaki başıboş maymunlar ve köpekler de toplatıldı.

Haberin Devamı

Güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polis görev yapacak. Birçok cadde, sokak ve iş yeri 3 gün süreyle kapatıldı. Bazı bölgelerde de seyahat kısıtlamaları uygulanacak. Bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi. 

Haberin Devamı

İşte tüm dünyanın takip ettiği G20 Zirvesi'nde dakika dakika yaşananlar... 

15:20 ERDOĞAN-BANGA GÖRÜŞMESİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi. 

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

14:55 ERDOĞAN-SCHOLZ GÖRÜŞMESİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi.
G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...


14:00 SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

G20 Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Liderlerin tüm jeopolitik kalkınma planlarında fikir birliğine vardığı vurgulandı.

Sonuç bildirgesinde "Nükleer silahların kullanılması ve ya kullanılmakla tehdit edilmesi kabul edilemez. Ukrayna Savaşı konusunda tüm devletler BM ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli" ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

G20 Liderler Zirvesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına teşekkür edildi.

13:13 ERDOĞAN GÜNEY KORE LİDERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol ile bir araya geldi.

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

12:50 ERDOĞAN MIKTA ZİRVESİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni Delhi’de Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın oluşturduğu MIKTA Liderler Zirvesi’ne katıldı. 

Haberin Devamı

Erdoğan burada yaptığı konuşmada “MİKTA’nın kuruluşunun 10. yıldönümünde G20 Zirvesi vesilesiyle Yeni Delhi’de sizlerle bir araya gelmekten ayrıca memnuniyet duyuyorum. MİKTA’yı on yıl önce küresel yönetişime ve ortak sorunların çözümüne katkıda bulunmak, aramızdaki iş birliğini pekiştirmek maksadıyla hayata geçirmiştik. Bu süreçte MİKTA ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat etti. Yine bu dönemde küresel refah ve istikrarı tehdit eden unsurlar farklılaştı, çeşitlendi ve derinleşti. Bununla birlikte cari sistemin herkes için sürdürülebilir barışı, güvenliği ve refahı güvence altına almakta yetersiz kaldığı görüldü." ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti;

Haberin Devamı

Uluslararası terörizmle birlikte İslam düşmanlığının da giderek artması ve yaygınlaşması endişe vericidir. Bu menfi gelişmeler daha fazla dayanışmaya, birbirimizi daha fazla anlamaya ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu bize yeniden hatırlatmıştır. Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır.

Her fırsatta dile getirdiğimiz dünya beşten büyüktür tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır. Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürüne hakim kılmamız gerekiyor. Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla iki milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez.

Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MİKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor. MİKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum.”

'GIDA KRİZİYLE MÜCADELEYE YAPICI KATKILARDA BULUNABİLİRİZ'

Erdoğan, 'Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf etkin kılınması şarttır. MİKTA gibi oluşumlar büyük önem taşıyor. MİKTA ülkeleri olarak gıda krizi ile mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle mücadeleye destek olmasını temenni ediyorum.' ifadelerini kullandı.

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

11:30 ERDOĞAN BREZİLYA DEVLET BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Al Nahyan ile görüşmesinin ardından Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu.
G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

10:59 ERDOĞAN BAE DEVLET BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.
G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

09:17 ZİRVENİN İLK OTURUMU BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'ın ev sahipliğinde başlayan G20 Liderler Zirvesi'nin ilk oturumuna katıldı.
G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

Günün ilerleyen saatlerinde "Tek Aile" başlıklı ikinci oturumuna katılması beklenen liderler, zirvenin ilk gününü akşam yemeği ile sonlandıracak. Zirvenin ikinci gününde Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret edecek liderler, "Tek Gelecek" başlıklı son oturumu gerçekleştirecek. Liderler zirve boyunca ikili görüşmelerde de bulunacak.

08.20 LİDERLERİN KARŞILANMA TÖRENİ

Hindistan Başkanı Modi, G20'ye katılan liderleri karşıladı.

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

08.00 ERDOĞAN, MODİ TARAFINDAN KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi' gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'ne katılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından karşılandı.

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...
DÜNYA GÜNDEMİ MASAYA YATIRILACAK

Çevre dostu ve sürdürülebilir kalkınma, hızlandırılmış ve kapsayıcı büyüme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, kadın liderliğinde kalkınma, gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması gibi konuların masaya yatırılacağı zirvede, gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular da ele alınacak. Liderler Ukrayna- Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunacak.

G20 Liderler Zirvesi başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

Xİ VE PUTİN KATILMIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin katıldığı zirvede, Çin Devlet Başkanı Xi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunmuyor. Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. G20'nin üyesi olmayan İspanya da bu seneki zirvede misafir devlet olarak bulunuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!