Svante Paabo kimdir? 2022 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Svante Paabo hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Svante Paabo kimdir 2022 Nobel Tıp Ödülünü kazanan Svante Paabo hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2022 13:33

2022 Nobel Tıp Ödülü'nü İsveçli biyolog Svante Paabo'nun kazandığı açıklandı. İsveçli bilim insanı ödülü, "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili" çalışmaları nedeniyle aldı. Bu gelişmeyle birlikte Svante Paabo hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki Svante Paabo kimdir? İşte Nobel Ödülü'nü kazanan Svante Paabo'nın biyografisi...

Haberin Devamı

2022 Nobel Tıp Ödülü'nün kazananı Svante Paabo oldu. Paabo, Nobel Tıp Ödülü'nü "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili" çalışmalarından dolayı aldı.

Bilim dünyasının en prestijli ödülü olan Nobel, İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nün Nobel Meclisi tarafından veriliyor ve ödül 10 milyon İsveç kronu değerinde.

SVANTE PAABO KİMDİR?

Svante Paabo, 1955 yılında İsveç'in başkenti Stokholm'de dünyaya geldi.

Doktorasını 1986 yılında Uppsala Üniversitesi'nde tamamlayan Paabo, Leipzig, Almanya'da Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Genetik bölümü başkanı oldu. İsveçli biyolog, 1992 yılında da Alman Araştırma Kurumu'ndan Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü'nü aldı. Bu ödül Almanya'da en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir.

Svante Paabo'nun araştırma birimi, 2002 yılının Ağustos ayında eksik ya da hasarlı olması dil kabiliyetinin gelişmesinde sorunlara yol açan bir gen olan "Lisan geni" FOXP2'yi bulduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda paleogenetik'in kurucusu olarak bilinen Paabo, 2006 yılında, Neandertal'lerin gen haritasının tamamını yeniden inşa edilmesi planını açıkladı. Paleogenetik ilk çağ insanları ve diğer antik topluluklar üzerine modern genetik yöntemlerini kullanarak çalışmalar yürüten bir bilim dalı.

2007 yılında ise Svante Paabo, Time dergisi tarafından yılın etkili 100 kişisi listesine alındı.