CDU ‘opsiyon model’e geri dönmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

CDU ‘opsiyon model’e geri dönmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 09:33

Uzun tartışma ve mücadelelerden sonra büyük koalisyon hükümetinin karara bağladığı çifte vatandaşlık yine tehlikede. CDU kurultayında çifte vatandaşlık yerine eski opsiyon modeline geri dönülmesi kabul edildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı CDU, Essen kentinde yapılan kurultayında çifte vatandaşlık yerine yeniden opsiyon modeline geçilmesini öngören önergeye ‘Evet’ dedi. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere oylama öncesi önergeye ‘Hayır’ denilmesi için yoğun çaba harcadı. Maiziere, bir uzlaşmayı ortadan kaldırmanın doğru olmayacağını, CDU’nun çifte vatandaşlığa ‘Hayır’ diyen bir koalisyon ortağı bulmasının zor olacağını ve burda doğan gençlerin tepkisine yol açacağını anlattı. Buna rağmen delegelerin büyük çoğunluğu çifte vatandaşlığın kaldırılmasına ‘Evet’ dedi. Bin delegeden 319’u CDU’nun gençlik teşkilatı Junge Union tarafından getirilen önergeyi kabul etti. Önergeye 300 ‘Hayır’ oyu çıktı.

SPD TEPKİ GÖSTERDİ

Hükümetin küçük ortağı CSU kararı desteklerken, SPD sert tepki verdi. SPD lideri Gabriel, kararı uyuma indirilmiş bir darbe olarak niteledi ve “Bu çok kötü bir karar. Merkel yaklaşık bir milyon mülteciyi davet edip, sonra da burada doğan çocuklara kötü davranamaz” dedi. Gabriel, Merkel’in parti içi muhalefete burada doğan yabancı ailelerin çocuklarını kurban etmekle suçladı. Adalet Bakanı SPD’li Heiko Maas, “Çifte vatandaşlığın kalkması uyumda çok büyük bir geri adım olur. CDU’nun çifte vatandaşlığı kaldırması sadece AfD ile mümkün olabilir” dedi. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, kararın Başbakan Merkel’le partisi CDU arasındaki uçurumun giderek büyüdüğü anlamına geldiğini belirtti ve “Başbakan yardım istiyor. Bunun yerine çelme geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEL DE KARŞI

Başbakan Merkel, çifte vatandaşlığın kaldırılmasının bu yasama döneminde söz konusu olmadığını ve kararı şahsen yanlış bulduğunu söyledi. Merkel, bu konuyu seçim malzemesi yapmayacağını da belirtti.

İKİ YIL ÖNCE KALDIRILDI

CDU/CSU, SPD ile büyük koalisyonu kurmak için opsiyon modelinin kaldırılması, yerine çifte vatandaşlığın getirilmesinde uzlaşmaya varmıştı. Almanya’da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocuklarına 21 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birine karar vermesi şartını öngören opsiyon modeli 2014’te kaldırılarak, bu durumdaki gençlere çifte vatandaşlık yolu açılmıştı. CDU kurultayında alınan kararı, partinin gelecek yıl genel seçimlerden sonra kuracağı hükümette koalisyon ortağına kabul ettirmesi gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!