Başbakanın önerisini reddeden İçişleri Bakanı hükümette kriz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Başbakanın önerisini reddeden İçişleri Bakanı hükümette kriz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 16:07

Başbakan Angela Merkel ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sığınmacı ve iltica konularındaki görüş ayrılığı Almanya hükümetinde krize neden oldu. Merkel’in sorunu AB ülkeleriyle çözelim yaklaşımını reddeden Seehofer’in, kendi planının kabul edilmemesi durumunda artık tek başına hareket edeceği iddia edildi. SPD lideri Nahles de, Seehofer’in belgeleri olmayan ve iltica başvuruları reddedilenlerin sınırdan çevrilmesi planını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasında sığınmacı ve iltica konularının çözümüne ilişkin yaşanan görüş ayrılığı koalisyonda krize neden oldu. Seehofer’in başka bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde önceden kayıt altına alınan, Almanya’da daha önce iltica talebi reddedilen veya belgeleri olmayan sığınmacıların ülke sınırlarından geri çevrilmelerini öngören planına karşı çıkan Merkel, konuyu tek taraflı değil AB ülkeleriyle çözmek istiyor.

SEEHOFER VE SÖDER KABUL ETMEDİ
Konuya çözüm bulmak amacıyla önceki gece Merkel ile Seehofer, Başbakanlık binasında görüştü. Alman basınındaki haberlerde, Merkel’in ihtilafı sonlandırmak için sığınmacılardan en fazla etkilenen İtalya ve Yunanistan ile AB kapsamında anlaşmalar imzalanabileceği önerisi Seehofer ve CSU’lu Bavyera Başbakanı Markus Söder tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

Başbakanın önerisini reddeden İçişleri Bakanı hükümette kriz çıkardı

TEK BAŞINA HAREKET EDECEK
CDU/CSU partileri dün de konuyu kendi milletvekilleri düzeyinde görüşmek isteyince Federal Meclis’te devam eden oturuma 3,5 saat ara verildi.
Alman Haber Ajansı DPA’nın haberinde, Seehofer’in CSU milletvekillerine, anlaşma sağlanmaması durumunda tek başına hareket edeceğini ifade ettiği savunuldu.
Merkel ise partisinin milletvekillerinden kendi önerisine destek vermelerini talep etti. Bazı milletvekilleri Merkel’in tutumuna destek vermedi.

SPD DE SEEHOFER’E KARŞI
CDU ve CSU’nun ihtilafını uzaktan izlemeyi tercih eden hükümetin diğer ortağı SPD’nin Genel Başkanı Andrea Nahles de göç ve mülteci konusunda koalisyon sözleşmesinde geniş kapsamlı uzlaşmanın bulunduğuna işaret ederek “CDU/CSU’nun kendi içindeki kavgayı mümkün olduğu kadar kısa sürede sonlandırmasını istiyoruz” dedi. Nahles, SPD’nin Seehofer’in sığınmacıların Almanya sınırlarından geri çevrilmeleri önerisine karşı çıktıklarını da söyledi.
Alman basını CDU ve CSU arasında yaşanan bu krizin, koalisyonun geleceğini önemli bir şekilde etkileyeceğini idda ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!