HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 10:44

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor…

Haberin Devamı

HÜRDANIŞ


SSK’ya kayıt yaptırmanın bana bir avantajı olur mu

B.B. - Almanya

1967 doğumlu olup, Almanya’da 1985’da sigortalı işe başladığınızı, 1999’da da Alman vatandaşlığa geçip Mavi Kart sahibi olduğunuzu belirtiyorsunuz. Bu durumda Türkiye de emekli olma sansım var mı? diyerek sıraladığınız soruları, tek tek cevaplandıracağım.

Eksik günlerim çıkarsa bu durumda ödemem gereken miktar nedir?

- Elbette eksik günleriniz çıkacaktır. Çünkü Türkiye’den bağlanacak aylık, SGK’da kayıtlı olan sigortalı sürelerinize göre belirlenecektir. Şu an itibariyle Türkiye’de hiç kaydınız olmadığı için aylık da bağlanmaz. Bunun için Almanya’daki sigortalı sürelerinizi, gün başına yatıracağınız bir miktar para ile Türkiye’de saydırmalısınız. Bu işlemin adına yurtdışı borçlanma deniliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de çalışmışlığım yok, SSK kaydı yaptırmamım bir avantajı olur mu?

- Evet. Türkiye’da bizzat bulunduğunuz bir dönemde SSK’ya tabi bir işyerinde kısa süreli çalışmanız kesinlikle yararınıza olacaktır. Çünkü bu sayede yurtdışı borçlanma kapsamında saydıracağınız sigorta süreleriniz doğrudan 4/A sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK nezdinde dikkate alınacaktır. Böylelikle daha uygun koşullarda emekli olma hakkını elde edebilirsiniz.

Emeklilik yaşım nedir, maaş alma durumunda kesin dönüş şartı var mı?

- Sigorta başlangıcınız itibariyle 49 yaş ve 5 bin 300 gün şartlarına tabisiniz. Ancak Alman vatandaşlığına geçtiğiniz için borçlanabileceğiniz azami süre 14 yıl, yani 5 bin 40 gün olduğundan 260 gün eksik süre çıkacaktır. Bu süreyi Türkiye’de çalışarak tamamlarsanız, 49 yaşında emekli olabilirsiniz. Buna imkanınız yoksa, 3 bin 600 gün borçlanıp 60 yaşında da emekli olabilirsiniz.

Alman vatandaşlığına geçmemle, Türk vatandaşlığından çıkmam arasında yaklaşık bir sene fark var. Bu süre borçlanmada dikkate alınıyor mu?

- Esas olan Türk vatandaşlığından çıkış tarihidir. Dolayısıyla Alman makamlarından size güvence amaçlı verilen vatandaşlığa kabul belgesinin veriliş tarihi ile Türk vatandaşlığından çıkış tarihi arasında geçen süreyi borçlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

En yüksek maaş almam için ödemem gereken prim miktarı nedir?

- Asgari düzeyden borçlanırsanız, yani gün başına 17.57 lira ödeme yaparsanız, size şu an itibariyle geçerli olan bin 300 lira civarındaki asgari emekli aylığı bağlanır. Günlük borçlanma miktarını artırırsanız, aylığınız da artar ancak artış oranı aynı nispette olmaz.


Biriken aylıklara faiz uygulanmaz

Ferhat Çetintaş – Belçika

TORBA Yasa çıkmadan önce SGK aleyhinde açtığınız dava 2014 yılında sonuçlanarak 5 bin gün üzerinden borçlanarak emeklilik hakkını elde ettiğinizi ve SGK’dan gelen yazıda Şubat 2015’e kadar 23 bin lira aylığın biriktiğinin belirtildiğini bildiriyor, ancak alacaklı olduğunuz 16 aylığa faiz uygulanmadığını, buna karşı dava açıp açmama konusunda tereddütlü olduğunu yazıyorsunuz.

Haberin Devamı

Hani halk arasında bir söz vardır, devlet alacağına şahindir. Evet maalesef devlet sadece alacağına şahindir. Bu uygulama sosyal güvenlik alanında da geçerli. SGK’ya borcunuz varsa, bu borç faiziyle tahsil edilirken, vatandaşın ise alacaklı olduğu aylığa ise kuruş faiz ödenmiyor. Dolayısıyla dava açsanız da pek bir sonuç elde edemezsiniz. Çünkü, yasalar ve genelgeler, sadece resmi kurumların alacaklı olduğu durumlarda yasal faizin uygulanmasını öngörüyor.

Almanya yaş tahsisini kabul ediyor mu
Muhsin Yıldız – Almanya

NÜFUS kayıtlarında dört yaş küçük gözüktüğünüzü, bu yanlışlığı bir şekilde düzelttirmeniz halinde  Alman Emeklilik Sigortası’nın bunu kabul edip etmeyeceğinizi soruyorsunuz.

Haberin Devamı

Alman Emeklilik Sigortası, Almanya’ya ilk gelişinizde bildirdiğiniz doğum tarihini emeklilik işlemlerinde baz almaktadır. Türkiye’de mahkeme kararıyla yaş tahsisi yaptırmanız halinde bile Alman makamları bunu kabul etmeyecektir.

Deneyebileceğiniz tek yol şudur; Almanya’da epeyce masraflı ve zahmetli olan örneğin kemik testi gibi çeşitli araştırma ve analiz yöntemleriyle, gerçek yaşınızı tespit ettirip, bunu da Alman Emeklilik Sigortası’na kabul ettirme yolunu deneyebilirsiniz.

Ödemeyi yapmakta tereddüt ediyoruz
Mine ve Ulvi Dönmez – Almanya

EŞİNİZ için yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunduğunuzu, akabinde SGK tarafından borç tahakkuk cetveliyle birlikte gönderilen yazıya göre, borcun üç ay içinde ödenmesi gerektiğini belirtiyor, ancak sonradan aylık bağlanması için eşinizin herhangi bir geliri olmaması gerektiğini öğrendiğinizi, oysa eşinizin üzerinde bir işyeri kayıtlı olduğu için borcu ödemekte tereddüt ettiğinizi yazıyorsunuz. “Bu durumda ödemeyi yapıp, aylığı durdurabilir miyiz?” diye soruyorsunuz.

Haberin Devamı

Ödemeyi yaptıktan sonra aylık hemen otomatikman bağlanmaz. Bunun için ayrıca aylık tahsis talebinde bulunmanız gerekiyor. Eğer eşiniz işyerini şu an itibariyle devredemiyorsa da, SGK’nın size bildirdiği prim borcunuzu ödemenizi tavsiye ediyorum. Aylık talebi içinse, eşiniz işyerini kapattığı veya devrettiği zaman yani ileri bir tarihte de SGK’ya başvurabilir. Aylık olarak hiçbir kayıp söz konusu olmaz. Emekli aylıklarına yapılan zamlardan, eşiniz, aylık bağlatmasa da yararlanacak, ilerde bağlanan aylık zamlı aylık olacaktır. Ödemeyi size bildirildiği gibi tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde yapmazsanız, başvurunuz iptal edilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!