Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 21:17

Fransa'da yapılan bölgesel seçimlerin ikinci turunda halk, ırkçı ve yabancı düşmanlığı söylemleri ile tanınan ve ilk turda büyük bir zafer kazanan Marine Le Pen’in ‘Ulusal Cephe’ partisine ‘Hayır’ dedi. Birinci turda yüzde 27.73 oyla 13 bölgenin 6’sını kazanan aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ ikinci turda tüm bölgeleri kaybetti.

Haberin Devamı

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi

Resmi olmayan sonuçlara göre; merkez sağın lideri ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ‘Cumhuriyetçiler’ partisi ve onu destekleyen diğer sağ partiler Fransa’nın 13 bölgesinden 7'sinin yönetimini kazandı.

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın başkanı olduğu iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ ve onu destekleyen solcular 5 bölgede yönetimi ele geçirdi.

İlk turda 6 bölgede birinci olan ve ırkçı söylemleriyle tanınan Marine Le Pen’in başkanı olduğu aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ ise ikinci turda yeterli oyu alamayarak kazandığı bütün bölgeleri kaybetti.

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi

Haberin Devamı

LE PEN’LER KENDİ SEÇİM BÖLGELERİNDE BİLE KAYBETTİ

Sadece bir hafta önce Fransa’da Paris terör saldırıları ve göçmen krizi gölgesinde yapılan bölgesel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ partisi yüzde 27.13 oy oranıyla birinci parti olmuş ve gazeteler ‘Şok’ manşetleri atmıştı.

İkinci turda ‘Ulusal Cephe’ partisi lideri Marine Le Pen bile seçime girdiği Nord-Pas-de Calais Picardie bölgesinde yüzde 42 almasına rağmen bölge yönetimini yüzde 57 ile merkez sağın adayı Xavier Bertrand'e kaptırdı.

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi

Ulusal Cephe liderinin yeğeni Marion Marechal Le Pen de aday olduğu bölgede kaybetti.

Aynı şekilde yeğeni Marion Marechal Le Pen de aday olduğu Provence-Alpes-Cote d'Azur bölgesinde oyların yüzde 45,5'ini aldı. Ancak Sarkozy’nin ‘Cumhuriyetçiler’ partisi adayı Christian Estrosi oyların yüzde 54,5'ni alınca ‘Ulusal Cephe’ bu bölgeyi de kaybetmiş oldu.

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi
Merkez sağın lideri ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ‘Cumhuriyetçiler’ partisi ve onu destekleyen diğer sağ partiler Fransa’nın 13 bölgesinden 7'sinin yönetimini kazandı. 

Haberin Devamı

TERÖR SALDIRILARININ ETKİSİ ALTINDA GEÇEN BİR SEÇİM

Paris’te 130 kişinin hayatını kaybettiği terör eylemlerinin etkisi altında geçtiğimiz hafta gerçekleşen bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağcı parti ‘Ulusal Cephe’ birinci çıkmış ve Fransa’nın 13 bölgesinde oyların yüzde 27.13'ünü alıp hem iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ hem de muhalefetteki ‘Cumhuriyetçiler’i geride bırakarak birinci çıkmıştı.

Seçimlerin ilk turunda Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başında olduğu merkez sağ ‘Cumhuriyetçiler’ ve onları destekleyen ‘Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’ ile ‘Demokrat Hareket’ oyların yüzde 26,25'ini almış iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ ise oyların yüzde 23.12'sini, ‘Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi’ de oyların yüzde 6,5'ini almıştı.

Haberin Devamı

İkinci turda Fransız halkı ırkçı söylemlere prim vermeyerek ‘Ulusal Cephe’yi cezalandırdı. Seçim öncesi partiler ırkçı partinin önünü kesmek için stratejik çalışmalar yaparken, hem iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ hem de ‘Cumhuriyetçiler’ adayları zayıf oldukları bölgelerde karşılıklı çekilerek ‘Ulusal Cephe’ adayı karşısında oyların tek adayda toplanmasını sağladı.

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi

Sosyalist Parti destekçileri seçim sonuçlarını takip ediyor.

FRANSIZ HALKI 2002 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE BUNU YAPMIŞTI

Fransız halkı 2002 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Chirac’la ikinci tura kalan ‘Jean Marie Le Pen’e kırmızı kart göstermiş ve seçilmesini engellemişti. Seçimlerin birinci turunda ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olan Jacques Chirac oyların yüzde 19.83, ‘Ulusal Cephe’ lideri ‘Jean Marie Le Pen’ yüzde 16.91 ve dönemin Başbakanı Sosyalist ‘Lionel Jospin’ ise yüzde 16.14 ünü almıştı.

Fransa’da halk ırkçı partiye geçit vermedi


Bu sonuçlara göre ikinci tura ‘Chirac’ ve ‘Le Pen’ kalmıştı. Demokrasi karşıtı ve ırkçılık söylemleriyle Le Pen’in Jospin’i geride bırakması Fransa’da büyük şok ve şaşkınlık yaratmıştı. Lionel JospinSonuçlar Fransa ve Demokrasi için kaygı verici bir işaret anlamına gelmektedir, yenilginin sorumluluğunu kabul ediyor ve siyasetten ayrılıyorum’ diyerek siyasi hayatına nokta koydu. Ancak seçimlerin ikinci turunda Fransız halkı ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yapan aşırı sağcı Len Pen’e geçit vermedi ve tüm Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistler Chirac’a oy verdi. Sonuç Chirac için bile şaşırtıcı olmuş ve yüzde 82.21 oyla ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmişti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!