Çin’in yayınladığı harita ortalığı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Çin’in yayınladığı harita ortalığı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 07:00

Pekin yönetiminin yayınladığı ve bazı tartışmalı bölgeleri Çin toprağı olarak gösteren harita, bölge ülkeleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan haritada, Malezya, Hindistan ve Filipinler ile Çin arasında egemenlik tartışmalarının bulunduğu bazı bölgeler Çin’in ulusal sınırları içinde görünüyor.

ÜST ÜSTE KINAMALAR

Pekin’in yayınladığı haritada Hindistan’ın Arunaçal-Pradeş eyaleti ve tartışmalı Aksai-Chin platosu Çin toprakları içinde gösteriliyor. Ayrıca Malezya’nın Sabah ve Saravak eyaletlerinin deniz alanları ile Filipinler’in deniz alanında bulunan bazı bölgeler Çin hâkimiyetinde görünüyor. İlgili ülkelerin dışişleri bakanlıkları, Pekin yönetiminin yayınladığı haritayı kınama açıklamaları yaparken, Çin’in egemenlik haklarına tek taraflı müdahalesini reddettiklerini duyurdu.

‘SAKİN OLUN’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise önceki gün yaptığı açıklamada, haritadaki revizyonların “yasalara uygun olarak egemenliğin rutin bir uygulaması” olduğunu savundu. Wang, ”İlgili tarafların objektif ve sakin kalarak konuyu aşırı yorumlamaktan kaçınmasını umuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çin, 2006’dan bu yana Pekin’in geçmişte “sorunlu haritalar” olarak adlandırdığı ve bölgesel sınırlarını yanlış gösterdiğini iddia ettiği haritaları düzeltmek için kendi revizyonlarını yayınlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!