Biz ilanihaye oradayız

Güncelleme Tarihi:

Biz ilanihaye  oradayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2017 23:53

Cenevre’de yapılan Kıbrıs zirvesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin olmadığı bir garantörlüğü kabul etmeyeceklerini söyleyerek “Biz ilanihaye oradayız” dedi. 

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Hz. Ali Camisi’nde kıldığı cuma namazı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine Cenevre’de yapılan Kıbrıs görüşmelerini de değerlendirdi. 2004 yılında Kıbrıslı Türklerin Annan Planı’nı kabul ettiğini, Rumların ise reddettiğini, Rumların AB’ye alındığını, ancak KKTC’nin AB’ye alınmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Böyle bir samimiyet dışı uygulama var. Şimdi Kuzey Kıbrıs yoğun bir çalışmanın içinde ve bir samimiyet ortaya koyuyor ama Güney Kıbrıs ve garantör ülke olarak Yunanistan, hâlâ bunlar farklı beklentiler içerisindeler. Mesela garantiler, güvenlik... Biz bunları kendilerine açık ve net söyledik. Bir defa garantiler noktasında, güvenlik noktasında Türkiye’nin olmadığı bir garantörlüğü asla beklemeyin. Biz ilanihaye oradayız. İki, güvenlikte de biz daha önce de belirlendiği gibi Güney Kıbrıs’la, Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi burada eşit oranda, eşit derken daha önce onlar 950 orada asker bulunduracak, biz 650 bulunduracaktık. Aynen bu devam eder. Oradan tamamen Türk askerinin çekilmesi diye bir şey söz konusu olamaz.”      

Haberin Devamı

 MARAŞ VE KARPAZ: Açık Maraş, kapalı Maraş, Erenköy ve Erenköy-Güzelyurt arasındaki durumu da değerlendiren Erdoğan, şunları dile getirdi: “Eğer, Maraş’ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız, bizim size bir teklifimiz var. Nedir? Erenköy, Erenköy’le Güzelyurt arası birleştirilmek suretiyle burası Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi’ne bırakılır. Aynı şekilde açık Maraş, kapalı Maraş, o bölge de tamamıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne bırakılır. ‘Yok Karpaz’ın belli bir bölümü bize bırakılsın, şurada şöyle bir yer var, orası bize bırakılsın, böyle bir şey söz konusu olamaz’ dedik. Bunu da zaten temsilci arkadaşlarımız orada açık ve net söylediler. Sahil şeridinde şu kadar olsun, bu kadar olsun... Bunların hepsi bitmiş şeyler. ‘Annan’da şöyleydi, burada böyleydi.’ Annan Planı’nın artık geçerliliği yok. Şimdi yeni bir müzakere sürecidir...

 DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK: Yeni federatif yapıda dönüşümlü başkanlığın talep edildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bire dört, yani bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi başkanlık yapacak, 4 dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlık yapacak, böyle bir şey de olamaz. Bunu daha önce de konuşmuştuk; 1’e 2. Bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi liderliği alacak, iki dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yönetimi alacak. Adil olan budur... Şu anda da zaten Dışişleri Bakanımız, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanımız hepsi de bunları söyledi. Bu konuda temennim odur ki bir anlaşma temin edilir. Adımları da atılır.”

Haberin Devamı

UZMANLAR 18 OCAK’TA TOPLANACAK

KIBRIS görüşmeleri hafta başında Cenevre’de başlamıştı, Uzmanlar heyetinin 18 Ocak’ta yeniden toplanacağı ve bu toplantıda Türk heyetine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün’ün başkanlık edeceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!