Artık yorulduk

“ALKOLLÜ içki kullanmaya müdahale yaşam biçimine müdahale midir?”

Haberin Devamı

Halkın yüzde 60.8’i yaşam biçimine müdahaledir diyor.
Halkın yüzde 34.7’si alkollü içki tüketiyor. Her hafta alkol alanların oranı yüzde 38.9.
“Alkol kullanan herhangi biri size zarar verdi mi?”
Halkın yüzde 92.9’u vermedi diyor. Zarar verdi diyenler yüzde 7.1.
“Alkol kısıtlaması sizin alkol kullanmanıza engel olur mu?”
Halkın yüzde 75.9’u olmaz diyor. Engel olacağını düşünenlerin oranı yüzde 24.1.
Gezici Araştırma Şirketi alkol sınırlamasından hemen sonra Türkiye’nin çeşitli illerinde anket düzenliyor. Alkolün yanı sıra, hükümetin Suriye politikasına ve yerel seçimlere ilişkin sorular yöneltiyor.
İktidarın söylediklerinin tersine, halk alkol yasağını yaşam biçimine müdahale olarak görüyor. Dünyanın her yerinde böyle.
Yine iktidarın söylediğinin tersine, alkol kullananlar çevreye evet zarar veriyor ama oranı dünya ortalaması kadar.

SURİYE YANLIŞI

Gezici Araştırma aynı ankette iktidarın Suriye politikasını soruyor.
“AKP’nin Suriye politikasını yanlış bulanların oranı yüzde 70.8”. Yüzde 70.8’den daha önemli olan bir başka oran var. AKP seçmeninin de yüzde 31.8’i Suriye politikasını yanlış buluyor.
Nasıl bulmasın? Reyhanlı’da 52 kişi ölmüş, Suriyeliler kamplarda sürekli olay çıkarıyor. Bölgede ticaret olumsuz etkileniyor. Buna rağmen, “Suriyeli muhaliflerle toplantılar, onlara yön vermeler” birbirini izliyor.

BAŞKANLIK HÜLYASI

Gezici Araştırma, anketinde “başkanlık isteğine” de yer veriyor.
Başkanlığı istemeyenlerin oranı yüzde 79.3.” Her beş kişiden dördü başkanlık sistemine karşı. Daha önemli olan, AKP seçmeninin yüzde 65’i başkanlığa karşı. Bu çok yüksek bir oran.
AKP seçmeninden ayrı, BDP seçmeninin de yüzde 57’si başkanlık istemiyor. Neden istemiyor? Halkın yüzde 75.8’i başkanlığı tek adam sistemi olarak görüyor ve otoriter yönetime kayma endişesi taşıyor. AKP seçmeninin yüzde 35’i de aynı düşüncede.

SEÇİM OLSA

Her fırsatta hepimizin hayatına nizam vermeye kalkan bir iktidar. Her gün hepimize kendi inancına göre ders vermeye kalkan bir iktidar. Bağıra çağıra.
Karşıdakini hiçe sayan, dediğim dedik, bir iktidar. Alkol düzenlemesi ve Suriye politikası son örnekler. Kürt sorunu nedeniyle, halkın yüzde 61.2’si bölünme korkusu yaşıyor.
Bütün bunların olağan sonucu var. Yine Gezici Araştırma’nın son anketine göre, bugün yerel seçim olsa, AKP yüzde 34.3, CHP yüzde 28.6, MHP yüzde 25.8, BDP yüzde 7.8 oy bandında. AKP oyları düşerken, muhalefetin oyları artıyor, en çok MHP oyları yükseliyor.
Bombalar, patlamalar... İnsanlar ölüyor, her olaydan biber gazı fışkırıyor, hepimizi sarsan olaylara açıklama gelmiyor ve özel hayata çeşitli müdahalelerle halk bu iktidardan artık yorgun düşüyor.
Oy kaybetmesi normal.

Haberin Devamı

Savcılığın Reyhanlı tespiti

Haberin Devamı

REYHANLI saldırısı ile ilgili resmi ve yargısal ve çok önemli açıklama Adana Savcılığı imzasını taşıyor.
Geçen salı grup konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu da benzer sözler söylüyor ama bu kez söyleyen savcılık.
Reyhanlı saldırısının önceden yetkili makamlara haber verildiği söylüyor savcılık.
Reyhanlı ile ilgili inanılmaz önemde bir tespit. Önceden bildirildiği halde, hangi yetkililer, neden ihmalde bulunuyor ve sonunda 52 kişi hayatını neden kaybediyor?
Saldırıdan birkaç gün sonra bazı müdürler görevlerinden alınıyor. Demek ki, ihmalden iktidarın da haberi var. Ancak, şu ana kadar devamı yok.
Savcılığın açacağı davada umarım ne olup bittiğini, ihmalin nedenlerini öğreniriz.

Yazarın Tüm Yazıları