Borrell: AB gemileri Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeli

Güncelleme Tarihi:

Borrell: AB gemileri Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2023 07:00

Çin’in Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerini en üst düzeyde tuttuğu ve özellikle ABD’yle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Avrupa Birliği’nden (AB) dikkat çeken bir çıkış geldi.

Haberin Devamı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa donanmalarına bağlı gemilerin Tayvan Boğazı’nda devriye gezmesini önerdi. Tayvan konusunun ekonomik, ticari ve teknolojik açıdan AB’yi ilgilendirdiğini belirten Borell, “Bu nedenle Avrupa donanmalarını, bu son derece kritik bölgede Avrupa’nın seyrüsefer özgürlüğüne olan bağlılığını göstermek üzere Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Fransız Le Journal du Dimanche adlı haftalık gazete için bir görüş kaleme alan Borell’in yorumları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçtiğimiz haftalarda Tayvan konusunda Çin ile bir çatışma yaşanması halinde Avrupa’nın ABD’nin ‘takipçisi’ olmaması gerektiğini savunmasının ardından geldi.

FRANSIZ FIRKATEYNİ

Haberin Devamı

Bölgede AB ülkelerinin sürekli ve belirgin bir askeri deniz varlığı söz konusu değil. Fransa bölgede düzenli bayrak gösteren ülkeler arasında. Macron’un ziyaretinin hemen ardından Vietnam’dan Güney Kore’ye giden Fransız gözetleme fırkateyni “Le Prairial”, Tayvan Boğazı’ndan geçti. Aynı görev ve özelliklere sahip “Le Vendemiaire” de bölgede zaman zaman devriye geziyor.

Borrell: AB gemileri Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeli

BARIŞÇIL STATÜKO

Provokasyonlara karşı uyanık olunması gerektiğinin altını çizen Borrell, “Tayvan halkının büyük çoğunluğu barışçıl statükonun en uygun çözüm olduğuna inanıyor. O halde bu ilkeye saygı gösterilmesini sağlamak için kararlı olalım” dedi. Borrell, yazısında şu vurguları yaptı: “Çin, güvenliğimizi doğrudan tehdit etmese de dünyadaki sistemik ağırlığı Rusya’nınkine benzemediği için Avrupa için çok boyutlu bir meydan okuma teşkil etmektedir. Çin gücünü nasıl kullanacak ve biz onunla nasıl başa çıkabiliriz? Karşı karşıya olduğumuz iki soru bunlar.”

‘AB ORADA OLMALI’

- Borrell, AB’nin 2019’dan bu yana Pekin’i aynı anda hem ortak hem rakip hem de hasım haline getiren bir Çin stratejisi benimsediğini hatırlattı. Tayvan konusunda pozisyonlarının açık olduğunu vurgulayan Borrell, “Bizim için sadece tek bir Çin var ancak ne pahasına olursa olsun değil ve kesinlikle güç kullanarak değil” ifadelerini kullandı. Borrell, geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada da özellikle ticaret açısından dünyanın en stratejik boğazının söz konusu olduğunu ve AB’nin seyrüsefer serbestisi operasyonlarıyla orada olması gerektiğini kaydederek, “Tayvan, barışı garanti altına almak ve çıkarlarımızı korumak için kesinlikle stratejik çevremizin bir parçasıdır” demişti. Çin konusu, bugün toplanacak AB dışişleri bakanlarının masaya yatıracağı öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!