CDU kafayı İslam’a taktı

Güncelleme Tarihi:

CDU kafayı İslam’a taktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 11:07

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı saldırılardan sonra İslam ve Müslüman tartışmaları Almanya’nın gündemine yerleşti. Muhalefetin büyük kanadı CDU’nun, yeni bir ‘İslam’ ve ‘Müslüman’ anlayışı peşinde olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

CDU’nun ‘Özgürlükte Yaşamak’ başlıklı yeni ‘Temel İlkeler Programı’nda, Angela Merkel dönemindeki “İslam Almanya’ya aittir” politikasından vazgeçilerek, “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” ibaresi yer aldı. 69 sayfadan oluşan programın 35’inci sayfasında, şöyle denildi: “Ülkemizde yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşamaktadır. Uzun süredir burada yaşayan bu insanların çoğu burayı yeni bir vatan edindi. Bunların bir bölümü İslam cemiyetlerinde organize oldu. Biz, Almanya’daki Müslümanların örgütlenmelerini destekliyoruz. Bizim hedefimiz, Alman Anayasası temelinde canlı bir toplum oluşturmaktır. Bu alanda araştırmaların artırılması, Almanya’daki yüksek okullarda imam eğitimleri verilmesi de bu hedefler arasında. Yurtdışından imam gönderilmesine, cami dernek ve cemaatlerinin yurtdışından finanse edilmesine alternatifler aranmalıdır. Buradaki camilerin, İslam derneklerinin ve Alman Müslümanların yabancı hükümetler tarafından etkilenmesine, yönlendirilmesine yer olmamalıdır.”

CDU kafayı İslam’a taktı
KİM, NE DEMİŞTİ?
Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble öncülüğünde 2006 yılında yapılan ilk ‘Alman İslam Konferansı’nda, bu ülkede yaşayan Müslümanların dininin de bu ülkeye ait olduğu açık bir biçimde telaffuz edildi. Bakan Schaeuble, açılış konuşmasında “İslam Almanya’nın ve Avrupa’nın bir parçasıdır” dedi. İki Almanya’nın birleşmesinin 20’nci yıl dönümü olan 3 Ekim 2010 tarihinde yaptığı konuşmasında dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, “Şüphesiz Hıristiyanlık Almanya’ya aittir. Musevilik şüphesiz Almanya’ya aittir. Bu bizim Hıristiyan-Musevi tarihimizdir. Ama artık İslam da Almanya’ya aittir” dedi. Bu açıklamasından sonra çeşitli çevreler Wulff’a ateş püskürdü. CDU ve CSU’lu bazı politikacılar bile tepki gösterdi. Almanya’nın 2005-2021 yıllarında başbakanlığını yapan Angela Merkel de 2015 yılında, “İslam da bize aittir, çünkü Almanya’da milyonlarca Müslüman yaşamaktadır” dedi. 2018 yılında da Türkiye’nin o dönemdeki Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı bir görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, Cumhurbaşkanı Wulff’un, “Ama artık İslam da Almanya’ya aittir” söylemini hatırlatmış ve “Buna tamamen katılıyorum. Almanya’da milyonlarca Müslüman yaşıyor. Bu Müslümanlar Almanya’ya aittir. Onların dini de İslam da Almanya’ya aittir” demişti.
CDU kafayı İslam’a taktı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!