Angela Merkel’e haksızlık

Güncelleme Tarihi:

Angela Merkel’e haksızlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2023 09:19

Almanya Federal Cumhuriyeti’nde politik, ekonomik, kültürel, zihinsel ve fahri alanlarda başarılı ve yararlı çalışmalar yapanlara liyakat nişanı verilir. İşte hafta başında Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel de üstün hizmetlerinden dolayı böyle bir liyakat nişanı aldı.

Haberin Devamı

Angela Merkel’e haksızlık
ÖZEL tasarımlı ‘Federal Liyakat Nişanı Büyük Haç’ ödülü, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda düzenlenen bir etkinlikte takdim edildi Merkel’e.
Bu, Almanya’da Cumhurbaşkanları ve uygun görülen yabancı devlet adamlarına verilen en yüksek düzeydeki liyakat nişanından sonra gelen 7 liyakat nişanının en üstünüdür.
23 Mayıs 1945 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şu ana kadar 9 başbakan görev üstlendiği halde, şimdiye kadar sadece ikisi böyle bir liyakat nişanına layık görüldü.
Almanya’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer 31 Ocak 1954’te Cumhurbaşkanı Heuss’dan, 6’ncı Başbakanı Helmut Kohl de 26 Ekim 1997’de Cumhurbaşkanı Roman Herzog’dan ödülünü aldı.
Adenauer de, Kohl de CDU’luydu.
Her ne kadar Almanya’da cumhurbaşkanları ‘tarafsız ve partisiz’ olsa da, Heuss eski FDP, Herzog da eski CDU üyesiydi.
İşte CDU’lu Angela Merkel’e, kendi döneminde Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan eski SPD’li Cumhurbaşkanı Steinmeier takdim etti liyakat nişanını.

Haberin Devamı

ÖDÜLÜ HAK ETMEDİĞİ SÖYLENDİ
Almanya Federal Cumhuriyeti’ni nazilerden arındırdığı, Batı’ya ve Avrupa’ya tam entegre ettiği, ülkeye demokrasiyi yerleştirdiği için Adenauer’in, iki Almanya’nın birleşmesinde etkin rol oynadığından dolayı da Kohl’ün liyakat nişanını hak ettikleri vurgulanırken, Angela Merkel’in böyle bir ödülü hak etmediğini söyleyenler oldu.
Hatta Almanya’da yayınlanan bazı gazetelerde ve dergilerde bu yönde haberler ve yorumlar da yer aldı.
Muhalefet partilerden bazı politikacılar, Angela Merkel’in başbakanlığı döneminde özellikle Rusya politikasında ve Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 doğalgaz projesinde büyük hatalar yaptığını ileri sürerek, böyle bir liyakat nişanını hak etmediğini söylediler.
Yalnız muhalefetten değil, Angela Merkel’in yıllarca genel başkanlığını yaptığı CDU’dan da bazı çatlak sesler yükseldi.
CDU Genel Başkan Yardımcısı Carsten Linnemann, “Merkel’in özellikle uluslararası kazanımları aşikârdır. Ama çok bariz hatalar da yaptı” dedi.
Özellikle Japonya’nın Fukuşima kentindeki nükleer santraldaki kazanın ardından, yeni enerji kaynakları yaratılmadan, Almanya’daki nükleer santralların kapatılması kararının çok yanlış olduğunu söyledi.
Hele hele 2015 yılında Suriyeli sığınmacılara Almanya’nın kapılarını sonuna kadar açmasının büyük bir hata olduğunu da vurgulayıp, Merkel’in böyle bir ödülü hak etmediğini ima etti.
Hatta Almanya’da 1970’li yılların başında hayata geçirdiği “Ostpolitik” (Doğu politikası) ile dönemin SPD’li Başbakanı Willy Brandt ile NATO Çift Yön Kararı’na (Orta menzilli balistik füzelerde kısıtlamaya gidilmesi) imza koyarak Sovyetler Birliği’nin (SB) çöküşünü başlatan SPD’li Helmut Schmidt’in ve 1998 yılında başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra uyguladığı sosyal reform politikasıyla, ülke genelinde 5 milyona ulaşan işsiz sayısını büyük ölçüde düşüren SPD’li Gerhard Schröder’in böyle bir ödülü Merkel’den çok daha fazla hak ettiğini söyleyenler bile oldu.

Haberin Devamı

ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HAK ETTİ
Cumhurbaşkanı Steinmeier ise Angela Merkel’in başbakanlığı döneminde uyguladığı akıllı ve sağduyulu politikası sayesinde Almanya’nın dünya genelinde 2008 yılında yaşanan mali krizden sonra Euro krizinden ve dünyayı kasıp kavuran Kovid 19 belasından büyük yaralar almadan atlattığını söyledi.
Ve “Angela Merkel bu ödülü hak etti” dedi.
Angela Merkel, siyasi başarıları bir yana, bu liyakat nişanını anasının ak sütü gibi hak etmiştir.
Angela Merkel, Almanya’nın ilk kadın başbakanıdır.
Angela Merkel, CDU’da ‘erkek hakimiyetine son veren’ ilk kadın politikacıdır.
Angela Merkel, CDU’nun ilk kadın Genel Başkanı’dır.
Angela Merkel, 3 Ekim 1990 tarihinde resmen yeniden birleşen Almanya’nın Doğulu ilk Başbakanı’dır.
Angela Merkel, tam 5 bin 860 gün başbakanlık koltuğunda oturarak, 5 bin 870 gün görev yapan Helmut Kohl’ün rekorunu kıl payı kaçıran tek başbakandır.
Angela Merkel, seçimleri kaybetmeden yeniden aday olmayıp gönüllü olarak görevi bırakan Almanya’nın ilk Başbakanı’dır.
İşte sadece bu ilkler nedeniyle bile Angela Merkel bu liyakat nişanını hak etmiştir.
O nedenle Angela Merkel kendisine dönük bu haksızlıkları, haksız suçlamaları hak etmemektedir.
Not: Tüm okuyucularımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı yürekten kutlar, güzellikler dolu nice bayramlar dileriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!