Türkiye resmen şikâyetçi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye resmen şikâyetçi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 00:50

Türkiye, Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaretten dava açılması için cuma günü Alman Dışişleri’ne resmen başvurdu.

Haberin Devamı

Berlin Büyükelçiliği, Alman Dışişleri Bakanlığı’na ‘Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun’ diye sözlü nota verdi. Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi yabancı devlet adamlarına hakareti düzenliyor ve 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 104’üncü madde ise ‘Dava açılabilmesi için devletin resmen başvurması gerekir’ diyor. Türkiye bu çerçevede başvurdu.

GÖZLER MERKEL’DE

Alman hükümeti Türkiye’nin başvurusunun Başbakanlık, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı uzmanlarınca  incelendiğini açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, özetle şu bilgileri verdi: “Bu inceleme birkaç gün sürecek. Nedeni, burada incelenmesi gereken hukuksal sorularla Almanya uzun zamandır karşılaşmadı. Bir kez daha açıklık getirmek istiyorum. Anayasamızın, düşünce, sanat ve bilim özgürlüğünü içeren 5’inci maddesi Başbakan için en yüksek değere sahip. Ne içeride ne de dışarıda müzakere edilebilir. Bu değerler, Başbakan’ın bir şeyi kaliteli mi yoksa kalitesiz mi veya başarılı mı ya da seviyesiz mi bulmasından bağımsız olarak geçerlidir.”Seibert, Başbakan Angela Merkel’in Başbakan Davutoğlu ile daha önce yaptığı telefon görüşmesinde şiirden dolayı özür dilemediğini ve dava açılmasını önlemek gibi bir düşünceyle telefon açmadığını da söyledi.

Haberin Devamı

'YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken kendisine Alman komedyen Jan Böhmermann’la ilgili gelişmeler de soruldu. Kalın, Mainz Savcılığı’nın başlattığı soruşturmayla ilgili şöyle konuştu: “Bundan sonrası Alman makamlarının yürüteceği bir süreçtir. Biz tabii ki yakından takip edeceğiz. Son dönemde Türkiye ile Almanya arasında yakalanmış bir ivme var. Bu tür karikatürleri yayınlayanlar, bu tür yayınları yapanlar, klip, şiir adı altında bu tür çirkinlikleri ortaya koyanlar Türkiye ile Almanya’nın yakınlaşmasından rahatsız olan çevreler. Alman makamlarıyla girişimleri yaptık. Umarız bu tür anlamsız, saçma yayınlardan en kısa sürede vazgeçerler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!