Çarşı Geyve’de katliama karşı

DİNAMİTLER patlıyor, ormanda ağaçlar köklerinden savruluyor, birer birer vadiye yuvarlanıyor. Ağaçlarını kaybeden arazide yer yarılıyor, serbest kalan taşlar büyük gümbürtüyle havaya fırlıyor, sonra olanca ağırlığı ile vadiye ve dereye iniyor.

Haberin Devamı

Burası Geyve Boğazı, Akseki Köyü ile Akıncı Köyü. Vadinin adı Taş Beşik, derenin adı Taş Beşik. Zaman içinde yöre halkı vadiye de, dereye de “Beşiktaş” diyor.

Çarşı Geyve’de katliama karşı

YOL YAPIMI
Köylerde ağaçlar kesiliyor, dinamit atılıyor, oradaki taşocaklarına taş yetiştiriliyor.
Bölgede yol yapımı var. Yol için taş gerek, taş için ağaç kesmek, arazi dinamitlemek gerek. Ocağa taş yetiştirmek isterken, geçen ağustosta bir işçi hayatını kaybediyor.
Yolu yapan geçen dönem siyasal kimlik taşıyan birileri. Geyve ve Adapazarı’nda bilinen birileri.
Ağaçların kesilmesine, araziye dinamit atılmasına yöre halkı karşı, hepsinin aklında Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun sözü var, videoya almışlar, gelene geçene gösteriyorlar, “Tek bir ağacın kesilmesine izin vermeyiz”. İyi ki yok, ya bir de izin verse...

GEÇEN PAZAR
Madem vadinin ve derenin adı “Beşiktaş”, bu katliamın ipliğini kim pazara çıkarır, kim canını dişine takar? çArşı.
Yöre halkı davet ediyor, geçen pazar çArşı iki otobüsle Geyve’ye gidiyor, Akıncı Köyü’ne geldiğinde çArşı:
“Gül yağmuru altında sefa sürenlerden değiliz, taş yağmuru altında cefa çekenlerdeniz. Geyve Boğazı ve Beşiktaş Vadisi şelalelerini korumaya çalışan, ağaç ve doğa katliamına karşı dik duran Akıncı Köyü’ne geldik”.
Gümbür de gümbür, gümbür de gümbür. Davullar çalınıyor, katliam her yönüyle filme alınıyor. Koca orman nasıl yok ediliyor, yol için taşocağı nasıl işletiliyor, çArşı hepsini kayda geçiriyor.
“Yeşili en çok biz severiz” diyen iktidar sahiplerinin yeşilin siyaha döndüğünü, ormanın keloğlana benzediğini görmeleri için bu kayıtlar yeter. İnternette var.
çArşı iyi ki, var.

Haberin Devamı

Gül ve Kılıç’ın katkılarıyla

DAHA 17 Aralık yolsuzluk iddiası sarsıntısı yok, daha poliste, yargıda deprem yok, daha HSYK için girişim yok iken...
Cumhurbaşkanı Gül bir sohbette bazı cumhurbaşkanlarını anıyor: “Ben onlar gibi partimle kavga etmem”. O sözün pratiği bugünlerde ortaya çıkıyor. HSYK bağlantılı.
Gül HSYK ile ilgili düzenlemeden rahatsız. Sadece hukuki yönden değil, kişisel prestiji söz konusu. HSYK’da değişecek bazı üyeler Gül’ün atadığı isimler. HSYK’yı imzalasa, kendi atadığı isimlere ne diyecek? İmzalamasa, “partisine”, yani Tayyip Erdoğan’a ne diyecek?
Kaldı ki, danıştığı hukukçular ortak görüşte, “Anayasa’ya aykırı”. İmza krizine düşmeden, çözümün yolu “tasarıyı bir başka bahara kadar dondurmak”.
Gül’ün dondurma formülüne iki destek geliyor. Birini bilmeyen yok, AB. Diğeri, siyasal kulislere göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç. Dondurma formülünde sanıyorum, Haşim Kılıç’ın etkisi az değil.

Yazarın Tüm Yazıları