Büyük devletle yatmak...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

İncirlik'te dün gergin bir dönem yaşandı. Irak'tan İncirlik'e yönelik bir füze tehdidi olduğuna ilişkin haberler üzerine önce alarm verildi. Girişler çıkışlar yasaklandı. Ama ardından ‘‘alarmı gerektirecek bir durum olmadığı’’ sonucuna varıldı ve her şey normale döndü.

Bu yukarıdaki satırlar dün, İncirlik'te yaşananlara ilişkin ajans haberlerinin özeti... Ama hikáyenin tamamı değil elbette:

İncirlik bilindiği gibi NATO üssü.

Hemen belirtelim: Teknik deyimlerde hatamız olursa, uzmanlar hoş görsün çünkü bizim maksadımız bir zamanların ‘‘Ona üs demezler tesis derler’’ türünden tartışmalara girmek değil.

Bizi ilgilendiren Türkiye Cumhuriyeti topraklarının, Türkiye'nin resmi politikasına aykırı (veya o politikalara tam da uymayan) amaçlar için ama onun rızasının alınmasına lüzum görülmeden kullanılıyor olması.

Gerisi, yani ‘‘Efendim o kullanılan güç 1991 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Başkan George Bush'a başvurup istemesi üzerine kuruldu’’ denmesi, o zamanki adı ‘‘Çekic Güç’’ (Poised Hammer) iken önce ‘‘Huzur Gücü’’ne (Operation Provide Comfort) sonra da Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu Aralık 1996'da ‘‘Kuzey Keşif Gücü’’ne (Operation Northern Watch) çevrilmiş olması hiç önemli değil.

Gerçek ortada:

Washington'daki Beyaz Saray'da ikamet eden zat emir verince (ki öyle olduğu ortada) Türk topraklarında konuşlandırılmış Amerikan savaş uçakları kalkıp Irak toprakları üzerinde uçuyor ve Amerikalı pilota daha önceden kendi komutanları tarafından verilen emir ne ise, yani hangi hedefi bombalaması istendiyse orayı yerle bir edip geri dönüyor.

Ve Bağdat'ta oturan despot da elinde kalmış üç beş Scud füzesiyle Türkiye'yi vurmak isterse, böylece ona imkân ve mazeret verilmiş oluyor.

İşin aslını ararsanız, 1996 sonunda bu kuvvetin Kuzey Keşif Gücü'ne çevrilmesi için hükümetin Meclis'e gönderdiği (ve o tarihten beri her altı ayda bir tekrarlanan) tezkerede, söz konusu iznin, ‘‘ABD ve İngiltere hava unsurlarının katılımıyla Türkiye tarafından belirlenecek ilke ve kurallara bağlı olarak, sadece keşif ve gerektiğinde önleme uçuşlarıyla sınırlı hava harekâtında bulunulmasına, lüzum, hudut, kapsam ve zamanı hükümetçe tayin edilmek ve takdir olunmak üzere’’ verileceği gayet açık bir şekilde yazılmıştı.

İzin de o kayıtla verilmişti.

Şimdi Başkan Clinton'ın, ‘‘Irak uçaklarına yasaklanan (!?) bölgede uçarken size yönelik bir tehdit olmasa da vurabilirsiniz’’ emrini verdiği bilindiğine göre, ABD düpedüz Irak'a savaş açmış gibi olmaktadır.

İyi de, böyle bir savaştan Türkiye'nin çıkarı ne?

Gördüğünüz gibi, büyük vizyon sahibi (!) Turgut Özal yaptı gitti.

Temizleme şimdi geridekilere kaldı.



Yazarın Tüm Yazıları