Başbakanlık yarışı erken başladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlık yarışı erken başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 11:06

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 4 yıllık yasama döneminde ilk yılını doldurur doldurmaz, “Dünya genelinde yaşanan sıkıntılara rağmen başarı dolu bir politika sergiledik. Çok iyi iş çıkardık. Bu koalisyon hükümetini (SPD, FDP, Yeşiller) 2025’ten sonra da devam ettirmek istiyorum” dedi. Yani genel seçimlere daha yaklaşık 3 yıl olduğu halde yeniden SPD’nin başbakan adayı olacağını şimdiden ilan etti.

Haberin Devamı

Başbakanlık yarışı erken başladı
TABİİ Scholz’u başbakan adayı gösterip göstermeme kararını SPD verecektir. Genelde de başbakanlık koltuğunda oturan kimse, o aday gösterilir. Ama iktidarda kalıp kalmama, kalamama ve aynı parti veya partilerle koalisyonu sürdürüp sürdürmeme, sürdürememe kararını başbakan değil halk verir.
Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Almanya’da bugünlerde genel seçim olsa ana muhalefet CDU/CSU’nun yüzde 28-29, Yeşiller’in yüzde 19-21, SPD’nin yüzde 18-19, Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 12-15 FDP’nin yüzde 5-6 ve Sol Parti’nin yüzde 4-6 oy alması beklenmekte.
Bu veriler ışığında, Başbakan Olaf Scholz’un SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturduğu ‘trafik lambası koalisyonu’nu sürdürme şansı yoktur.
Çünkü bu üç partinin toplam oy oranı çoğunluğu elde etmeye yetmemektedir.
Ayrıca Almanya’da halkın yüzde 68’e yakını şu andaki koalisyon hükümetinin politikasından memnun değildir.
Kaldı ki bu ‘üçlü’ çoğunluğu sağlasa bile, bu veriler ışığında Olaf Scholz’un başbakanlık koltuğunda oturması ve koalisyon hükümetini sürdürmesi mümkün değildir.
Çünkü Almanya’da başbakanı seçimlerden en güçlü çıkan ortak belirler.

Haberin Devamı

BÖYLE DEVAM EDERSE...
Seçimlere daha uzun süre olduğu halde, böyle devam ederse Yeşiller’in SPD’den daha fazla oy alması beklenmekte.
Böyle bir durumda da ‘üçlü koalisyon’ devam etse bile Almanya’nın Başbakanı SPD’li değil, Yeşiller’li olacaktır.
Şu anda en fazla şans tanınan iki isimden biri Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’tur.
Diğeri de Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck.
2018-2022 yıllarında Yeşiller Eş Başkanı olarak partiyi 16 yıl aradan sonra yeniden iktidara taşıyan Baerbock ile Habeck arasında başbakan adaylığı konusunda ciddi bir yarış, hatta sürtüşme yaşanması beklenmektedir.
Zira son dönemlerde ‘Almanya’nın en sevilen politikacıları’ anketlerinde ilk sırayı kimselere kaptırmayan Annalena Baerbock, daha şimdiden başbakanlık koltuğuna göz diktiğinin sinyallerini vermektedir.
Robert Habeck de öyle.
26 Eylül 2021’de yapılan genel seçim öncesi Robert Habeck, gönülsüz de olsa Yeşiller’in başbakan adayı önceliğini Annalena Baerbock’a bıraktı.
19 Nisan 2021’de Berlin’in Schöneberg kesimindeki Malt (Bira yapmak için çimlendirilip kurutularak hazırlanmış arpa) Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısında, Yeşiller’in Eş Başkanı Robert Habeck, diğer Eş Başkan Annalena Baerbock’u göstererek “Bizim başbakan adayımız Annalena Baerbock’tur” dedi.
Ama önceliği Baerbock’a verdiğine bin pişman olduğunu da gizlemedi.
Haftalık Die Zeit gazetesinde iki gün sonra yayınlanan o demecinde, “Bu Cumhuriyet’e (Federal Almanya) Başbakan olarak hizmet vermekten daha çok bir şey istemezdim. Ama bu seçim kampanyasından sonra bunu yapamayacağım. Ulaşmak istediğim pozisyonda değilim. Bugün benim politik kariyerimde en acı verici gündür. Veya daha iyi şöyle söyleyeyim: en ağır günüdür” itirafında bulundu.

Haberin Devamı

ÖNCE YÜKSELDİ, SONRA DÜŞTÜ
Evet...
Önceliği Annalena Baerbock’a verdiğine pişman olmuştu Habeck.
Ama Baerbock’un adaylığı ilan edilir edilmez Yeşiller’e destek arttı.
Nisan ayı sonundaki kamuoyu yoklamalarında Yeşiller’in oy oranı yüzde 28’e fırladı.
İlk sıradaki CDU/CSU’yu bile geçti.
Ancak Annalena Baerbock’un ‘Şimdi. Biz ülkemizi nasıl da yenileriz’ adlı kitabında kaynak belirtmeden alıntılar (intihal) yaptığı ortaya çıkınca, temmuz ayı itibariyle Yeşiller düşüşe geçti.
26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden SPD yüzde 25.7’yle en güçlü parti olarak çıktı.
CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı.
Ve Annalena Baerbock’un başbakanlık koktuğuna oturma hayalleri söndü.

İşte Baerbock, bu hayalini gerçekleştirmek için büyük bir olasılıkla gelecek seçimlerde yeniden başbakan adayı olmakta direnecektir.
Robert Habeck de yeniden bin pişman olmamak için bir defa daha öncelik tanımaya yanaşmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!