AfD’yle topyekûn mücadele çağrısı

Güncelleme Tarihi:

AfD’yle topyekûn mücadele çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2024 10:59

Almanya’da ana muhalefetin büyük kanadı CDU, sağ popülist AfD ile kesinlikle iş birliği yapılmayacağını yineledi. CDU, milyonlarca göçmen kökenliyi sınır dışı etme planları yapan aşırı sağcıların düzenlediği toplantılara AfD’li bazı politikacıların da katıldığının ortaya çıkması üzerine, sistematik olarak oy oranı artan bu partiye karşı demokratik tüm partilerin birlikte mücadele vermesini de istedi.

Haberin Devamı

CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Heidelberg’de yaptığı ‘Değerlendirme Toplantısı’nda geçen ay açıklanan ‘Temel İlkeler Programı Taslağı’ üzerinde çalışmalar yaptı. İki gün süren toplantıların ardından CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann’la basının karşısına çıkan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, aşırı sağcıların gizli toplantılarda Alman pasaportlular da dahil, göçmen kökenlilerin sınır dışı edilmeleri planlarını kınadı. Bu yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) ve Brandenburg, Saksonya Thüringen eyalet seçimleri için programlarının hazır olduğunu belirten Merz, sağ popülist, ırkçı AfD’ye meydan okudu. Merz, “AfD’yle kesinlikle iş birliği yapmayacağız. Biz bu seçimlere özellikle AfD’ye karşı kararlı ve katı bir mücadele vererek katılacağız” dedi. Aynı zamanda çeşitli konularda görüş ayrılıkları yaşasalar da iktidardaki SPD, Yeşiller ve FDP’ye AfD’ye karşı kendileriyle birlikte mücadele vermeleri çağrısında bulunan Friedrich Merz, AfD’nin Avrupa karşıtı, Ukrayna’da yaklaşık iki yıldır kanlı bir savaş sürdüren Rusya yanlısı bir politika izlediğinin, Alman ekonomisine ve Almanya’nın imajına zarar verdiğinin halka daha iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Merz, “Demokratik tüm siyasi partiler bu partiye karşı birlikte mücadele etmelidir” dedi. Friedrich Merz ve CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, partiye yakınlığıyla tanınan ‘Werteunion’ (Değerler Birliği) ile ilişkilerin tamamen koparılacağı sinyalini de verdiler. CDU’dan ihraç edilmesi istenen eski Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen’in başkanlığını yaptığı ‘Değerler Birliği’nin partiye dönüşmesi halinde, CDU üyesi olanların üyeliklerinin iptal edileceğini açıkladılar.

AfD’yle topyekûn mücadele çağrısı

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann

Haberin Devamı

NÜKLEER ENERJİ
Heidelberg’deki görüşmelerde, ‘Temel İlkeler Programı Taslağı’ da oy birliğiyle kabul edildi. Taslaktaki “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” söylemine bazı itirazlar olduğu, ancak buna rağmen hiçbir değişiklik yapılmadığı da belirtildi. Temel İlkeler Programı’nın mayıs ayında düzenlenecek kongrede oylamaya sunularak hayata geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.
‘Özgürlükte yaşamak-Almanya’yı güven içinde geleceğe taşımak’ başlıklı programda, nükleer santralların yeniden devreye sokulması, Almanya’ya düzensiz göçün engellenmesi, sığınma başvurularının Avrupa Birliği (AB) sınırlarının dışında ‘güvenli üçüncü ülkelerde’ yapılmasına imkân kılınması ve başvuruları kabul edilenlerin üye ülkelere adil bir biçimde dağıtılması yer alıyor. Aynı zamanda Almanya’nın yılda kabul edeceği sığınmacı sayısının en fazla 200 bin ile sınırlandırılması da.
CDU’nun ‘Temel İlkeler Programı’nda ayrıca çocukların ve kadınların korunması, eğitim sisteminin dijitalleştirilerek geliştirilmesi, Alman ordusunun güçlendirilmesi, meslek eğitimine ağırlık verilerek özellikle genç insanların işsiz kalmalarının engellenmesi, iklim koruması ve yenilenebilir enerji üretimin hızlandırılması, emeklilik yaşının günümüz gelişmelerine göre yeniden belirlenmesi, otoriter ülkelere bağımlı olunmamasına özen gösterilmesi ve AB’nin güçlendirilmesi yer aldı. Friedrich Merz’in 2000 yılında gündeme getirdiği ‘Alman öncü kültürü’ ile Yahudi düşmanı göçmenlere Alman vatandaşlığı verilmemesi önerisi de.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!