Nobel Ödülü
Nobel Ödülü Haberleri
Olay rektör Hürriyet'e konuştu: Tepkileri bekliyordum
3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Rektörlüğü’ne atandıktan sonra öğrenci, öğretim üyeleri ve mezunların tepkileriyle karşılaşan Prof. Dr. Melih Bulu, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
Ajandadan vazgeçmem
Ajandalar sadece ajanda değildir, meraklısı için bir defterdir. Hiç kuşkusuz ajandalarım hâlâ var ama ne yazık ki artık yıllıklar yok. Acaba yıllıklar yokken insanlar bir yılın edebi, sanatsal gündemini nereden öğreniyorlar? Ne de olsa insan belleği unutmaya meyillidir. Not tutma âdetimizin olduğunu da pek sanmıyorum...
Bizi bekleyen kitaplar
Yerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
Nobel ödüllü aktivist Kerman'ın evine ve ofisine el kondu
Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman, başkent Sana'daki evine ve ofisine Husiler tarafından el konulduğunu duyurdu.
Türkiye, GSK’nın ilaç alanında öncelikli Ar-Ge ülkeleri arasına dahil edildi
Uzun yıllardır GSK’nın aşı klinik araştırmalarında öncelikli ülkelerden biri olan Türkiye, bu yeni kararın ardından ilaç araştırmaları için de önemli bir merkez haline gelecek.
Arkeolojik bir Murakami okuması
Haruki Murakami’nin ‘profesyonel yazarlık hayatından’ önce yazdığı ve uzunca bir süre başka dillere çevrilmesine izin vermediği ikinci kitabı ‘Pinball 1973’ nihayet Türkçede. Murakami’nin “Duygulara gömülerek yazdım” dediği roman, yazarın gelecekteki temalarının da temelini oluşturuyor.
Biyolojinin büyük gizemini yapay zeka çözdü
Bilim insanları, biyolojinin en büyük gizemlerinden birinin yapay zeka sayesinde "büyük oranda çözüldüğünü" açıkladı.
Frankfurt’ta onur konuğu olmak
2008 yılında, Kültür Bakanlığı’nın girişimiyle Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi olmuştu. Türk edebiyatının önemli adları, sanatçılar, illüstratörler fuara katıldı. Türk yazarlar için hazırlanan bir sergi de açıldı.
Netanyahu ve BAE lideri Al Nahyan 2021 Nobel Barış ödülüne aday gösterildi
Ortadoğu’da, Filistin ve Yemen gibi ülkeler başta olmak üzere bölgedeki istikrarsızlığın sorumlusu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, 2021 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
İkinci kuantum devrimi yatırımları ve yapay zeka
Atomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
Aziz Sancar'ın müze olacak evinin restorasyonu tamamlandı
Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü ve 2 yıl süreyle doktorluk yaptığı Mardin'in Savur ilçesindeki 3 katlı 36 odalı tarihi konağın müzeye dönüştürülmesi için başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Kısmi çalışmayı kabul edenlere 331 lira teşvik
Yapılan düzenlemeye göre kısmi süreli çalışmayı kabul eden çalışana 331 lira teşvik verilecek. Yıl sonuna kadar bir çalışan tamzamanlı çalışmaktan vazgeçer ve kısmi zamanlı çalışmaya başlarsa, işveren de kısmi zamanlı yeni bir çalışan daha alırsa teşvik verilecek.
Türkiye'nin 100 yıllık enerjisini karşılayacak dev rezerv!
Türkiye’de ilk olarak, Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık’ın gündeme getirdiği toryum rezervleri ve yeşil nükleer enerji projesiyle ilgili, eşi Prof. Dr. Metin Arık’ın da aralarında bulunduğu fizik profesörleri ’Yeşil Nükleer Enerji’ başlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları, sadece Isparta Aksu’daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
3 kadın, 2020 Nobel Ödülleri'ne damgasını vurdu
Fizik ve kimya kategorilerinde ödül alan 3 bilim kadını, bu seneki Nobel Ödüllerine damgasını vurdu.
