Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yalnız kaldık

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yalnız kaldık
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 21:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN International kanalında gazeteci Christiane Amanpour’a verdiği röportajda, Avrupa ülkelerinin terörle mücadelede Türkiye’yi yalnız bıraktıklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye’ye yöneltilen ‘IŞİD’linin iadesi sırasında cihatçı eğilimleri olduğu söylenmedi” eleştirilerine karşılık, “Belçika ve Hollanda’nın önce cihadın ne olduğunu bilmesi gerektiğini” vurguladı.

Haberin Devamı

ABD’nin başkenti Washington’da dün başlayan Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Amerikan haber kanalı CNN International’a röportaj verdi. Erdoğan’ın CNN televizyonunun ünlü muhabiri Christiane Amanpour’a verdiği röportaj dün yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında terörle mücadele üzerinde durdu. Birçok Avrupa ülkesinin “terör tehdidinin” önemini kavrayamadığını ve “terörle yeterince mücadele etmediğini” söyleyen Erdoğan, çok sayıda yabancı savaşçının Avrupa ülkelerinden Suriye’ye gittiğini hatırlattı ve Brüksel saldırılarını düzenleyen eylemcilerden Brahim el-Bakraoui ile ilgili olarak da benzer bir ihmalin söz konusu olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Batılı ülkeler bizi yalnız bıraktı. İstihbarat paylaşımı konusunda beklentilerimiz karşılanmadı” dedi. Türkiye’nin IŞİD’le mücadele konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, aynı kararlılığı Batılı ülkelerden de beklediklerini kaydetti. Gazeteci Amanpour, Hollandalı yetkililerin, Türkiye’nin kendilerine Bakraoui’yi iade ederken “cihatçı eğilimleri” olduğunu söylemediğini açıkladıklarını hatırlattı. Bunun üzerine Erdoğan, “Belçika ve Hollanda’nın önce cihat nedir bunu bilmeleri lazım. Bunlar yabancı savaşçı mıdır değil midir Belçika ve Hollanda bunu anlamış bile değiller. Biz burada terör eylemlerine karşı ortak eylem çağrısında bulunduğumuzdan beri zaten Avrupa’da birçok ülke buna gerekli önemi vermedi” dedi. IŞİD’in 98 ülkeden gelenlerle oluştuğunu söyleyen Erdoğan, “Biz bütün bunlara karşı bu mücadeleyi ortak veriyoruz ve vermeye de aynı şekilde aynı kararlılıkla devam edeceğiz ama biz bunu aynen Batı’dan da bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

FİLTRESİZ KONUŞMAK İSTEDİ

ERDOĞAN’ın daha önce ABD’deki düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıyla ilgili olarak ismi açıklanmayan bir katılımcı, Amerikan dergisi Foreign Policy’ye konuştu. Söz konusu kaynak, Erdoğan’ın toplantıda sık sık terörle mücadeleye değinerek “Terörist teröristtir. İyi olanı yoktur” vurgusu yaptığını ifade etti. Foreign Policy, “Erdoğan, Obama yönetimini topa tutmak için kapalı kapı ardındaki toplantıyı kullandı” başlığını attığı haberinde Erdoğan’ın “Washington yönetiminin IŞİD’e karşı Kürtleri desteklemesinin yanlış olduğunu söylediğini” yazdı. Haberdeki kaynak, “Erdoğan’dan duyduğum en büyük mesaj, ‘Bize ihtiyacınız var. Suriye’deki savaşınızı biz olmadan kazanamazsınız’ oldu” diye konuştu. Foreign Policy, Erdoğan’ın ABD medyasında Türkiye aleyhine çalışan gazeteciler olduğu imasında da bulunduğunu yazdı. Dergiye konuşan katılımcı, “Erdoğan bizimle filtre olmadan doğrudan konuşmak istedi” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Malcolm X’in kızıyla Suriye buluşması

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Washington Şubesi tarafından gerçekleştirilen Suriyeli mülteciler konferansında konuşma yaptı. Suriye’nin, tarihi değerleriyle hatırlanan çok özel bir ülke ve Ortadoğu’nun en zengin kültürlerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ancak bugün maalesef 21. yüzyılın en büyük insani krizini konuşmak için buradayız” ifadesini kullandı.
Suriye’nin savaş ve mülteci krizi ile eş anlamlı hale geldiğini ve bu ülkede yaşanan durumun bir “insanlık krizi” olduğunu dile getiren Erdoğan, “Suriyeli mültecilerin karşı karşıya kaldığı durum en az iç savaş kadar sıkıntılıdır. Medeniyetler denizi Akdeniz ne yazık ki ölüm denizi haline geldi” diye konuştu. “Böyle bir ortamda hiç tereddüt etmeden 3 milyon Suriyeliye kapılarını açan ülkemle gurur duyuyorum” diyen Emine Erdoğan, Suriye’deki iç savaştan kaçarak hayatlarını kurtarmaya çalışan insanların neredeyse yarısının Türkiye’de bulunduğunu kaydetti. Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Suriyeli kardeşlerimize mülteci değil, misafir diyoruz. Açık kapı politikasıyla din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın Türkiye’de 3 milyon mülteci barınıyor. Sınırlarımıza gelenlere aynı zamanda gönüllerimizi de açıyoruz.”

Haberin Devamı

SETA’nın toplantısının katılımcılarından biri de siyahi bir Amerikalı Müslüman olan insan hakları aktivisti Malcolm X’in kızı IIyasah Shabazz’dı. Babası Malcolm X 1965 yılında suikaste kurban giden Shabazz, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açmasının alkışlanması gereken bir tavır olduğunu söyledi. Shabazz, babasının, “Eğer bir insanı eğitirseniz bir toplumu eğitirsiniz, bir kadını eğitirseniz bir millet yetiştirirsiniz” sözlerine atıf yaptı. Emine Erdoğan ile Shabazz bir süre sohbet etti.

 

BAKMADAN GEÇME!