Bakan Avcı’dan, YÖK yasa taslağı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı’dan, YÖK yasa taslağı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 09:38

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu'na YÖK tarafından sunulan bir yasa taslağı önerisi olmadığını vurgulayarak, "Sadece böyle bir düzenlemenin hangi ilkeler doğrultusunda yapılmasının uygun olacağına dair YÖK Başkanı tarafından, YÖK’ün görüşlerini içeren bir sunum yapıldı. Reform İzleme Grubu’na Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunduğu herhangi bir yasa tasarısı taslağı yok" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, sunumun MEB tarafından hazırlanan yükseköğretim reformu yasa tasarısıyla ilgili olmadığını söyledi. Hükümet programında ve eylem planında, yükseköğretim yasasıyla ilgili reform ve düzenlemenin sorumluluğunun MEB’de bulunduğunun yer aldığını anımsatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak daha önce yapılmış olan taslak çalışmaları, değişik üniversitelerimiz tarafından, sivil toplum kuruluşları, bilim adamları ve YÖK tarafından değişik zamanlarda hazırlanmış taslakları derliyoruz. Bugün YÖK Başkanı tarafından yapılan sunum, YÖK yönetiminin, bu konuyla ilgili taslağın esaslarını, kendisi de değil esaslarını, temel çerçevesini ortaya koyan bir sunumdu. YÖK tarafından da bugünkü toplantıda sunulmuş bir yasa taslağı önerisi yoktu. Sadece böyle bir düzenlemenin hangi ilkeler doğrultusunda yapılmasının uygun olacağına dair YÖK Başkanı tarafından, YÖK’ün görüşlerini içeren bir sunum yapıldı. Reform İzleme Grubu’na Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunduğu herhangi bir yasa tasarısı taslağı yok. Sadece bugünkü YÖK yönetiminin yükseköğrenim yasasına ilişkin ilkesel görüşlerini içeren sunumdu. İçerdiği konular bakımından da zaten hükümetin eylem planında ve hükümet programında yer alan madde başlıkları üzerinden yapılan bir sunumdu."     

Haberin Devamı

Avcı, YÖK'ün daha önceki yönetimleri tarafından yapılan çalışmaları derleyip toparladıklarını bildirerek, "Bu envanter burada Milli Eğitim Bakanlığı’nda değerlendirilip daha sonra bir taslak önerisi haline getirilecek ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bugün yapılan çalışma bununla ilgili değil" diye konuştu.     

Tüm yükseköğretim sistemini ilgilendiren bir çalışma

Eylem planında öngörülen takvime göre, çalışmaların mayıs sonuna kadar sonuçlandırılmasının planlandığını belirten Avcı, yasa çalışmasını sadece ‘YÖK Yasası’ olarak değil tüm yükseköğretim sistemini ilgilendiren bir çalışma olarak görmek gerektiğini vurguladı. Bakan Avcı, şunları söyledi:
"YÖK'ün revizyonu, YÖK'ün reformu gibi sadece YÖK ile ilgili, bugünkü mevcut Yükseköğretim Kurulu ile ilgili bir reform çalışması olarak değil, yükseköğrenim düzeninin ve dolayısıyla üniversitelerimizin de bugün ulaştığı çeşitlilik ve sayısal durum itibariyle ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte bir çalışmayı inşallah biz tasarı haline getireceğiz. Çünkü hatırlarsanız bu YÖK Kanunu, 12 Eylül'den sonra hazırlanan ve bugüne kadar da çeşitli tadilatlarla gelen YÖK Kanunu, Türkiye’de sadece 27 üniversitenin olduğu bir tabloda hazırlandı. O günün ihtiyaçlarına, üniversitelerin hem sayısal hem niteliksel durumuna göre hazırlanan bir yasaydı, bir düzenlemeydi. Oysa bugün artık sayıları 200’e yaklaşmış olan ve tür olarak da birbirinden çok farklılaşmış olan üniversitelerden söz ediyoruz.     

Haberin Devamı

Sadece devlet üniversiteleri kendi içerisinde çeşitlenmiş değil, aynı zamanda vakıf üniversiteleri de kendi içerisinde farklı özellikler sergiliyorlar. Dolayısıyla yapılacak olan çalışma hem devlet üniversitelerini hem vakıf üniversiteleri hem de eğer bir anayasa değişikliği gerçekleştirilebilirse özel üniversiteleri içerecek. Yani hem niteliksel hem nicelik olarak çok farklılaşmış olan bugünkü üniversite camiamızın ihtiyaçlarına, sadece bugünkü değil yakın gelecekteki muhtemel gelişme perspektiflerinden doğabilecek yeni yeni ihtiyaçlarına da cevap verebilecek nitelikte bir çerçeve yasa olacak. Çerçeve yasa, bütün bu farklılaşmış kurumların kendi özelliklerine göre yapılanmalarına, ihtisaslaşmalarına imkan verecek ve dolayısıyla kendi özellikleri içerisinde en yüksek verimi gerçekleştirebilecek düzenlemeleri yapmamıza ve kendilerinin yapmalarına imkan verecek esneklikte bir yasa demektir."     

Haberin Devamı

YÖK BAŞKANI SARAÇ SUNUM YAPTI

Bakan Avcı’dan, YÖK yasa taslağı açıklaması

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamada ise, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu’nun 28 Ocak 2016 tarihli toplantısında, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın yükseköğretimin yeniden yapılanmasına ilişkin Yükseköğretim Kurulu’nun görüşlerini içeren bir sunum yaptığı belirtildi. Yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı ve Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu Başkanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Başbakanlık başmüşavirleri ile ilgili bakanlıkların müsteşarları ve müsteşar yardımcıları katıldı.

Haberin Devamı

Başbakanlık Merkez Binası’nda gerçekleşen Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunun toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!