‘Avrupa’ya savaş geri döndü’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa’ya savaş geri döndü’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2023 14:21

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın birinci yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte, Kiev yakınlarındaki Jahidne köyünde gördüklerinin hiçbir zaman aklından çıkmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın başkenti Kiev’e saldırısıyla başlattığı savaşın birinci yıl dönümünde Bellevue Sarayı’nda bir etkinlik düzenlendi. Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, Başbakan Olaf Scholz, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Oleksij Makayew ve Almanya’ya sığınan bazı Ukraynalıların da katıldığı etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı. Savaşın birinci yılı nedeniyle Bellevue Sarayı’na, Federal Meclis’e, Başbakanlığa ve Almanya genelinde kamu kurum ve kuruluşlarına Ukrayna bayrakları asılırken, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukraynalıların gösterdikleri cesaret ve sergiledikleri gücü Almanya olarak takdir ettiklerini vurguladı. “Rusya şunu çok iyi bilmeli: Bu canice savaşın kazananı olamaz. Putin tüm imkânlarını kullanarak savaşı kazanmak istiyor. Ama gerçek şudur; Kim ki, öldürür ve öldürtürse, Ukrayna’ya bomba üstüne boma yağdırırsa, kentleri yerle bir ederse, çocukları kaçırırsa, her gün kendi askerlerinin anlamsız yere ölümüne yol açarsa, tarihe asla kazanan olarak geçmeyecektir” diyen Steinmeier, Putin’in şimdiden kaybettiğini de söyledi. Almanya’nın savaşta olmadığını ancak bu savaşın Almanya’yı da yakından ilgilendirdiğini belirten Steinmeier, “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yeniden bir Avrupa’nın göbeğinde fethetme savaşı yaşanmaktadır. Avrupa’ya savaş geri döndü” dedi. Çin’in büyük bir güç olarak barışın sağlanması için devreye girmesinin şüpheli olduğuna işaret eden Steinmeier, “Aksi halde Çin yalnız Moskova ile değil aynı zamanda Kiev ile de konuşmalı. Ve barıştan yana olan Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin çoğunun yanında yer almalı” uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

‘Avrupa’ya savaş geri döndü’

‘ASLA UNUTMAYACAĞIM’
Geçen yıl ekim ayında ziyaret ettiği Kiev ile Çernikiw arasındaki Jahidne köyünde gördüklerinin ve köylülerin anlattıklarının hiçbir zaman aklından çıkmayacağının altını çizen Steinmeier, “Ukrayna’ya saldırıdan birkaç gün sonra Rus askerleri bu köyü işgal etmiş. Köylüleri esir almışlar ve okulun kilerindeki salona kapatmışlar. 300’den fazla insan, aralarında yaşlılar, hastalar, en küçüğü 1.5 aylık olmak üzere 20 çocuk. Karanlıkta, soğukta, aç susuz, tuvaleti olmayan bu yerde bu insanlar tam 28 gün ve gece geçirdiler. Yaşlılardan 13’ü orada yaşamını yitirmiş. Ama ölenlerin cesetlerinin dışarı çıkarılmasına izin verilmemiş. O çocuklar cesetlerin arasında yatmış. İnsanlar bunu bana anlatırken gözlerinden yaşlar dökülüyordu. Kadınlar kendilerine kilerin dışında yapılanları anlatamıyorlardı utançlarından” dedi. Bunları unutmanın olmadığını ve kendisinin de anlatıları, gördüklerini asla unutmayacağını, unutamayacağını da vurguladı. Ukraynalıların vatanları, özgürlükleri ve Avrupa’nın geleceği için savaştıklarını belirten Steinmeier, “Almanya Ukrayna’nın yanındadır” dedi.

Haberin Devamı

‘Avrupa’ya savaş geri döndü’
Ukrayna'nın ele geçirdiği Rus tanklarından biri Almanya'ya getirilerek savaşın birinci yıl dönümünde Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği önüne konuldu. 

'KAZANMAK İÇİN YETERLİ CESARETİMİZ VAR’
Bellevue Sarayı’ndaki etkinlikte saygı duruşunda da bulunularak yaşamlarını yitiren kurbanlar anıldı. Steinmeier’in konuşmasından sonra video konferans yöntemiyle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de kısa bir konuşma yaptı. Zelenski, Almanya’ya, diğer ülkelere, ABD’ye ve NATO’ya kendilerine verdikleri destek için teşekkür etti. “Bu savaşı kazanmak için yeterli cesaretimiz ve gücümüz var” dedi. Öte yandan başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın çeşitli kesimlerinde Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa son vermesi için gösteriler de düzenlendi.

Haberin Devamı

‘Avrupa’ya savaş geri döndü’

Berlin'de düzenlenen gösteri sırasında bir grup, "Ukrayna'da ve dünyada barış" yazılı dev bir afiş taşıyarak Putin'e savaşa son vermesi çağrısında bulundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!