CDU, opsiyon modelini geri getirmek mi istiyor

Güncelleme Tarihi:

CDU, opsiyon modelini geri getirmek mi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 13:37

Uzun tartışma ve mücadelelerden sonra büyük koalisyon hükümetinin karara bağladığı çifte vatandaşlık yine tehlikede. CDU kurultayında çifte vatandaşlık yerine eski ‘opsiyon modeli’ne geri dönülmesi kabul edildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), Hıristiyan Birlik Partilerine (CDU/CSU) koalisyon şartı olarak kabul ettirdiği ve 2014 yılında yürürlüğe giren yabancı ailelerin çocuklarına çifte vatandaşlık yine tehlikeye girdi. Hükümetin büyük ortağı CDU, Essen’deki kurultayında çifte vatandaşlık yerine yeniden opsiyon modeline geçilmesini öngören önergeye ‘Evet’ dedi. 

MAİZİERE İKNA EDEMEDİ

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere oylama öncesi önergeye hayır denilmesi için yoğun çaba harcadı. Thomas de Maiziere, bir uzlaşmayı ortadan kaldırmanın doğru olmayacağını, CDU’nun çifte vatandaşlığa ‘Hayır’ diyen bir koalisyon ortağı bulmasının zor olacağını ve burada doğan gençlerin tepkisine yol açacağını anlattı. Ancak buna rağmen delegelerin büyük çoğunluğu çifte vatandaşlığın kaldırılması yönünde oy kullandı. Bin delegeden 319’u CDU’nun gençlik teşkilatı Junge Union tarafından getirilen önergeye ‘Evet’ dedi. Önergeye 300 ‘Hayır’ oyu çıktı. 

Haberin Devamı

UZLAŞMAYLA KALDIRILMIŞTI

CDU/CSU, SPD ile büyük koalisyonu kurmak için opsiyon modelinin kaldırılması, yerine çifte vatandaşlığın getirilmesinde uzlaşmaya varmıştı. Almanya’da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocuklarına 21 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birine karar vermesi şartını öngören opsiyon modeli 2014’te kaldırılarak, bu gençlere çifte vatandaşlık yolu açılmıştı. CDU kurultayında alınan kararı, partinin gelecek yıl genel seçimlerden sonra kuracağı hükümette koalisyon ortağına kabul ettirmesi gerekiyor.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!