Nobel Ödülü saf şiirin sesine
Tercihlerinde politik davranmakla suçlanan ve son dönemde taciz skandalıyla da çalkalanan İsveç Akademisi bu yıl ödülü Amerikalı şair Louise Glück’e ‘saf şiirsel sesi’ nedeniyle verdiğini açıkladı. Karar ‘akademinin güven tazelemesi’ olarak yorumlandı.
Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu
2020 Nobel Kimya Ödülü Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'ya verildi.
Kara deliklerin keşfine katkı sağladılar... 2020 Nobel Fizik Ödülü 3 bilim insanına verildi
Nobel Fizik Ödülü, bu yıl, kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından dolayı İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırıldı.
Kendinin peşinde bir dedektif
‘Bellek arkeoloğu’ adlandırmasını hak eden, Nobel ödüllü yazar Patrick Modiano 1965’te geçen romanı ‘Karanlık Dükkânlar Sokağı’nda kendi kimliğinin peşine düşen bir dedektifin öyküsünü anlatıyor. ‘Karanlık Dükkânlar Sokağı’ Patrick Modiano’nun başyapıtı değil ama onu romancı olarak anlamamızı sağlayan, temalarını, dert edindiği konuları bütün olarak görebileceğimiz tipik bir eseri.
Probiyotik nedir? Probiyotik gıdalar ne işe yarar ve faydaları nelerdir?
Insan sağlığı için günlük yaşantımızın kalitesi artırmak, oldukça önemlidir. Sağlığımıza dikkat ettiğimiz sürece yaşam kalitemizi artar ve buna bağlı olarak mutlu bir yaşam sürme durumu da değişir. İnsan sağlığını koruyucu birçok takviye gıda bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de probiyotiklerin kullanımıdır. Probiyotiklerle ilgili birçok kişi merak içindedir. Probiyotiklerle ilgili merak edilen detayları derledik.
Elon Musk: 3 sene içinde uygun fiyatlı Tesla araçlar çıkaracağız
Tesla firmasının kurucusu Elon Musk, Tesla bataryalarını daha ucuz ve güçlü hale getirecek yeni bir teknoloji geliştirdiklerini duyurdu.
Sinemalarda bu hafta hangi filmler var? Marie Curie'nin hikayesi beyazperdede!
Hafta sonu tatili öncesi sinemaseverlerin araştırmaları hız kazandı. Bu hafta vizyona girecek filmleri merak eden vatandaşlar, hangi filmlerin vizyona gireceğini ve bu filmlerin konusu ile oyuncu kadrolarını sorguluyor. Peki, sinemalarda bu hafta hangi filmler vizyona girecek?
Nobel Ödülü kazanan ilk kadın Marie Curie'nin hikayesi beyazperdede
Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 1'i yerli 6 film vizyona girecek.
Trump'tan kafa karıştıran açıklama: 2 dönem daha başkanlık yapmak istiyorum
ABD Başkanı Trump 'Beyaz Saray'da 4 yıl daha kazanacağız, sonra da belki bir 4 yıl daha isteriz' açıklaması yapıp kafaları karıştırdı.
The Society dizisinin konusu nedir? Kaç bölüm ve sezon? The Society oyuncuları (Oyuncu kadrosu) listesi
The Society dizisi bir gençlik dizisidir. Yayınlandığı günden bugüne çok sevilmiştir. The Society dizisinin konusu, kaç sezon olduğu ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Türkiye'deki en büyük rüzgar tüneli tamamlandı
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, "Türkiye'deki en büyük ve bu boyutlardaki en hızlı Rüzgar Tüneli'nin (RÜZGEM) inşaatını tamamladık. RÜZGEM'in açılışını bu yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.
