Borsa artık ucuz değil

ABD Emlak sektöründeki gelişmeler ve subprime kredilerden kaynaklanan global dalgalanma sonrası 2007 yılı 3. çeyreğinde özellikle finansal sektör şirket bilançolarının kötü çıkması global dalgalanmanın henüz bitmediğini gösteriyor.

Yatırımcılar günümüzde global piyasalardaki gelişmelerin Türkiye piyasaları ile organik bir bağ taşkil ettiğini biliyor ve etkilerini tahmin edebiliyor.

Türkiye’de ise geçtiğimiz hafta Merkez Bankası yaptığı toplantıda gecelik faizleri yarım puan düşürerek 16.75’ den 16.25’e çekti. Ancak bunun ardından finansal piyasaları irdelediğimizde, döviz, bono ve borsada kayda değer bir gelişme yaşanmadığı görülüyor. Bugün Türkiye’de gösterge faiz 0,50 puan indirilse de halen dünyanın en yüksek faizini vermeyi sürdürüyor. Görülen şu ki, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yüksek faiz ve düşük kur politikasını bir süre daha sürdürecek. Enflasyonun kontrol altında tutulması için yüksek faiz kullanılabilir, ancak değerli YTL ile özellikle ihracatın ve reel sektörün fazlasıyla etkilendiği de gerçektir.
 
Değerli YTL ile enflasyonu tutmaya çalışmak daha ne kadar gidecek diye de düşünmekteyim. Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in de dediği gibi küresel ekonomi de yaşanacak bir yavaşlamanın risk alma iştahını azaltacak ve Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişini olumsuz etkiyebilecek. Bugün herkesin söylediği gibi YTL aşırı değerli bir seviyede bulunuyor.
 
Bu arada cari işlemler açığı Eylül ayı itibariyle yıllık bazda 34 milyar doları aşmış durumda. 400 milyar dolarlık bir ekonomide bunun tolere edilebileceğini düşünmekteyim. Burada da cari açığın finansman şekli önem kazanıyor ve portföy yatırımlarının değil doğrudan yatırımların önemi artıyor. Ayrıca ihracatta katma değeri yüksek mal ve hizmetler öne çıkarılmalı.
 
KENDİLERİ DE İNANMIYOR
 
Sermaye piyasalarına gelirsek, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası haftayı 54 bin 304 seviyesinden kapattı. Ama bir kısım çok bilenler 60-70 bin endeksten bahsediyor. Bunlar söylediklerine kendileri de inanmıoyr, ancak yatırımcıya coşkuyu veriyor.
 
Mevcut durumda İMKB endeksi zaten belli bir seviyeye ulaşmış durumda. Borsa artık ucuz bir seviyede değil. Borsada işlem gören şirket hisse senetlerinin fiyatları ile şirketlerin karlılıkları arasında bir korelasyon vardır. Şirketler kar edecek ki hisse senetleri prim yapsın.
 
Yatırımcılar sermaye piyasaları araçları seçimi yaparken mutlak surette çok basit temel değerleme yöntemlerini gözönünde bulundurmalı. Bunlara ilişkin görüşlerimi de bir sonraki yazımda sizlere sunacağım...
Yazarın Tüm Yazıları