Habeck: ‘Kömür santralları devam edebilir’

Güncelleme Tarihi:

Habeck: ‘Kömür santralları devam edebilir’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 10:26

Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, enerji darboğazının aşılması için kapatılması planlanan kömür santrallarında üretime devam edilmesini önerdi.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin sözünde durdu ve Rusya ile Almanya arasında bakımı tamamlanan ‘Kuzey Akım 1’ boru hattından doğal gaz akışı başladı. Bakım öncesi olduğu gibi Rus enerji devi Gazprom’un ilk gün Almanya’ya saatte 30 milyon kilovat doğal gaz gönderdiği açıklandı. Bu rakamın, gün içinde 700 gigavatı bulacağı belirtildi. Ancak gaz akışı yeniden başladığı halde, Almanya’nın da Almanların da endişeleri bitmedi. Uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın her an doğal gaz borularını tıkayacağı endişesi yaşayan Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, özellikle elektrik üretiminde eski kaynaklardan yararlanılmasını gündeme getirdi. Yeşiller, yıllardır Almanya’daki nükleer santralların ve maden kömürü ocakları ile kömür santrallarının kapatılmasını savunurken, Bakan Habeck, doğal gaz tüketiminin azaltılması için başka kaynaklardan elektrik üretilmesine ağırlık verilmesini istedi. Yeşiller’in daha önceden öngörüldüğü gibi bu yıl sonuna kadar ülkede faaliyet gösteren son 3 nükleer santralın da kapatılmasında kararlı olduğunu vurgulayan Habeck, kömürden elektrik üretilmesine öncelik tanınmasının Almanya’nın dışa dönük enerji bağımlılığını azaltacağını söyledi. Habeck, Almanya’da maden ocaklarının ve kömür santrallarının kapatılmasının 2035 yerine 2030’a çekilmesi planlarından şu aşamada vazgeçilmesini istedi.

Habeck: ‘Kömür santralları devam edebilir’
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck

Haberin Devamı

TAŞIMADA SIKINTI
Ancak Almanya’daki kömür santrallarında elektrik üretiminin o kadar da kolay olmayacağı ortaya çıktı. Maden İthalatçılar Birliği Başkanı Alexander Bethe, “İstediğimiz kadar maden kömürü ithal etme imkânımız var. Ancak taşımada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tren ve gemi bulmak son dönemlerde çok zorlaştı” dedi. 2016-2020 yılları arasında kömür ithalinin yarıya düştüğünü belirten Bethe, bu yüzden personel sayısının da azaltıldığını ve yeni personel bulmanın kolay olmayacağını söyledi.
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ise Kuzey Denizi’nde hidrolik kırılma (Fracking) yöntemiyle enerji elde edilmesini gündeme getirdi. Lindner, bu alandaki yasağın kaldırılması halinde Almanya’da gaz rezervlerinin önemli ölçüde artacağını savundu. CDU’lu Saksonya Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer de ciddi sıkıntılar yaşanan bir dönemde SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonun nükleer santralları kapatma planlarını eleştirdi. Hükümetin bu tutumunu ‘sorumsuzluk’ olarak niteledi.

 

BAKMADAN GEÇME!