Gözler yeniden bilime çevrildi
İki Nobel ödülü aldı, iki kimyasal element keşfetti, radyoaktivite kavramını icat etti, radyoloji bilimini kurdu... Kendini bilime adayan Marie Curie’nin hikayesini anlatan “Radioactive” (Radyoaktif), seyirciyle buluştu. Filmin başrol oyuncusu Rosamund Pike ile görüntülü olarak konuştum. Pike, pandemi sebebiyle bilimin hayatımızın merkezine yerleştiği günlerde “bir şeyleri keşfetmenin dünya için büyük fayda sağlama potansiyeli” olduğunu vurguladı ve “Artık bilime karşı ekstra bir özen ve anlayış var” dedi.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları konu anlatımı
Bilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
Tuğçe Çelik: Pınar Gültekin cinayeti, seslenişimin cesaret kaynağıdır
Bodrum'da, kendisini 1,5 yıldır taciz ve tehdit eden, Nurettin Şeyhmusoğlu'nun (46) tutuklanması için sosyal medyadan çağrı yapan Tuğçe Çelik (21), dün, şüphelinin tutuklanmasının ardından bugün, avukatı ile basın toplantısı düzenledi. Şeyhmusoğlu'nun koronavirüse yakalandığının bildirilmesinin ardından konuşan Tuğçe, "Pınar Gültekin cinayeti, benim seslenişimin cesaret kaynağıdır. Şeyhmusoğlu'nun koronavirüs testi pozitif çıkmış. Bir insanın canı yansın istemem ama gerçekten üzülmüyorum" dedi.
Tacizciyi ifşa eden Tuğçe konuştu: Ben korkmadım siz de korkmayın
Muğla'da yaşadığı mahallede esnaflık yapan Nurettin Ş.'yi ifşa eden Tuğçe Çelik, CNN Türk Muhabiri Kaan Temeltaş'a konuştu. Tuğçe Çelik yaşadıklarını anlatarak, ''Pınar Gültekin cinayetinden çok etkilendiğim için benim de başıma böyle bir şey gelmesini istemediğim için sesimi sosyal medyadan duyurmaya karar verdim. Benim gibi hatta daha kötüleriyle uğraşan binlerce kadın var. Onların da sesi duyurulmalı.'' dedi.
Son dakika... 2020 Nobel Ödül Töreni’ne Covid-19 engeli
2020 Nobel Ödül Töreni, korona virüs pandemisi nedeniyle 64 yıl sonra iptal edildi.
Bilim insanları: 'Genç gönüllülere koronavirüs bulaştıralım'
15'i Nobel ödülü sahibi 100'den fazla bilim insanı, aşının koruma sağlayıp sağlamayacağını görmek için gönüllülere aşı yapıldıktan sonra koronavirüs bulaştırılması çağrısında bulundu.
Aziz Sancar, bilim insanı olmanın üç şartını açıkladı
Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Başarılı bir bilim insanında üç temel özelliğin bulunması gerektiğine inanıyorum. Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında direnmek. Bilim insanı bilgiden ve ilimden başka biat edecek yer tanımaz" dedi.
Bilim hayatında iki gururumuz
Akademik çalışmaların değeri ‘atıf sayıları’ ile ölçülüyor. Yüksek atıf sayısı, yapılan çalışmaların dünya çapında başka araştırmacılar tarafından değerli bulunduğunu gösteriyor. İşte bu alanda iki gururumuz var. İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Kahraman ve Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Murat Tekalp, yine dünyanın en iyi 1000 bilim insanı arasında gösterildi.
Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar'ın biyografisi ve hayatına dair bilgiler
Aziz Sancar kimdir sorusu, ünlü bilim adamı hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın kim olduğu ve hayat hikayesi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Mardin'den Amerika'ya başarılarla dolu bir kariyeri olan Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasının ardından, sıkılıkla gündeme geliyor. Peki, Aziz Sancar kimdir? İşte Aziz Sancar'ın hayatına dair bilgiler
Türk bilim kadınından çok önemli başarı
Dünya'nın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ’üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama’nın davetlisi olarak Beyaz Saray’da bir konuşma yapmıştı.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nde bir ilk
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, Aziz Sancar, Daron Acemoğlu, Celal Şengör ve Mustafa Özdoğan’dan sonra Akademi’nin 5'inci Türk üyesi oldu.
İlk kez Türk bilim kadını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi
Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.