11 milyon seçmen aşırı sağcıları terk etti

Güncelleme Tarihi:

11 milyon seçmen aşırı sağcıları terk etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 13:25

Fransa ve İngiltere’de aşırı sağcılar, son seçimlerin en büyük kaybedeni oldu. Fransa’da aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, bir önceki seçimde yaklaşık 10.5 milyon olan oylarını, 3 milyona düşürdü. Birleşik Krallık’ta ise aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) oyları yaklaşık 3.9 milyondan 600 bine geriledi.

Haberin Devamı

FRANSA İçişleri Bakanlığının milletvekili genel seçimi ilk turu oy sayım sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (REM) ile ittifak kurduğu Demokrasi Hareketi (MODEM), 18 Haziran’da yapılacak ikinci tur seçimler neticesinde Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilinin çoğunluğunu elde edebilecek. Meclis çoğunluğunun 289 milletvekili ile sağlandığı ülkede oyların da yaklaşık yüzde 32,32’sini alan REM ile MODEM ittifakı, Ulusal Meclise 390 ila 430 arasındaki milletvekili sokabilecek. Merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (LR) liderliğindeki ittifakın 85-125 arasında, Sosyalist Parti (PS) liderliğindeki ittifakın ise 22-32 arasında milletvekili çıkarması bekleniyor.

GEÇEN AYKİ SEÇİMDE YENİLMİŞTİ AMA...

Haberin Devamı

İlk turda yüzde 13.20 oy oranına sahip olan ve yalnızca 3 milyon seçmenin oyunu alabilen aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), meclise 5 ila 15 milletvekili sokabilecek. Oysa Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen geçen ay yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Emmanuel Macron’a yenilse de 10.6 milyon seçmenin oyunu almayı başarmıştı. Fransa’daki anketler, FN oylarının daha çok merkez sağ partiye veya AB karşıtı oluşumlara kaydığına işaret ediyor.

SANDIĞA GİTME ORANI ETKİLEDİ

Fransa’da aşırı sağın çöküşünü değerlendiren Sciences Po Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Thomas Guenole, milletvekili genel seçimlerinde düşük sandığa gitme yüzdesine dikkati çekti. Seçmenin yarısından fazlasının sandığa gitmediğine işaret eden Guenole, “Bütün partiler son seçimde düşüş yaşadı. Daha az düşüş yaşayan parti seçimi kazandı. Çok düşüş yaşayan FN kaybetti” dedi. Aşırı sağcı FN’in ise diğerlerine göre oylarında en çok düşüş yaşayan parti olduğuna dikkati çeken Guenole, “Nisan ayında yapılan cumhurbaşkanı seçimin ilk turunda 7,5 milyon oyla yüzde 21’lik bir oran yakalayan FN’nin mecliste diğer partilerle eşit bir şekilde temsil edilmesi gerekir. Aksi bir durum demokrasiye aykırı olur” diye konuştu.

12 MİLLETVEKİLİNİ KAYBETTİ

Diğer taraftan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta 8 Haziran’da yapılan erken seçimde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Başbakan May, parlamentoya 12 milletvekili daha az sokarak gücünü kaybederken, ülkeyi de istikrarsızlığa sürükledi.

Haberin Devamı

MECLİSTEKİ TEK KOLTUK DA GİTTİ

Beklenti, terör saldırılarının ülkede İslamofobik ve göçmen karşıtı görüşlerin odağı aşırı sağcı UKIP’e yaraması yönündeydi. 7 Mayıs 2015 genel seçiminde yüzde 12.6 oy oranına ulaşan ve 1 milletvekili çıkaran parti perşembe günü yapılan seçimde ülkenin siyasi haritasından adeta silindi. Oyu yüzde 1.8’e düşen UKIP, meclisteki tek koltuğunu da kaybetti.
UKIP’in 2015’teki oranı yakalaması matematiksel olarak mümkün değildi, çünkü parti 650 seçim bölgesinin yaklaşık yarısında aday göstermedi. Bununla birlikte, yüzde 2’nin altına düşen oy oranı parti için bir varoluşsal kriz anlamına geliyor.
Anketler, UKIP oylarının Muhafazakar Parti kadar İşçi Partisi’ne de kaydığını gösteriyor. Bunda, her iki partinin de farklı tonlarda da olsa Brexit’i politika olarak benimsemesinin rolü olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

FARAGE SİYASETE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?

UKIP, Birleşik Krallık’ta Brexit referandumunu gündeme taşıyan ve referandum sırasında da AB’den ayrılma kampanyasının başını çeken partiydi. Referandumdan Brexit kararının çıkmasının ardından partinin kurucu genel başkanı Nigel Farage, başlıca siyasi misyonunu tamamladığını söyleyerek aktif siyasetten çekilmişti. Farage, son seçimin ardından Brexit’in tehlikeye girdiğini belirterek, aktif siyasete geri dönebileceğinin sinyalini verdi.

SKED: TABAN AŞIRI SAĞ DEĞİL

UKIP’deki düşüş hakkında görüşlerini açıklayan London School Economics Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Alan Sked, UKIP’in 2015’te aldığı oyun büyük ölçüde Muhafazakarlar ile Liberal Demokratların koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikalarına bir tepki olduğunu belirtti. Seçimin pahalıya mal olduğunu ve demokratik olmadığını düşündüğü Avrupa Birliği üyeliğine de tepki gösterdiğini ifade eden Sked, “Ancak UKIP’e oy verenlerin özellikle aşırı sağ görüşlere sahip olduğu söylenemez her ne kadar partinin lideri Nigel Farage öyle olsa da” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!