Başbakan Merkel:'AB beni hayal kırıkılığına uğrattı'

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Merkel:AB beni hayal kırıkılığına uğrattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2016 11:09

Almanya Başbakanı Merkel, AB'nin mülteci konusundaki tutumu karşısında hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Merkel, mülteci sayısının azaltılmasının sorunu ortaya çıkaran nedenlerle mücadele ve Türkiye ile yapılacak işbirliğiyle mümkün olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı


Almanya geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri mülteci akınına uğruyor. Günde ortalama 10 bin mültecinin ulaştığı Almanya'da bu sayı son günlerde ortalama iki bine geriledi. Ülkenin bir numaralı gündemi olmayı koruyan mülteci sorunu konusunda en az konuşan ise Başbakan Merkel. Bugüne kadar sığınmacılara ilgili çok az konuştuğu için de eleştirilen Merkel, partisinin eyalet kongresinde yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak bu konuya değindi.


AÇIK AÇIK KONUŞTU


Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nin Neu Brandenburg kentinde yapılan Mecklenburg Vorpommern Eyalet kongresinde kürsüye çıkan Başbakan Merkel, Avrupa Birliğini (AB) mülteci konusundaki tutumu nedeniyle açık açık eleştirdi.


Merkel “Bir çok kimse Avrupa Birliği'nin tutumu nedeniyle hayal kırkılığına uğradı. AB beni de hayal kırıklığına uğrattı. 500 milyon nüfuslu  AB bir milyon Suriye'yi içine kabul edemedi” dedi.

Merkel, Almanya'ya gelen mülteci sayısını ancak sorunu yaratan nedenlerin ortadan kalkması ve Türkiye ile yapılacak iyi bir işbirliğiyle AB sınırlarının kontrolüyle mümkün olacağını da konuşmasında belirtti.

YUGOSLAVYA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Merkel, ülkesinin mültecileri geçici süre içinde koruma altına aldığını vurgularken, sığınmacıların orta vadede ülkelerine geri döneceklerini de söyledi.

Yugoslavya örneğini veren Merkel, Yugoslavya'dan gelen sığınmacıların yüzde 70'nin ülkelerine barışın gelmesinden sonra geri döndüğünü hatırlattı.

Haberin Devamı



Almanya'ya geçen yıl bir milyon yüz bin civarında mülteci geldi. Türkiye'den Yunanistan'a geçen mülteciler, Balkan ülkeleri üzerinden Almanya ve Avrupa ülkelerine ulaşıyor.

Son dönemlerde ise hem Türkiye'nin aldığı önlemler hem de soğuk hava koşulları nedeniyle Almanya'ya gelen sığınmacı sayısında büyük düşüş yaşandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!