Almanya ‘hakaret şiiri’ni tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya ‘hakaret şiiri’ni tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 10:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine hakaret edilen şiirden dolayı Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında Mainz Savcılığına suç duyurusunda bulunması, Almanya’da ateşli tartışmalara yol açtı. Sanatçılar, medya bilimcileri ve politikacılar, “Sanat özgürlüğünün sınırları var mı, varsa nerede biter?” sorusuna cevap arıyor. Genel görüş, Böhmermann’ın şiirinin seviyesiz olduğu, ancak bunun sanat özgürlüğü kapsamına girdiği yönünde.

Haberin Devamı

Tartışmalara yazar Feridun Zaimoğlu, Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis ve Alman komedyenler katıldı.

Zaimoğlu, “Burada söz konusu olan mizah ve bilinçli hiciv. Kalitesi önemli değil. Önemli olan düşünce özgürlüğü. Alman politikacılar da bu tarz alayları kaldırmalı” dedi.

Almanya ‘hakaret şiiri’ni tartışıyor

MAHKEMEYE BIRAKIN


AP İçişleri Komisyonu Başkanı CDU’lu Ansgar Heveling, Jan Böhmermann olayının mahkemelerin işi olduğunu ve yargıya bırakılması gerektiğini söyledi.

“Bizim ceza yasamızda yabancı devlet temsilcileri ve organlarına hakaret, suç teşkil ediyor. Bir cezai kovuşturma olabileceğini düzenliyor. Bunu yargıya bırakmak lazım” yorumunu yaptı.

MERKEL’İ ELEŞTİRDİ

ZDF'de Heute Show kabare programını sunan Oliver Welke, Başbakan Merkel'i eleştirdi. Komedyen Welke, Merkel'in Başbakan Davutoğlu ile telefon görüşmesinde Böhmermann'ın şiirini “bilinçli yaralayıcı” olarak nitelemesinin davaya yol açtığını savundu

Haberin Devamı

ŞİİR ÇOK KÖTÜYDÜ

Medya bilimcisi Bernd Graebler, “Böhmermann mizahtan anlamıyor. Alaylı şiir çok kötüydü ve seviyenin altındaydı. ZDF kanalı bu şiiri yayınlamamalıydı” dedi.

VARUFAKİS DE KATILDI

Tartışmalara eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis de katıldı. Varufakis, Twitter hesabında Avrupa'nın Yunanistan krizindeki tavrını eleştirirken, hakaret şiirini yazan Böhmermann'ı savundu ve “Avrupa önce ruhunu kaybetti. Şimdi de mizahı kaybediyor” dedi. 

PROGRAMI İPTAL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı hakaret içerikli şiirinden dolayı kamuoyunun birinci gündemine oturan Alman komedyen Jan Böhmermann gelecek programını iptal etti.

Böhmermann kamu televizyonu ZDF kanalında yarın yayınlanacak ‘Neo Magazin Royale’ programını yapmayacak. Böhmermann, ‘kamuoyundan gelen yoğun baskı’ gerekçesiyle programını iptal ettiğini bildirdi. ZDF kanalı da haberi doğruladı. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!